BIST 9.469
DOLAR 32,60
EURO 34,82
ALTIN 2.500,73
HABER /  DÜNYA

Suudi kadınlara gelen garip yasak

Suudi kadınlara gelen 'nargile yasağı' ülkeyi karıştırdı. Tartışma, Suudi Arabistan'daki bir kafeye ait olduğu ileri sürülen afişin Twitter'da paylaşılması üzerine başladı.

Abone ol

Bir kadın nargile içerken, yanında "erkek refakatçi" bulunmalı mı? Suudi Arabistan'da sosyal medyada işte bu sorunun yanıtı tartışılıyor.

Tartışma, Suudi Arabistan'daki bir kafeye ait olduğu ileri sürülen ve üzerinde "kadınların yalnızca bir erkek refakatçiyle kafeye girebileceklerinin" yazılı olduğu tıklayın afişin Twitter'da paylaşılması üzerine başladı.

BBC'nin sosyal medyada en çok konuşulan konuları ele alan BBC Trending ekibinin haberine göre Twitter'da "Kadınlara erkek refakatçi olmadan nargile yasak" başlıklı etiket, geçen hafta 80 bine varan tweet sayısıyla en çok kullanılan etiketler arasına girdi.

Meseleye biraz da alaycı yaklaşan Suudi bir kadın, "Bize bir tek, 'tuvalete de erkek refakatçi olmadan gidemezsiniz' demediğiniz kaldı" tweetiyle tepki gösterdi. Bir diğer Suudi kadın da, "Ya erkek refakatçim tuvaletteyken nargileden bir fırt alırsam" tweeti attı. Yasakla dalga geçen Suudi erkeklerden biri de, "Beni kiralamanın saati 50 Suudi riyali" mesajını paylaştı.

DESTEK ÇIKANLAR DA VAR 

Fakat şu sözlerle kafenin yasağına destek çıkanlar da vardı: "Bu iyi bir karar ve amaç da genç kadınlar arasında nargile içmenin yarattığı tehlikeyi azaltmak. Ebeveynlerinden gizli kafelere gidip nargile içenler var."

Suudi Arabistan'da, bir kadının erkek eşliğinde toplumda bazı faaliyetlere katılması "mahrem" olarak biliniyor. Kadınların, seyahat edebilmeleri, çalışabilmeleri ve tıbbi kontrollerden geçebilmeleri için bir erkeğin kendilerine refakat etmesi gerekiyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, bu uygulamanın 'kadın haklarını ihlâl' ettiğini savunuyor. Tartışmanın sosyal medyada hızla yayılmasından sonra, yasağı uygulayan kafeden yapılan açıklamada kararın "din ve ahlâk polisinin kurallarına uyum" için alındığı ifade edildi.

Din ve ahlâk polisi adına Suudi basınına açıklama yapan sözcü ise koydukları kuralların yanlış anlaşıldığını ve yasağın yalnızca "erkek refakatçisi olmayan, 18 yaş altı kadınlar için geçerli olduğunu" söyledi.