BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53

TAFED ile İzmir'de Türk Mutfağı Dünya İle Buluştu

İzmir'de Türkiye Aşçılar Federasyonu çatısı altında bulunan İzmir Aşçılar derneğinin düzenlemiş olduğu yemek festivali Travel Turkey Turizm Farı ile birlikte İzmir'den dünyaya Türk mutfağının lezzetleriyle buluştu.

Kocaman Merhabalar, Bol Lezzetler Olsun

Afiyetler Şifalara Karışsın, Lezzetlerimiz Dünyayı Sarsın

Yemek tüm dünyada evrensel bir dil ve buluşma noktasıdır. Bugün yurt dışından yada başka bir şehirden yaşadığımız şehre misafirimiz gelse ona mutlaka yemeklerinizden tattırmak istersiniz. Yada gittiğimiz ülkenin kendine özgü yemeklerini merak eder tatmak isteriz.

Yemek kültürü birleştirici, dostlukları kuvvetlendiren, yorgunlukları unutturan bir yaşam biçimidir. Kalbin damağa dokunduğu lezzetin farklı bir ifadesidir. Bir tatile gittiğinizde kalmış olduğunuz otelin mutfağı iyiyse, yediğiniz yemekten memnunsanız tatilinizin güzel geçmesin de ve konaklama yaptığınız otele bakış açınızın iyi olmasında payı tartışılmaz, paylaşır, anlatılır…

İşte bu noktada lezzet dünyasının birbirinden değerli mutfak şefleri önderliğindeki Türk mutfağının emektarları bir yıldız gibi sofralarımızda parlar.

  

İzmir'de Türkiye Aşçılar Federasyonu çatısı altında bulunan İzmir Aşçılar derneğinin düzenlemiş olduğu yemek festivali Travel Turkey Turizm Fuarı ile birlikte İzmir'den dünyaya Türk mutfağının lezzetleriyle buluştu. Geçmişte bir çok ünlüyü ağırlayan İzmir Fuarının bu kez konukları Türkiye'nin birbirinden ünlü mutfak şefleri ve onların önderliğinde ilerleyen genç aşçılardı. İzmir Aşçılar Derneği Başkanı Nejdet Polat ve kurmayları efsanevi fuara ve İzmir'e yakışan misafir perver ve samimi duygularıyla 7 den 70'e Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından gelen misafirlerin ağırlandığı İzmir Uluslararası Yemek Yarışması yaklaşık 35 bin kişinin hayranlıkla alkışladığı bir şölene dönüştü. Turizmde çalışan genç Türk aşçılarının en iyi şekilde yetişmesi, kendini ifade edebilmesi için büyük bir hassasiyet gösteren Türkiye Aşılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz " genç aşçılar, bizim geleceğimizdir" dedi.

Antalya başta olmak üzere Kapadokya'dan Kilis'e, Mangen'den Antep'e, Afyon'dan Edirne'ye Türk Aşçılarının rotası ve kesişme noktası İzmir oldu.

Mengenli Mahmut Usta Yemek Reçetelerini Yazmıştı…

Dünden bugüne Türk mutfağı çok yol kat etti ve artık dünyanın önde gelen mutfaklarından biri oldu ve eminim ki Türk mutfağının lezzetleri bir çok ülkede menüler yaptıracak. Türk mutfağı coğrafi konumu ve iklimsel özellikleri kendine has topraktan mutfağa ürün yelpazesinin çeşitliliğini ve farkının getirdiği avantajı da çok iyi bir şekilde kullanıyor.

  

İsmail Karataş'tan Duygu Yüklü Sözler;

Kitabımı Mengen'e Toprağıma Hediye Ediyorum

Manavgat Aşçılar Derneği Başkanı İsmail Karataş inanılmaz çalışkan, özverili, paylaşımcı, kişiliği ile örnektir. Türk mutfağının derin saygısını kazmayı bilmiş bu usta eller Zeki Açıköz önderliğindeki aşçıların 7'den 70'e küçüğün büyüğü saygıyla selamladığı, elini öptüğü bir birleşim ve doğallık Ege'nin gözde şehirlerinden İzmir'de bir zeytin dalı bir beyaz güvercin ve bir aslan gibi onurlu, saygıya ve sevgiye değer bir buluşmanın festivaliydi İzmir'de yaşanılanlar.

