BIST 9.485
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.497,71
HABER /  DÜNYA

Tahrir meydan savaşı

Mısır Tahrir Meydanı'nda dün başlayan eylem bugün çatışmaya döndü. Ordu geri çekilmek zorunda kaldığı kanlı çatışmayı hak kazandı.

Abone ol

Mısır devrik lideri Hüsnü Mübarek ve adamlarının yargılanmasını isteyerek Cuma günü Tahrir Meydanı'nda toplanan on binlerce gösterici dün gece yarısından sonra ordu ile çatıştı.

Meydanı terk etmeyen göstericileri dağıtmak için askerler göz yaşartıcı bomba kullanırken, bazı göstericiler de tartaklandı. 18 günlük devrim günlerini hatırlatan çatışmalar sırasında 2 kişi hayatını kaybetti, 18 kişi de yaralandı. Olaylarda çok sayıda askeri araç göstericiler tarafından ateşe verildi. Göstericileri dağıtmakta başarısız olan ordu birlikleri daha sonra çekilerek meydanı tekrar göstericilere bıraktı.

İSYAN DİNMİYOR

Cuma günü Tahir Meydanı'nı dolduran on binlerce gösterici Mübarek ve rejimin önde gelen isimlerinin derhal yargılanmasını isterken, Mübarek'in Savunma Bakanı ve ordunun tepesindeki isim Mareşal Hüseyin Tantavi'nin de derhal görevini bırakmasını talep ediyor.
Ordunun kendisine bağlı olduğu Savunma Bakanı Tantavi, Mübarek'in 11 Şubat'ta devrilmesinden sonra meydanların sesine kulak vermiş ve talepleri kısa sürede cevaplamaya çalışmıştı. Ancak Mübarek ve ailesi ile ona yakın isimlerin geçen süre içinde mahkeme önüne çıkarılmamış olmaları ülkede gittikçe artan tepkilere sebep oluyor.


Ordu ve Mübarek arasında gizli bir anlaşma olduğunu öne süren bazı göstericiler, ülkenin içinden geçtiği sıkıntılı dönemin onların mahkeme önüne çıkmasını engellemeyeceğinin altını çiziyor.

Mübarek görevi bırakmak zorunda kaldıktan sonra ailesi ile birlikte Mısır'ın dünyaca ünlü sayfiye kenti Şarm el Şeyh'teki villasında yaşamaya başlamıştı.

Göstericiler ve ordu ilk kez karşı karşıya gelirken, bazı subay ve askerlerin göstericilerin safına geçerek onlara destek vermesi de dikkat çekti. Ancak ordunun daha önce açıkladığı hiçbir ordu mensubunun gösteri yapamayacağı yönündeki kararına binaen askerler, göstericileri yararak onların safında yer alan askerleri alma girişiminde bulununca olaylar çatışmaya dönüştü.

Ancak askerlerden bazıları kaçmayı başarırken, bir kısmı ise ordu birlikleri tarafından tutuklandı.

Göstericiler ordu birliklerinin kendilerine karşı güç kullandığını, pek çok kişinin de zorla araçlara bindirilerek götürüldüğünü öne sürüyor.

Göstericilerden bir kısım meydanda bulunan Ömer Makram Camii'ne sığınırken, ordu birlikleri camiyi de bir süre kuşatarak arama yapmak istedi. Göstericiler çok sayıda yaralının camide tedavi edildiğini söyledi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan ordu, gece yarısından sonra 2 ile 5 arasında uygulanan sokağa çıkma yasağının bazı kanunsuzlar tarafından çiğnendiğini belirtti, ancak olaylar sırasında hiç kimsenin tutuklanmadığını duyurdu. Ordu, ölümlerin nasıl gerçekleştiği konusunda da bilgi sahibi olmadıklarını, göstericileri bastırmak için gerçek mermi kullanılmadığını da öne sürdü.

Olaylardan sonra taş ve cam parçalarıyla dolan meydanın üstü uzun süre sıkılan gaz bulutuyla kaplandı.

Ordu birliklerinin boşaltmasından sonra meydanda kalan az sayıdaki gösterici Tantavi aleyhine sloganlar atarak, "Halk Tantavi'nin gitmesini istiyor. Tantavi Mübarek'tir, Mübarek de Tantavi" diye bağırdı.


Siyasete fazla müdahale etmemesine rağmen ayrıcalıklı bir yere sahip olan generallerin önemli bir kısmı emekli olduktan sonra ya illerin başına vali olarak atanıyordu ya da önemli kurumların başına getiriliyordu.

ABD'nin her yıl Mısır'a verdiği yaklaşık 1.3 milyar dolarlık askeri yardımın nasıl ve nerelerde kullanıldığının şeffaf olmaması da bu paraların bir kısmının generaller arasında gayri meşru bir şekilde kullanıldığı yorumlarına da yol açıyor. Göstericiler ordu mensuplarının sahip olduğu imtiyazlı durumun da artık son bulmasını istiyor. Göstericilerin safına katılan subay ve askerler de ordu içinde çok büyük yolsuzlukların olduğunu öne sürüyor.