BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,05
ALTIN 2.307,45
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Tahliyeler meclis gündeminde

CHP, 17 Aralık soruşturması kapsamında cezaevinde bulunan eski bakan çocukları Barış Güler, Salih Kaan Çağlayan ve işadamı Reza Zarrab'ın tahliyesini Meclis'e taşıdı.

Abone ol

Nöbetçi Hakim İslam Çiçek'in Adalet Akademisi Başkanı ile 27 ve 28 Şubat'ta birer telefon görüşmesi yapıp yapmadığını; tahliye talimatını Akademi Başkanı'nın verip vermediğini; tahliyelerin neden asıl hakim izindeyken yapıldığını sordu.

TAHLİYEYİ NÖBETÇİ HAKİM Mİ VERDİ?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Tanrıkulu, önergesinde aralarında eski bakan çocukları ve Zarrab'ın da olduğu 5 kişi hakkında tahliye kararını veren Hakim İslam Çiçek'in İstanbul 34. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görevli olduğu, İstanbul 3. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Çelik'in yıllık izinde olması nedeni ile nöbetçi olarak mahkemede görev aldığı iddiasının doğru olup olmadığını sordu.

Ardından da, "Nöbetçi İstanbul 3. Sulh Ceza Mahkemesi’nin şüphelilerin atılı suçların şüpheliler lehine değişme ihtimali, delillerin toplanması, sabit ikametgah ve konumları gereği kaçma ve delilleri karartma ihtimali bulunmadığı' gerekçesiyle verdiği tahliye kararları hangi kamu menfaatleri göz önüne alınarak verilmiştir" dedi.

Üçüncü olarak, "Bakanlara ve bürokratlara rüşvet verdiği, Türkiye’de kara para akladığı, sahte vatandaşlık alınmasında rüşvet dağıttığı telefon görüşmeleri ve teknik takip süreçleri ile açıkça ortaya çıkan bir kişi ile ona yardımda bulunanlar, nüfuz ticareti yapanlar hangi yasa veya yasalar temeline göre serbest bırakılmışlardır" diye sordu.

FACEBOOK SAYFASI DA ÖNERGEDE

Tanrıkulu, tahliye kararını veren hakim İslam Çiçek'in facebook hesabı aracılığıyla Recep Tayyip Erdoğan için açılmış "Allah UZUN ömür versin UZUN adam" sayfasını beğendiği iddiasının da doğru olup olmadığını Adalet Bakanı'na sordu.

Tanrıkulu'nun diğer soruları ise şöyle sıralandı:

- Tahliye kararını veren İslam Çiçek’in daha önce Taksim Dayanışma Üyelerinin evlerinde hukuksuz arama kararı veren hakim olduğu iddiası doğru mudur?

- Hakim İslam Çiçek’in Adalet Akademisi Başkanı ile 27 ve 28 Şubat günlerinde telefon görüşmeleri yaptığı iddiası doğru mudur?

5 KİŞİNİN TAHLİYESİ TALİMATINI ADALET AKADEMİSİ BAŞKANI MI VERDİ?

- Telefon görüşmelerinde İslam Çiçek’e 17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Soruşturması kapsamında tutuklu bulunan 5 kişinin serbest bırakılmaları ile ilgili olarak Adalet Akademisi Başkanı tarafından talimat verildiği iddiası doğru mudur?

- Tahliyeler neden mahkemenin asıl Hakiminin yıllık izinde olduğu bir dönemde yapılmıştır?