Gittim ve gördüm gururla sizlerle paylaşıyorum

İzmir'de gerçekleştirilen bu anlamlı organizasyon gerçekten çok başarılı, inançlı, tutkulu, birbirine canı gönülden inanmış kenetlenmiş, gümbür gümbür durdurak tanımaksızın ilerleyen anlı şanlı Türk mutfağımızın ayak sesleriydi. Birlikte güldük, birlikte gözlerimiz doldu, birlikte aynı sofrayı paylaşmanın umudunu yaşadık.

  

Türk Mutfağı Hindistan Yollarında

Her fırsatta dış dünya ile Türk mutfağını paylaşmak için yollara düşen Zeki Açıköz

Hindistan'da Türk yılında, Hindistan'a Türk mutfağının farklı lezzetlerini götürebilmenin heyecanında.

Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı

Zeki Açıköz’ün gözünden Türk mutfağımız…

Gelişen dünya ile beraber gelişen mutfak kültüründe dünya da ön sıralarda olmak için Türk mutfağını en iyi şekilde temsil edecek genç aşçıları mutfağımıza kazandırıp onların yollarını açıp, önderlik etmeliyiz. Şuan ki mevcut çıtayı daha üst seviyeye çıkartmak için yeni bakış açıları farklı gözlerin değerlendirmeleri bizler için çok çok önemli. Bir aşçı artık toplumun önünde hem saraydan gelen bir mutfağın sorumluluğundayız hem de gün yüzüne çıkmamış tatlarımızın peşindeyiz. Türk mutfağının yemek isimleri değiştirilmemeli yabancılaştırılmamalıdır. Yurt dışında Türk mantısı yedim dedirtmeliyiz..

Şiş Kebap Döner Mantığı Kırılmalı

Mutfağımız o kadar geniş bir yemek çeşitliliğine sahip ki tencere yemeklerimizden Türk pidemize, çorbalarımıza, salatalarımıza varana dek her biri ayrı lezzet ve değerde …

Balzamik Sosuna Karşı Nar Ekşimiz

Balzamik soslu bir balık yada salata yapmak ayrıcalık değildir, bizim nar ekşimizin yerini balzamik tutamaz .

  

Zeki ustadan Genç Aşçılara Altın Öğütler…

Genç aşçılarımız kendi ürünlerimize kendi topraklarımızda yetişen lezzetlerimize sahip çıkmalıdır. En iyi Türk yemeğini kendi ülkemizde yetişen malzemelerimizi kullanılarak yapabiliriz. 50 çeşit tarhana çorbamız var ama bilinmiyor. Genç aşçılarımız bunlara sahip çıkmalı. Lezzetli ve güzel yemek yapmak sadece pahalı ürün kullanmakla olmaz. Türk yemeği bizlere miras kalmıştır biz bu mirası ne kadar geliştirebiliriz, Türk yemek kültürüne aykırı olmayan şekilde nasıl kullana biliriz genç aşçı kardeşlerimiz bu hususta çok dikkatli olmalıdırlar.

Türk mutfağının lezzetlerini en iyi Türk aşçıları yapabilir. Dünyanın en ünlü aşçıları Türk mutfağının peşinde moleküler gıdanın mutfağa girdiği bir dönemdeyiz ama bizim inanılmaz yemeklerimiz var. Yüce önderimiz Mustafa Kemal Atatürk “ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklı olanını severim” demişti bende bir aşçı için diyorum ki “akıllı olacak, aynı zamanda ahlaklı olacak astını üssünü tanıyacak yeni nesillerin önünü ve ufkunu açacak”

Zeki Usta Obama’ya Parmaklarını Yedirdi…

Zeki ustanın mutfağından kimler gelip kimler geçmedi ki , Obama, Kraliçe Elizabeth, Arjantin Cumhur Başkanı ve Putin ,Türk mutfağının lezzetlerine hayran kalanlardan sadece bir kaçı.

