BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,12
ALTIN 2.308,88
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

Syriza'nın başarısı HDP'yi ümitlendirdi

Selahattin Demirtaş'ın kardeşim dediği komşunun genç liderinin seçim başarısı, HDP'lileri de 2015 seçimleri için ümitlendirdi.

Abone ol

Yunanistan'da aralarında radikal sol gruplarında bulunduğu ittifak, 2009 seçimlerinde sadece yüzde 4,6 oy alan Syriza'yı iktidara taşıdı. Genç lider partisini sol söylemlerle iktidara taşırken bu başarı HDP'yi de umutlandırdı. Bir dönem Yunanistan'ın ötekisi olan siyasal akım, şimdi parlamentoda ezici bir çoğunluğu sahip.

Sol grupların ittifakı HDP'yi umutlandırdı. Uzun süredir kendisine rol model arayan CHP, bu modeli uzakta değil komşuda buldu. Gezi Parkı olaylarına da destek veren Aleksis Tsipras'ı twitter'den tebrik eden HDP'liler, 2015 seçimlerinde benzer bir modelle hem barajı aşmayı hem de kurulacak olası bir koalisyon hükümetinde yer almayı hedefliyor.

demirtas.20150126004057.jpg

HDP'Yİ SEVİNDİREN BAŞARI

Yunanistan'da iktidarın yeni sahibi Syriza, 2009 yılındaki mütavazi kabul edilebilecek oyunu, özellikle ekonomik ve siyasal çalkantılar sayesinde hızla büyüttü. Parti, 2012 yılının Mayıs ayındaki seçimlerinde oyunu yüzde 16.8'e, Haziran seçimlerinde ise 26.9'a yükseltti. 

pervin.jpg

Çoğunluğunu radikal sol örgütlerin oluşturduğu ve açıkladığı ekonomi politikalarıyla özellikle Avrupa Birliği'ni endişelendiren parti, HDP için de önemli bir rol model olma özelliği taşıyor. HDP'nin uzun süredir, bu partiyi takip ettiği düşünülürse, Syriza'nın politikalarının benzeri seçim vaatlerini 2015 seçimlerinde HDP'de görmek de mümkün.

sosyal-haklar.jpg

HDP'NİN DİLİ VE TSİPRAS...

Syriza'nın hükümet programında sosyal hakların artırılması önemli yer tutuyor.
Tsipras'ın 15 Eylül 2014'te Selanik'te açıkladığı program, partinin hedeflerini net olarak ortaya koyuyor.
 
Programın ana başlıkları şöyle:

- Borçların kısmen silinmesi: Syriza kamu borçlarının kısmen silinmesini savunuyor. Parti programında 1953'te Almanya'nın borçlarının yaklaşık yarısının silinip diğer yarısının uzun vadeli krediye çevrilmesi örneği veriliyor. Bunun Yunanistan için de yapılabileceği belirtiliyor. Parti, AB ile yeniden masaya oturarak, Avrupa'dan alınan kaynağın geri ödenmesinde faiz oranlarının görüşülmesi ve vadelerin uzatılması gerektiğini ifade ediliyor.

- Bedava elektrik: Syriza yoksulluk sınırı altında yaşayanlara elektrik ve ısınma hizmetini ücretsiz vereceğini taahhüt ediyor.

- Gıda ve kira desteği: İhtiyacı olanlara gıda ve kira yardımı yapılmasını savunuyor.

- Sağlık ve emeklilik maaşları reformu: Parti, ücretsiz sağlık hizmetini düzelteceğini, emekli maaşlarını iyileştirmek için 13 milyar Euro'luk bir planı devreye sokacağını belirtiyor.

- Ulaşım reformu: Yoksulluk sınırı altında yaşayan Yunanlara ve uzun süredir işsiz olanlara özel toplu taşıma kartı verilmesi öngörülüyor.

- Zenginlerin vergilendirilmesi: Syriza zenginlerden alınan ve son yıllarda kaldırılan bazı vergilerin geri getirilmesini, kimi yeni vergileri ve gelir vergisi alt sınırının 5 bin Euro'dan 12 bin Euro'ya çıkarılmasını savunuyor.

- İstihdam programı: Yunanistan'da işsizlik oranı yüzde 25'in, gençler arasında işsizlik oranıysa yüzde 50'nin üzerinde. Syriza büyük bir istihdam programını devreye sokmak istiyor. Amaç iki yıl içinde 300 bin yeni istihdam alanı yaratmak.

- Ödenemeyecek banka borçlarının silinmesi: Syriza'ya göre yurttaşların bankalara ödeyemediği borçlar silinmeli.

- Asgari ücret: Syriza asgari ücreti 751 Euro'ya çıkartacağını belirtiyor.

- Demokrasi: Demokrasinin geliştirilmesi ve katılımın güçlendirilmesi hedefleniyor.