BIST 9.645
DOLAR 32,54
EURO 34,86
ALTIN 2.432,05
HABER /  MEDYA

SYRIZA Türkiye'de hangi partiye benziyor?

Yazar Fehmi Koru, Yunanistan seçimlerini kazanan radikal sol ittifakı SYRIZA'nın Türkiye'ye hangi partiye karşılık geldiğini yazdı.

Abone ol

Habertürk gazetesi yazarı Fehmi Koru, Syriza'nın Türkiye'de AK Parti'ye tekabül ettiğini yazdı.

Dünya Yunanistan seçmlerini kazanan Radikal Sol İttifak (Syriza) lideri Aleksis Çipras'ı konuşuyor.

AB'ye kafa tutan vaatleri ve söylemleriyle yoksulların oylarını toplayan sol hareket Syriza Türkiye'de de gündeme oturdu.

"SYRIZA Türkiye'de hangi partinin mukabili?" başlıklı yazısında bu konuyu ele alan Koru, Syriza ile Türkiye'deki üç partiyi böyle karşılaştırdı:

HDP TÜRKİYE PARTİSİ OLURSA BENZER

"HDP ve Selahattin Demirtaş ile SYRIZA ve Tsipras arasında benzerlikler kuranlar çıkıyor.
Kendisini tek bir bölgenin partisi ve tek bir sorunun davacısı olmaktan çıkarabilir, daha doğrusu bunu yapabilecek potansiyele sahip olduğu görüntüsü veren Demirtaş'a HDP'yi bütün Türkiye'nin partisi haline dönüştürme kolaylığı sağlanabilir ise neden olmasın?

NEDEN KILIÇDAROĞLU TSIPRAS OLAMIYOR?

Esas sorulması gereken, İtalya ve İspanya'dan sonra Yunanistan'da yaşanan solun yeniden politika sahnesine dönüşü olayının Türkiye'deki izdüşümü sorgulanırken, neden CHP'nin akla gelmediği sorusu değil midir?
Neden CHP ve Kemal Kılıçdaroğlu SYRIZA ve Alexis Tsipras olamıyor? Avrupa'nın neredeyse bütün ülkelerinde ılımlısından radikaline sol yükseliş halindeyken, neden CHP Türkiye'de iktidar adayı haline gelemiyor?
Demirtaş'ın Tsipras, HDP'nin SYRIZA olabileceği akla geliyor da, neden sol Kılıçdaroğlu ve CHP'den medet ummuyor?
CHP'liler bu soruyu kendilerine sormalılar...

VAATLERİ AK PARTİ'NİN UYGULAMALARINA BENZİYOR
Tabii her ülkenin kendine özgü şartları var. Yunanistan'ın şimdilerde yaşadığı 2000'li yıllarda Türkiye'nin başına gelmişti; AK Parti o dönemdeki arayışın sonucudur. SYRIZA, AKP'nin yıllar önce gerçekleştirdiği başarılı deneyimi şimdi Yunanistan'a uygulamış oldu.
Vaatleri bile AK Parti'nin uygulamalarına benzemiyor mu?
SYRIZA Türkiye'de AK Parti'ye tekabül ediyor.
Bu yönüyle CHP sıkıntı çekiyor olabilir; ama yine de "sol" adına politika yapan bir partinin söyleyecekleri, lideri tarafından söylendiğinde ciddiye alınacak vaatleri olmalı değil mi?"