BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,20
ALTIN 2.246,87
GÜNCEL

Suudi Arabistan ve Katar heyeti birbirine girdi

Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır, BAE, Yemen ve Libya; Katar ile olan ilişkilerini kestiklerini duyurmalarının ardından bugün Bahreyn'de düzenlenen Körfez İşbirliği Konseyi Toplantısı'nda Suudi ve Katarlı heyetler tekme tokat birbirine girdi.

Kuveyt’te süren Körfez İşbirliği Konseyi toplantısı sırasında, Katar heyeti ile Suudi Arabistan heyeti arasında skandal bir kavga meydana geldi.

İran merkezli Press TV’nin haberine göre; görüşmeler sırasında Suudi tarafının, Katar heyetine hakaret ettiği iddiasının ardından salon karıştı ve iki taraf arasında kavga yaşandı. Press TV, yaşanan kavgayı sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı.

KÖRFEZ İŞBİRLİĞİ KONSEYİ NEDİR?

Basra Körfezine kıyısı bulunan ve ortak tarihi, coğrafi, kültürel, dini ve sosyal özelliklere sahip olan ülkeleri bir araya getiren bölgesel bir örgüttür. Örgüt, üye ülkeler arasında bütünleşmeyi sağlamak, üye ülkelerin ekonomik ve siyasi güçlerini bir araya getirerek bölgesel bir güç oluşturmak amacındadır. Üye ülkeler Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Suudi Arabistan, Oman, Katar, Kuveyt’tir. Türkiye, stratejik diyalog ortağıdır.

KATAR İLE İLİŞKİLER NEDEN KESİLDİ?

Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn, Katar’la 'terörü desteklediği' gerekçesiyle tüm diplomatik ilişkileri kesmişti. Bu dört ülkenin ardından Yemen, Libya, Maldivler, Mauritius, Moritanya, Komorlar ve Ürdün ve Senegal’in de ilişkilerini kestiğini açıklamasıyla ülke sayısı 12’ye yükselmişti. Katar’la ilişkilerini kesen ülkelere de yenileri eklenmeye devam ediyor. Son olarak Batı Afrika’da yer alan Nijer’in Dışişleri Bakanlığı’ndan yaptığı açıklamada, Doha Büyükelçisi’nin ülkeye geri çağrıldığı belirtildi.

Katar'ı terörist grupları desteklemekle suçlayan ülkelerden Suudi Arabistan'dan gelen açıklamada, "Bu hareketin krallığın terörizm ve aşırılıktan korunması için gerekli bir adım olduğu" vurgulandı. Açıklamada, "Tüm kardeş ülkelere aynısını yapma çağrısında bulunuyoruz" denildi. Ayrıca, Suudi Arabistan öncülüğünde Yemen'de Husilere karşı oluşturulan Uluslararası Koalisyon Komutanlığı, Katar'ın koalisyondaki rolünün sona erdiğini duyurdu.

İran'dan flaş açıklama: 'Katar'ı Türkiye'ye kaptırdık!'

Bahreyn’den gelen açıklamada, "Katar'ın uluslararası kanunlar, ikili anlaşmalar ve bölgesel sözleşmeleri hiçe sayarak ülke güvenliğini tehdit etmesi, iç işlerine karışması, silahlı terör örgütlerine destek vermesi, İran ile bağlantılı silahlı terör örgütlerine Bahreyn'de eylem yapması için finansal destek sağlaması" nedeniyle ilişkilerin kesildiği aktarıldı. Açıklamada, Katar'ın bu tehlikeli davranışlarının sadece Bahreyn'i değil, bölge ülkelerinin güvenliğini de tehdit ettiği, bu davranışlar karşısında sessiz kalınmasının mümkün olmadığı kaydedildi.

Birleşik Arap Emirlikleri resmi haber ajansı ENA'da yayınlanan Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Bahreyn ve Suudi Arabistan'ın Katar ile ilişkileri kesme kararının desteklendiği, BAE'nin de Katar ile tüm diplomatik ilişkileri kestiği belirtildi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı, 'düşmanca tutumları' nedeniyle Mısır'ın Katar ile diplomatik ilişkilerini kestiğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Katar’ın "El Kaide ve DEAŞ fikrini yaydığı, Sina Yarımadası’ndaki terör örgütlerini desteklediği, ayrıca Mısır ve diğer Arap ülkelerinin iç işlerine karıştığı" ifadesi kullanıldı.

Bir anda dünya gündemine oturan bu olayla ilgili olarak ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Körfez ülkelerine bir arada kalma çağrısı yaptı. Tillerson ülkelere aralarındaki farklılıkları oturup konuşmaları tavsiyesinde bulundu. Tillerson konuşmasının devamında, meydana gelen bu durumun DEAŞ'a karşı mücadelede bölge ve dünya politikasında bir değişikliğin olmayacağını belirtti.

Sitene Ekle