BIST 9.788
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.435,48
HABER /  GÜNCEL

Suudi Arabistan Kralı: Hac'da güvenlik önlemleri gözden geçirilirsin

Suudi Arabistan Kralı Salman, en az 717 kişinin öldüğü, 800'den fazla kişinin de yaralandığı izdihamın ardından güvenlik önlemlerinin gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.

Abone ol

Suudi Arabistan Kralı Salman, Hac'da en az 717 kişinin öldüğü, 805 kişinin de yaralandığı izdihamın ardından Hac organizasyonunun düzenlenmesi, güvenlik önlemlerinin gözden geçirilmesi ve 'yüksek soruşturma komisyonunun kurulması' talimatını verdi.

Son 25 yılda Hac'da en çok ölümün yaşandığı olay olarak tarihe geçen izdiham hacıların Mina'da şeytan taşlaması sırasında çıktı.

Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Halid el Falih, izdihamın hacıların 'yetkililerin belirlediği zaman çizelgesine uymamasından' kaynaklandığını söyledi.

Suudi Arabistan Sivil Savunma Kurumu, Mekke'ye beş kilometre uzaklıktaki Mina'da kurtarma çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.

İzdiham Mina'da hacıların kaldığı çadır kentin 204. caddesinde meydana geldi.

204. cadde, çadır kentten şeytan taşlanan Cemerat'a giden ana yollardan biri.

BBC Arapça Servisi şeytan taşlama sırasında hacı adaylarının en ön sırada olmak için birbirlerini itmeye başladığını, bu nedenle bazı kişilerin ezildiğini ve ardından da izdihamın yaşandığını aktarıyor.

Görmez: 18 hacı adayımızdan haber alamıyoruz

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, izdihamın yaşandığı sırada bölgede kendi kurumunun çatısı altında giden hacı adaylarının bulunmadığını ancak iki seyahat acentasıyla giden toplam 18 hacı adayının olduğunu söyledi.

Görmez, "Onsekiz hacı adayımızdan henüz haber alamıyoruz. Bölgedeki hastaneleri araştırıyoruz" dedi.

Bundan bir süre sonra Anadolu Ajansı bir haber geçerek, 18 Türk hacıdan 4'ü ile iletişim kurulduğunu bildirdi.

Suudi Arabistan Sivil Savunma Müdürlüğü, izdihamın ardından bir kriz masasının oluşturulduğunu, 4 bin personelin olay yerine gönderildiğini ve ayrıca 220 arama-kurtarma çalışanın da bölgede bulunduğunu açıkladı.

Hac sırasında daha önce yaşanan felaketler:

  • 2015: Mina'daki izdihamda en az 310 kişi hayatını kaybetti.
  • 2006: 364 kişi şeytan taşlama sırasında çıkan izdihamda öldü
  • 1997:Çıkan yangında 343 hacı aday hayatını kaybetti, 1500 kişi yaralandı
  • 1994: İzdihamda 270 kişi öldü
  • 1990: Kutsal yerlere giden tünellerde çıkan izdihamda 1426 kişi öldü.
  • 1987: İran yanlısı gösterilere Suudi güvenlik güçleri müdahale etti, 400 kişi öldü.

Siyasilerden ilk açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hacda yaşanan izdihamla ilgili açıklama yaparak "Mina’da yaşanan izdihamda 200’ü aşkın hacının hayatını kaybetmesi dolayısıyla derin bir teessür içindeyim" dedi.

Hayatlarını kaybedenlere rahmet, yakınlarına sabır dileyen Cumhurbaşkanı, "Yaralı kardeşlerimize de acil şifalar diliyorum. Kabe’deki vinç kazası da dahil olmak üzere, bu hac mevsiminde ahirete irtihal eden kardeşlerimizi rahmetle yad ediyor, tüm Müslümanlara taziyelerimi sunuyorum" ifadelerini kullandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu hac faciasıyla ilgili olarak "Böylesi mübarek bir günde kutsal topraklardan aldığımız haberler hepimizi üzüntüye boğdu. Yüce Rabbim'den O'nun yolunda iken hayatını kaybeden tüm müslüman kardeşlerim için rahmet niyaz ediyorum" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise "Allah hepsine rahmet eylesin. Türkiye'yi yönetenler Suudi yönetimini sert bir dille uyarmalıdır. Kutsal mekanlar Suudilerin malı değil İslâmın kutsal değerleridir. Kendilerine harcadıkları servetin haddi hesabı yokken, hac organizasyonuna halen turizm geliri olarak yaklaşan bu zihniyettir katliamdan sorumlu olanlar" ifadelerini kullandı.

Vinç kazasında 107 kişi ölmüştü

İki hafta önce de Mekke'de, Mescid-i Haram'daki bir vinç devrilerek hacı adaylarının üzerine düşmüş ve

Suudi yetkililer yaklaşık 200 kişinin de yaralandığını açıklamış ve olayla ilgili

Mescid-i Haram'daki kazada, yaklaşık 50 metre yüksekliğindeki vincin yoğun yağış ve şiddetli rüzgar nedeniyle düştüğünü açıklanmıştı.