  

Çeşme Sheraton Mutfak Şefi Rahmi Yılmaz dan Mektup Var

Güzel ülkemizin mutfak kültürü, kültür diyorum çünkü bu iş gerek yapması bakımından gerekse yemesi anlamında bir kültürdür. Türk mutfağı dünya mutfakları arasında önemli biryere sahiptir.

Yalnız şunu unutmamak gerekir. Türk mutfağı denince akla şiş kebap ve adana gelmemelidir. bizim mutfağımızın en büyük sorunu mozaik bir kültür olmamız sebebiyle oriental mutfak kültürü ile iç içe olmamızdır. Bu noktada üzerimize düşen görev bizim mutfağımızı olabildiğince tanıtmaktır.Bu tanıtım gerek basın yolu ile gerekse görev yaptığımız otellerde bizlerin vasıtası ile olacaktır.

Şu, su götürmez bir gerçektir ki 600 yıllık olan bir imparatorluğun varisleri olan biz, bize kalan bu mutfak kültürünü yaymak ve geliştirmek için elimizden geleni yapmak zorundayız.

Dünyada hiçbir mutfak yoktur kendi içinde ayrı ayrı bölümlere bölünen örneğin İç Anadolu ve Akdeniz mutfakları tamamen farklı mutfaklarıdır. Birde ülkemizde aile kavramının kuvvetli olmasından dolayı tencere yemekleri grubu ve şimdi sayamayacağı daha bir çok özelliği bir arada barındıran mutfaktır, Türk mutfağı.

Fakat günümüzde gerek maliyetler gerekse zaman anlamında büyük bir total tutan Türk mutfağı deyim yerinde ise yeni nesil tarafından fazla rağbet görmektedir. İşte burada çözüm yine bizdedir. Temel unsurları değiştirmeden yemeklerimizi çağdaş ve modern dünyanın teknolojisini kullanarak hayal şekillendirip geliştirmeliyiz. İşte o zaman Türk mutfağı dünya mutfakları arasında hak ettiği noktaya gelecektir.

  

Yemeğin Şiirini Okuyan Şef Rahmi Ustanın Deep Notu…

Yemek bir sanat

Yemek bir kültür ve tarz

Yemek bir haz

Yemek bir mutluluktur

Yemek bir yaşam tarzı

Yemek kendime gösterdiğim saygı ve değer

Yemek kendimi ve evreni sevme şeklim

Yemek lezzeti sanata dönüştürdüğüm bir ritüeldir.

27-31 Mart tarihleri arasında da İstanbul'dayız diyen Zeki Açıköz'e teşekkür ederek İzmir'e veda ederken bu anlamlı buluşmada emeği geçen Türk mutfağının emektar aşçılarını, onların izinde giden binlerce genç aşçı adayı kardeşimizi ve onların yaptıklarını sizlere paylaşa bilmenin mutluluğu içerisindeyim.

İzmir Travel Turkey 2012'de ilk Uluslararası Yemek Yarışmasına ev sahipliği yapan Sayın Rahmi Yılmaz başta olmak üzere Nejdet Polat ve emeği geçen herkese tekrar teşekkür ediyorum. Antalya'nın birbirinden kıymetli usta aşçılarının İzmir'e gösterdiği önem ve ilgisi dikkatimden kaçmadı umarım Antalya'da bu birlik ve beraberlik devam eder, bizde sizlerle paylaşırız.

Kalbinin Ekmeğini Yiyen Aşçılarımız Analarımızın Duaları Sizinle …

Elleri Öpülesi Analarımız her zaman baş tacımız… Anadolu’nun kekik kokan dağlarından, köylerimizdeki tandırından , mis kokan ekmeğinin kokusundan , tarlasından ,el emeği göz nuru hayırların ve duaların çocukları aşçılarımız yolunuz açık olsun…

Damağımızın tadıyla, yüzlerinizdeki derin çizgilerdeki mana lezzetinizin sırrı olsun…

Beyaz kepleriniz başarılarla taçlansın...

Hamdım, Piştim, Yandım…