BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,95
ALTIN 2.437,03
HABER /  POLİTİKA

Suyu deviren vekili Akşener uyarınca...

TBMM Genel Kurulu'nda Patriotlarla ilgili konuşmalar yine tansiyonu yükseltti.

Abone ol

TBMM Genel Kurulu'nda, BDP 'nin, Suriye sınırında yaşananlarla ilgili araştırma önergesinin görüşülmesini ilişkin grup önerisi kabul edilmedi.

Önergenin görüşmeleri sırasında söz alan CHP Milletvekili Mahmut Tanal ile AK Parti Milletvekili Şirin Ünsal arasında yaşanan atışma sırasında Tanal kürsüdeki suyu devirdi.

Tanal'ın konuşması kesen TBMM Başkanvekili Meral Akşener ile Tanal arasındaki diyalog ise herkesi güldürdü.

BDP, TBMM Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamaması üzerine grup önerisini Genel Kurul'a taşıdı. Öneri üzerinde konuşan BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken , Suriye 'de iç karışıklık başladıktan sonra Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bölgeye yönelik saldırıların arttığını belirterek, silahlı çetelerin Türkiye'den lojistik destek alarak bunu yaptığını savundu.

Baluken, ''Türkiye sınırları Kürt lere kapalı ama çeteci gruplara açık. Kürt lere ve Suriye'deki diğer halklara yönelik terörist saldırı varsa, bunların niteliğini, örgüt isimleri değiştirerek maskelemek mümkün değildir. Bu tehlikeli yaklaşım bölgede ağır sorunları beraberinde getiriyor. Türkiye'den Suriye'ye insani yardımlar yapılırken, Kürtlerin yaşadığı bölgeye yönelik ağır insani yardım ambargosu uygulanıyor. Bunun izahı olamaz. Siz Baas rejimiyle aynı refleksler içindesiniz. Çetelerle hareket etmek ülkeye bir şey kazandırmaz'' diye konuştu.

MHP Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, iktidarın Suriye'ye yönelik politikasının doğruluğunun savunulamayacağını dile getirerek, bu nedenle 2 yılda mesafe alınamadığını söyledi. Suriye'ye ihracat yapan Türk firmalarının gelişmelerden olumsuz etkilendiğini ifade eden Çirkin, ''Meseleyi Alevi-Sünni olarak takdim ettiniz. İçimizde yaşayan Alevilerle nasıl ilişkilendireceksiniz? Burnumuzun dibinde PYD bölgesini bulduk, orada terörist başının posterleri asılı...'' dedi.

TANAL SUYU DÖKTÜ

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, öneri lehinde yaptığı konuşmada, Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi beklenirken Türkiye'ye Patriotların geldiğini ifade ederek, Patriotlar menzili nedeniyle konuşlandıkları yerden ancak ABD üslerini koruyacağını ileri sürdü.

AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal'ı işaret eden Tanal, kendisinin zafer işareti yaptığını belirterek, ''Meslektaşları cezaevinde bulunurken kendisi zafer işareti yapıyor. Zafer işaretini keşke o zaman verseydiniz. O iddianamenin içerisinde milletvekilimizin adı da geçiyor. AKP milletvekili olmasaydı, bizi ön sıralardan dinler miydi, dinlememiz miydi bilemiyorum'' dedi.

AKŞENER'İN SÖZLERİ HERKESİ GÜLDÜRDÜ

Tanal, konuşması sırasında kürsüdeki su bardağını devirdi. Bunun üzerine Başkanvekili Meral Akşener, Tanal'ın konuşmasını keserek, elektronik cihazların sudan etkilenebileceğini belirtti ve kavasların kürsüyü silmesini istedi. Akşener'in, ''Meclis Başkanvekili de suya karışır, elektronik cihaza karışır, her şeye karışır. Başka bir şeye karışmaz'' demesi, Genel Kurul'da gülüşmelere yol açtı.

Konuşmasını sürdüren Tanal'ın, özür dileyerek, ''AKP sesimizi kesemez. Çünkü çok bağımsız bir Meclis Başkanvekilimiz var'' demesine ise Akşener güldü.

ANLAMADIĞIMIZ İŞLERE KARIŞMAYIN

Sataşma gerekçesiyle söz alan AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal'ın, ''Patriotların konuşlanması konusunu askerlere bırakalım, anlamadığımız işlere lütfen karışmayalım'' demesine, CHP Grup Başkanvekili Muharrem ince ve bazı CHP'li milletvekilleri laf atarak tepki gösterdi.

Ünal, ''Türkiye Cumhuriyeti devletinin hava sahasından Genelkurmay Başkanlığı sorumludur, bu yetki de Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na devretmiştir. Patriot ların tek gayesi, Suriye'nin elinde balistik füzelerin Adana, Gaziantep, Diyarbakır gibi bazı illere vereceği hasarın önlenmesi için bu kentlerimizin yakınlarına konuşlandırılmıştır. Menzili önemli değil, şehirleri korumak için konuşlandırılmıştır'' dedi.

CHP'li Tanal da sataşma gerekçesiyle söz alarak, ''Menzili niye halktan gizliyorsunuz. '500 bin kilometre menzili var' deyin sizden özür dileyeyim. Bu konuyu niye Meclis'e getirmediniz? Başka ülkeler kendi meclislerinde karar alıyor, Türkiye TBMM'den karar almıyor'' görüşünü savundu.

AK Parti Hatay Milletvekili Adem Yeşildal ise öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, ''İktidar olarak doğrunun yanında, yanlışın karşısındayız. AK Parti 'nin ölçüsü nettir; zulüm yapanın karşısında durur, bundan sonra da durmaya devam eder. Tarihi meselelerle ilgili kar zarar hesabı yapmayız. BDP'liler gazete haberlerine göre öneri getiriyorlar. BDP 'li vekiller Hatay'a kadar gitmişken zahmet edip oradaki kampları ve yaşanan insanlık dramını da görselerdi'' dedi.

Konuşmaların ardından BDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.