BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,86
ALTIN 2.435,66
HABER /  MEDYA

T24'e o haberi yayından kaldır uyarısı

Mahkeme istedi, Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, T24'e CHP'nin soru önergesi haberini yayından kaldırması için tebligat yolladı

Abone ol

T24'nin, ana muhalefet partisi CHP'nin Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesiyle ilgili haberi için Mahkeme kararı ile Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu (BTK) ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) yayından kaldırma yazısı yolladı.

BTK ve TİB'in, kendilerine gönderilen İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi kararını gerekçe göstererek T24 içeriğinden çıkarılmasını istedikleri haber, CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran'ın soru önergesini içeriyor. 

MAHKEME İSTEDİ

"CHP’li Oran’dan Erdoğan’a: Sabah ve ATV için satın alma talimatı verdiniz mi?" başlığını taşıyan haberde, yayın yasağı getirilen 17 ve 25 Aralık soruşturmaları kapsamında mahkeme kararlarıyla dinlenen herhangi bir telefon konuşmasına ilişkin tape bulunmuyor.

Diğer yandan 6 Ocak'ta yayına konan haberin tarihi yayın yasaklarından yaklaşık iki hafta öncesini taşıyor. BTK ve TİB'in haberin çıkarılması istemine gerekçe gösterilen İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi kararının içeriği hakkında bilgi bulunmuyor.

İŞTE YAYINDAN KALDIRIN BİLDİRİMİ

Mahkemenin kararı ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı İnternet Bilgi İhbar Merkezi'nin uyari@ihbarweb.org.tr adresinden T24'ün bilgi@t24.com.tr  adresine gönderilen "içeriğin çıkarılması veya söz konusu içeriğin Türkiye'den erişiminin engellenmesi" talebini içeren bildirim şöyle:

Sayın Yetkili,
Bilindiği üzere, 04/05/2007 tarihli ve 5651 sayılı  “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun”  23/05/2007 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, Türkiye’de İnternet içerik düzenlemeleri konusunda yetkili kamu kurumudur.
Başkanlığımıza aşağıda yer verilen alan adı/ URL adresleri ile ilgili mahkeme kararı gönderilmiştir.
Mahkeme kararına konu içeriğin çıkarılması ya da Türkiye’den erişiminin engellenmesi gerekmektedir.  
Gereğinin derhal yapılmasını rica ederim. 

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı

İlgili URL: http://t24.com.tr/haber/chpli-orandan-erdogana-sabah-ve-atv-icin-satin-alma-talimati-verdiniz-mi/247740
İlgili alan adı: t24.com.tr
Mahkeme Adı: İstanbul 2.Asliye CM
Mahkeme Karar No: 2014/55
Karar Tarihi : 2014-01-23 00:00:00.0

DOĞAN AKIN İSYAN ETTİ

T24 Sitesi kurucusu Doğan Akın, BTK ve TİB tarafından yollanan bildirimi sert bir şekilde eleştirdi ve  "Yolsuzluk sorularını TBMM'nin sitesinden de kaldıracak mısınız!" diye yazdı. İşte o yazıdan çarpıcı bir bölüm:

"Sonunda bu da oldu. Devlet, ana muhalefet partisinin Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesine ilişkin haberin yayından kaldırılmasını buyurdu!

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) T24'e gönderdiği yazıda, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin kararı gerekçe gösterilerek linki verilen "CHP’li Oran’dan Erdoğan’a: Sabah ve ATV için satın alma talimatı verdiniz mi?" başlıklı haberin "derhal" yayından çıkarılması isteniyor. Haberde, yayın yasağı getirilen -ki bu da çok sorunlu bir karar- soruşturmalarla ilgili hiçbir telefon tapesi bulunmuyor.

BTK ve TİB yazısında dayanak gösterilen mahkeme kararının içeriği yok.

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi parlamento çalışmalarına uzanacak bir yasaklama mı getirmiş, yoksa BTK ve TİB, mesela bir ihbarı gerekçe göstererek durumdan vazife mi çıkarmış, belli değil.

Üstelik bu girişim, internet yayınlarına idarenin daha da fazla kısıtlama getirmesine imkân sağlayacak yeni teklif daha yasalaşmadan yapılabiliyor.

(...)

T24'ün yayından kaldırması istenen CHP'nin soru önergesi TBMM'nin internet sitesinde duruyor, ne olacak?

Artık "sandık her şeydir" noktasında da mı değiliz? İdare veya yargı parlamentoya "internet sitenden muhalefetin soru önergelerini kaldır" talimatı mı verecek?

Bazı savcılar "cemaat-paralel devlet" hiyerarşisi içinde çalışıyorsa bunu ancak yargı araştırır, peki ortaya çıkan görüntüleri kim izah edecek?

Gazeteciliği sonuna kadar durdurabileceğinize gerçekten inanıyor musunuz?

Durdurabildiğinizin gazetecilik değil, medyaya medya dışındaki işlerinin bekası için giren veya medyaya talimatla atanan patronlar olduğunun farkında değil misiniz?

Eğer o görüntülerin, mahkeme kararlarıyla dinlenen o telefon konuşmalarının haber verdiği şeyden korkmuyorsanız...

Böyle bir Türkiye için nasıl bir sebebiniz olabilir?"