BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,11
ALTIN 2.301,82
HABER /  DÜNYA

Syriza lideri Çipras'ın Türkiye şaşkınlığı

Yunanistan seçimlerinden zaferle çıkan Syriza lideri Çipras, Türkiye'nin ilgisinden memnun kalmış.

Abone ol

Yunanistan'da seçimleri kazanan Syriza yetkilileri, Türkiye’de sol partiler ve sosyal medyadaki yoğun ilgiyi şaşkınlık ve memnuniyetle karşıladı. Milliyet'ten Aslı Aydıntaşbaş'a konuşan Syriza lideri Çipras da yoğun ilgiyi ‘çok sevindirici’ bulduğunu söyledi.

Yunanistan’da radikal sol koalisyon Syriza’nın pazar günkü seçim zaferi, Türkiye'de de büyük yankı uyandırdı. Özellikle sosyal medyada Syriza'nın zaferi yoğun ilgiye neden oldu. Atina'dan seçimleri canlı takip eden Aydıntaşbaş, Türkiye ilginin Atina sokaklarındakinden az olmadığını yazdı.

Syriza ile ilgili bilinmeyenleri yazan Aslı Aydıntaşbaş, Çipras'la Türkiye'yi de konuştu. Çipras Türkiye'deki ilgiye hem şaşırmış hem de sevinmiş. çipras.jpg

TÜRKİYE ŞAŞKINLIĞI

İşte Aslı Aydıntaşbaş'ın Syriza ve Çipras gözlemleri: Zafer gecesi görüştüğüm Syriza yetkilileri, Türkiye’de sol partiler ve sosyal medya üzerinden gelen yoğun ilgiyi, şaşkınlık ve büyük memnuniyetle karşıladı. Onların gözü, Avrupa kamuoyundaydı; ancak en yüksek sesli tempo tutan tribün, doğudaki komşu oldu.

ÇİPRAS SICAK VE SEMPATİK

Seçim gecesi ayaküstü Syriza lideri Aleksis Çipras’ı yakaladım. (Çipras’la daha derinlikli sohbeti önümüzdeki günlerde Milliyet’te okuyacaksınız.) Sıcak, doğal, sempatik biri. Türkiye kamuoyunun yoğun ilgisi, 40 yaşındaki genç Syriza liderini heyecanlandırmıştı. Bu durumu ”çok sevindirici ve yüreklendirici” bulduğunu söyledi.

HDP ve ÖDP VAR; CHP YOK

Türkiye’de farklı kesimler Syriza’yı sahiplense de partinin aslında sadece HDP ve ÖDP ile organik ilişkisi var. Seçim gecesi itibariyle CHP’yle bir temas olmamış; ancak hem HDP hem de ÖDP seçimlere temsilci yollamıştı. (Ayrıca Syriza lideri Aleksis Çipras son dönemde birçok Avrupa lideri yanında Ahmet Davutoğlu’yla da bir araya gelmişti.)

TÜRKİYE İLE İYİ İLİŞKİ İSTİYOR

Bu seçimde Yunanistan’da yaşayan Türk azınlık büyük ölçüde Syriza’ya yöneldi. Syriza Gümülcine’den % 50 oy aldı; Türk kökenli 3 milletvekili var. Parti azınlık haklarına sahip çıkıyor. Türkiye ile ilişkiler konusunda ise, daha önceki iktidar döneminde başlayan ”yakınlaşma” politikasını devam ettirmek istiyor.