BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Swoboda yine Kılıçdaroğlu'nu bombaladı

Avrupa Parlamentosu (AP) Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda, Kılıçdaroğlu'na tepkisini twitter üzerinden sürdürdü.

Abone ol

Avrupa Parlamentosu (AP) Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı Beşşar Esed ile kıyaslamasının "kabul edilemez" olduğunu bildirdi.

Kılıçdaroğlu'nun, dün Brüksel'de yaptığı açıklamalarda Erdoğan ile Esed'i kıyaslayan ifadeler kullanması üzerine duyduğu rahatsızlığı dile getiren ve Kılıçdaroğlu ile planlanan ikili görüşmesini gerçekleştirmeyen Swoboda, bugün de sosyal paylaşım ağı Twitter üzerinden konuya ilişkin açıklamada bulundu.

Kim rahatsız olursa olsun

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Swoboda'nın tepkisi için böyle konuştu:

"Milletvekilleri cezaevlerinde yatıyorsa, sadece hak aradıkları için 3 bin öğrenci cezaevinde, onlarca belediye başkanı, muhtar barış sürecinin olduğu bir dönemde cezaevindeyse bunun adı otoriter dönem değil de nedir? Sayın Genel Başkanımız bu anlamıyla bunu ifade etmiştir. Orada rahatsız olanlar olabilir. Kim rahatsız olursa olsun. Biz Türkiye'de demokrasi ve özgürlüğün önündeki engeller konusunda kim ne yaparsa yapsın düşüncemizi rahatlıkla söyleriz. Avrupa da olsa."

KABUL EDİLEMEZ

Swoboda, Twitter'dan paylaştığı mesajında, "CHP liderinin, benim davetlim olarak, Türkiye Başbakanı Erdoğan'ı Esed'le kıyaslamasını kabul edemem. Bu kabul edilemez" ifadesini kullandı.

GÖRÜŞME İPTAL ETTİREN SÖZLER

Hannes Swoboda, Kılıçdaroğlu ile dün düzenlediği ortak basın toplantısında kendisine yönelik sorular bitince, bir kısmına Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı Sosyalist Grup toplantısına geri dönmüş, bu sırada soruları cevaplandırmaya devam eden Kılıçdaroğlu, "Reyhanlı'da ölen 51 kişinin katili Recep Tayyip Erdoğan'dır. Onun sorumlusu Recep Tayyip Erdoğan'dır. İstiyorsa gitsin Reyhanlı'da yurttaşlara sorsun" diye konuşmuştu.

Esed ile Erdoğan'ın "baskıcı" olduklarını ve aralarında "ton farkı" bulunduğunu da söyleyen Kılıçdaroğlu, "Ne fark var aralarında demokrasi açısından?" diye sormuştu.

ATALAY: ANA MUHALEFETİN TÜRKİYE'YE BAKIŞI BU

"Ana muhalefet lideri Kılıçdaroğlu'nun Brüksel'de Başbakan Erdoğan'a ilişkin eleştirileri vardı. Esed'e benzetti Erdoğan'ı. Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkanının da tepkisi oldu ve ikili görüşmeyi iptal etti. Bunu nasıl yorumlarsınız" sorusuna Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, şu karşılığı verdi:

"Ben nasıl yorumlayacağım? Zaten oradaki muhatabı gerekli tepkiyi gösterdi. Hem orada sözlü tepki gösterdi hem de daha önce kendisine verilen randevuyu iptal ettiler. Bunlar Avrupa Parlamentosundaki sosyalist veya sol kesimdir. Türkiye'de sosyal demokrat politika yürütüyorum diyen ana muhalefet partisine Avrupa solunun bile tutumu bu. 

Doğrusu bugüne kadar biz anlatmaya çalışıyorduk ama çok iyi anlaşılmıyordu. CHP'nin Türkiye'ye bakışı ve ana muhalefet politikası daima bu; dışarıya gidiyor, Türkiye'yi şikayet ediyor. 

Türkiye'nin bir bütünlüğü olduğunu, ülkeyi büyütmek için dışarıda iktidarıyla, muhalefetiyle birlikte çalışıldığını anlatan Atalay, ana muhalefetin, parlamenter sistemlerde iktidar yarısı olduğunu, iktidarın yarısı kadar sorumluluğu bulunduğunu söyledi.

CHP'Lİ LOĞOĞLU AP'Yİ ELEŞTİRDİ

Swoboda, olayın ardından yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın Suriye halkına yönelik savaş ve teröre devam eden Esed'le kıyaslanamayacağını ifade etmiş, Kılıçdaroğlu ile planlanan ikili görüşmesi ise iptal edilmişti.

AP Sosyalist Grup kaynakları, Swoboda'nın, Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan ile Esed'i kıyasladığı açıklamasından rahatsızlık duyduğunu ve Sosyalist Grup bu konuda farklı görüşe sahip olduğu için tavır göstermek amacıyla Kılıçdaroğlu ile görüşmek istemediğini belirtmişti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu ise, Kılıçdaroğlu'nun, rahatsızlığını ifade eden Swoboda ile görüşmenin uygun olmayacağı ve yarar sağlamayacağı kanaatiyle görüşme yerinden ayrıldığını açıklamış, AP'yi ifade özgürlüğü konusunda eleştirmişti.