BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,89
ALTIN 2.428,84
HABER /  DÜNYA

Suudi şeyhler Suriyeli kızların peşinde

Suriye'de üç yıldır devam eden kaos nedeniyle aileleri her şeyini kaybetmiş olan Suriyeli genç kızlar, komşu ülkelerde, özellikle zengin Suudiler tarafından cinsel yönden istismar ediliyor.

Abone ol

İngiliz gazetesi Independent Pazar günü, Suriye’de uzun süredir devam eden çatışmanın, genç mülteci kadınları bazı zengin Araplar, özellikle de Suudiler için kolay birer av haline getirdiğini yazdı.

İngiliz gazete ayrıca, Ürdün'de Suriyeli kızların cinsel istismara uğramasına ilişkin kaygıları ifade etti. Haberde, Suriyeli ailelerin, küçük yaştaki kızlarını birkaç bin dolar karşılığında, çok daha yaşlı olan yerli veya yabancı adamlarla evlendirmeye zorlandığı ifade edildi.

Habere göre erken evliliklere yahut zorla evliliklere, temel olarak mali zorunluluklar yol açıyor ve bu nikahlar yasadışı yoldan gerçekleştiriliyor. Evliliklerin çoğu kısa ömürlü oluyor ve kızlar kısa süre sonra bir kenara atılıyor.

Haberde aktarılan örneklerden birinde, 17 yaşındaki Navar ve 16 yaşındaki kızkardeşi Suza “kendilerinden çok daha yaşlı olan Suudi Arabistanlı erkeklerle evlendirildi, fakat 20 gün sonra bu adamlar ortadan kayboldu.”

Ürdün'ün başkenti Amman'da bulunan Uluslararası Göç Örgütü'nde (IOM) çalışan, insan ticaretini önleme görevlisi Amira Muhammed, “Simsarların Suriyeli topluluğundan kızları alıp yerli erkeklerle veya yurtdışından erkeklerle evlendirmek üzere çöpçatanlık yaptıklarına dair pek çok hikaye duyuyoruz. Evlilikler ise çok kısa süreli oluyor, hatta bazen sadece 24 saat sürebiliyor. Böylelikle cinsel sömürü için yasal kılıf oluşturulmuş oluyor” şeklinde konuştu.

Görevli, bu tür durumlarda mülteci kadınların cinsel istismarının rutin hale geldiğini ekledi.

Amira Muhammed, “Mülteciler kendilerini, ellerinde ne varsa sattıkları bir durumda buluyorlar. Bir kadın için hizmetçilik veya seks işçiliği yapmak tipik bir durum” dedi.

Suriye'de üç yıl önce krizin patlak vermesinden bu yana yaklaşık 130 bin kişi hayatını kaybetti ve milyonlarca kişi de kriz nedeniyle bulunduğu yerden göç etmek zorunda kaldı.