BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.425,95
HABER /  GÜNCEL

Tacize uğrayan çocuklarda hangi fiziksel ve duygusal sorunlar görülür?

Tacize uğrayan çocuklarda hangi travmalar görülür? Çocukların cinsel istismara maruz kalmak ve etkileri üzerine www.elmaelma.com anne ve çocuk yazarı Deniz Temur ile cevapla.tv ekibi olarak sohbet gerçekleştirdik.

Abone ol

Cevapla.tv olarak gündemdeki en zedeleyici konulardan birini Çocuk tacizi konusunu uzmanlara sorduk. İstismara uğrayan çocuklarda hangi fiziksel ve duygusal sorunlar görülür? diye sorduğumuz www.elmaelma.com anne ve çocuk yazarı Deniz Temur şunları anlattı:

İstismara, tacize, tecavüze uğrayan çocuklar, yaşadıklarını her zaman için ailelerine anlatamayabilir. Bu durumda ailelerin çocuklarda yaşanana fiziksel ve duygusal değişiklikleri yakından takip etmesi gerekir. Peki bu değişiklikler nelerdir? Eğer istismar bir tecavüze dönüşmüşse, bu değişikliklerden en sık görüleni cinsel bölgede morarma, kanama, ağız ve boyunda morluklar ve yara izleri olabilir. Bununla beraber acılı ve kanamalı tuvalete çıkma görülebilir. Nedensiz alt ıslatma ya da tuvalete gitmeyi reddetme durumları da erkek çocuklarda sıklıkla görülebilir. Çocuklar duygusal olarak daha çok çevreden uzaklaşıp içlerine kapanma eğilimi gösterirler. Aynı zamanda çevreye zarar verme,  okula gitmeme, okuldan kaçma gibi eğilimler de gösterebilirler.  Bunların yanı sıra çocuklarda normalde olmayan farklı davranışlar belirebilir. İştahı çok yüksek bir çocukta iştah kaybı, ya da iştahsız bir çocukta aşırı yeme isteği gibi. Yaygın görülen bir diğer durum da çocukların cinsellik hakkında normalden daha fazla konuşma isteği görülmesidir. Bu durumla karşılaşan aileler istismar riskini göze alarak yetkililerle görüşmelidir. 

Kaynak: cevapla.tv