BIST 9.683
DOLAR 32,52
EURO 34,84
ALTIN 2.427,98
HABER /  GÜNCEL

Taksim ısrarını yeniledi

DİSK Başkanı Kani Beko, “Akıl dışı ve hukuk dışı yasağa karşı biz Taksim’deyiz” dedi. <br/>Sendika ve sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğ...

Abone ol

DİSK Başkanı Kani Beko, “Akıl dışı ve hukuk dışı yasağa karşı biz Taksim’deyiz” dedi.
Sendika ve sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu 1 Mayıs Komitesi, Taksim’deki kutlamalarla ilgili DİSK Genel Merkezi’nde açıklama yaptı. Komite adına konuşan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Kani Beko, “Akıl dışı ve hukuk dışı yasağa karşı biz Taksim’deyiz. Türkiye 2014 1 Mayısı’na AKP hükümetinin ilan ettiği fiili sıkı yönetim koşullarında giriyoruz. Taksim kutlamaları hükümetin çelişkili, akıl dışı ve hukuk dışı yasağı ile engellenmek istenmektedir. Uzun mücadeleler sonucu 2010,2011 ve 2012‘de gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamaları hala açıklanmayan gerekçelerle maalesef yasaklanmaktadır” dedi.
1 Mayıs yasağını eleştiren Beko, “Konu ile ilgili mahkeme kararlarına uymamak, hele hele anayasaya göre en üst yargı organı sayılan uluslararası mahkeme kararlarını yok saymak hukuk dışıdır. ‘İşçiler çıkarsa kent yaşamı olumsuz etkilenir’ diyerek tüm kentte sıkı yönetim ilan etmek, ulaşımı engellemek akıl dışıdır. Biz 1 Mayıs 2014 Komitesi bileşenleri olarak hükümeti akla, hukuka çağırdık. İstanbul Valisi ile ilk yaptığımız görüşmenin ardından diyalog kapısı son ana kadar açık kalmasını istedik” diye konuştu.
“Biz halkımıza güveniyoruz” diye Beko şunları söyledi: “Sizler tek bir kişinin ağzından çıkanın kanur olamayacağını geçtiğimiz yıl Mayıs ayından beri gösterdiniz. Şimdi 1 Mayıs’ta Türkiye’nin eski Türkiye olamayacağını iktidara hatırlatmak şart olmuştur. 1 Mayıs günü her yol Taksim’e çıkacak. Emek, özgürlük, adalet, barış için mücadelemiz devam edecektir”
Açıklamaların ardından basın mensuplarını sorularını da yanıtlayan Beko, İstanbul Valiliği’nin bu sabah yaptığı açıklamanın hatırlatılması üzerine, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını hatırlattı.
2008 yılında DİSK ve KESK’in AİHM’e başvurduğunu söyleyen Beko, “2008 yılında açılan davanın kararında şöyle bir ifade var; 1977 yılında Taksim’de yaşanan olaylardan dolayı DİSK ve KESK’in üyelerine karşı sorumluluğu vardır. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti yapılacak kutlamalara yardımcı olması gerekir. Hadise böyleyken İstanbul valisi ve içişleri bakanın yapacağı tek şey Taksim’de kutlanacak 1 Mayıs’ta hükümet kutlamalara yardımcı olmalıdır. AİHM’e taraf bir ülkeyiz. Kararları sayın başbakan, içişleri bakanı ve İstanbul Valisi’ni bu kararlara saygı duymaları gerektiği inancındayız” şeklinde konuştu.
İstanbul Valiliği’nin geçtiğimiz dönemde de istihbarat bilgilerini ve terör saldırısı ihtimalini öne sürdüğünü anlatan Beko, “AİHM bunu ikna edici bulmamış ve kararda şöyle demiş; ‘Kamu düzeninin bozulmasına ilişkin farazi bir risk barışçı bir toplantının yasaklanması için meşru bir neden değildir’ Valiliğin 2008’deki yasağı mahkeme kararı ile haksız bulunmuş. 2014 yasağı da hukuk dışı bir yasatır. 2008 yılında da valilik buna benzer bir açıklama yapmış ama AİHM bu kararların doğru olmadığını karara bağlamıştır” dedi.
Geçtiğimiz yıl da İstanbul’da adeta bir sıkı yönetim ilan edildiğini anlatan Beko, “Daha önceki yıllarda Taksim’de kimsenin burnu kanamadan kutlamalar yapmıştı. Demek ki devlet müdahalesi olmazsa birlik beraberlik içinde 1 Mayıs kutlamalarını becerebiliyorlar. İstanbul halkına daha fazla işkence yapmanın doğru olmadığını ifade etmek itiyoruz. Arkadaşlar mutlaka buralara gelecekler. Geçen yıl buraya gelebilmek için 3 taksi değiştirdim. Vatandaşların seyahat özgürlüğünü Vali’nin kısıtlamaması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Kani Beko Taksim’de kutlamalara izin verilmesi durumunda herhangi bir olumsuzluk yaşanmayacağının garantisini de vererek şunları söyledi:
“Geçmişte defalarca ifade ettik. 2010, 2011 ve 2012 yılında kimsenin burnu kanamadı. Şunu anlamakta fayda var. 1976 yılında Taksim’de milyonlarca insan bir arada 1 Mayıs kutlamaları yaparken de kimsenin burnu kanamadı. Ama 1977 yılında otel çatılarından işçi arkadaşlarıma ateş açıldı. 37 arkadaşımız katledildi. Bunların katilleri hala bulunamadı. Demek ki polis müdahale etmezse, devlet müdahale etmezse burada bir provokasyon içine girmezlerse 1976 1 Mayısı’nda, 2010, 2011 ve 2012’de olduğu gibi hiç kimsenin burnu kanamadan kutlamanın garantisini verebiliriz. Yeter ki polis müdahale etmesin”.
(İHA)