BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Takas varsa yasal zemini MİT'ten!

MİT yasasında 17 Nisan'da yapılan yeni düzenlemeyle hükümet isterse takas yapabiliyor.

Abone ol
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'ye getirilen 49 konsolosluk çalışanıyla ilgili "Velev ki takas oldu" ifadesi yeni bir tartışma başlattı. Peki böyle bir takas mümkün mü? Takas imkanı MİT yasası olarak bilinen ve 17 Nisan'da Meclis'ten geçen 6532 sayılı kanunda yer almıştı. Buna göre, Türkiye'de bulunan yabancı tutuklu ve hükümlüler başka bir ülkedeki tutuklu ve hükümlülerle takas edilebiliyor.
 
Türkiye, 101 gün boyunca Irak'ta rehin tutulan 49 konsolosluk çalışanı için takas mı yaptı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, takas iddialarıyla ilgili net cevap vermedi; ancak açıklamalarıyla kafa karıştırdı. İşte Erdoğan'ın o açıklamaları;

"Takas iddiaları vesaire olacaktır. Takas oldu veya olmadı, 49 vatandaşımız geldi. Hiçbir şeyle değiştirmemiz mümkün değil bunları. Yani velev ki takas oldu, ben bir cumhurbaşkanı olarak şuna bakarım: 49 vatandaşımızın karşılığı hiçbir şeyle değişilmez. Artık ülkemize geldiler, hamdolsun aileleriyle kavuştular diye düşünürüm."
 
Peki IŞİD ile takas yapıldıysa bunun yasal bir zemini var mı? 17 Nisan 2014'te kabul edilen ve kamuyounda MİT yasası olarak bilinen kanun böyle bir takasa izin veriyor. 

6532 no'lu yasanın 6. maddesi şöyle:

"Türk vatandaşları hariç olmak üzere, tutuklu veya hükümlü bulunanlar, millî güvenliğin veya ülke menfaatlerinin gerektirdiği hâllerde Dışişleri Bakanının talebi üzerine, Adalet Bakanının teklifi ve Başbakanın onayı ile başka bir ülkeye iade edilebilir veya başka bir ülkede tutuklu ve hükümlü bulunanlar ile takas edilebilir."