BIST 9.619
DOLAR 32,60
EURO 34,88
ALTIN 2.497,73
HABER /  GÜNCEL

Suudi Arabistan Kralı Abdullah vefat etti

Suudi Arabistan Devlet Televizyonu Kral Abdullah'ın öldüğünü ve yerine prens Salman'ın tahta geçtiğini duyurdu.

Abone ol

Suudi Arabistan Devlet Televizyonu Kral Abdullah'ın öldüğünü ve yerine Veliaht Prens Selman bin Abdulaziz'in tahta geçtiğini duyurdu. Haberi Prens Faysal da Twitter hesabından duyurdu.

Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz tedavi gördüğü hastanede 91 yaşında vefat etti.

Suudi Arabistan Krallık Divanı'ndan yapılan açıklamada, Kral Abdullah'ın 3 haftadan beri tedavi gördüğü hastanede vefat ettiği belirtildi. 

Yerel saatle 01.00'de hayata veda eden Kral Abdullah'ın cenazesinin, ikindi namazından sonra Riyad'da defnedileceği kaydedilen açıklamada, tüm ümmete başsağlığı dilendi. 


SELMAR BİN ABDULAZİZ KİM?

Suudi Arabistan'da tahta oturacak olan Prens Selman bin Abdulaziz 1935’te doğdu. Suudi Arabistan’ın ilk kralı Abdülaziz’in Hüsa Sudayri’den doğma yedi oğlundan biri.

Dini ve temel eğitimini kraliyet çocuklarının gittiği Prens Okulu'nda aldı. Siyasi hayatına 1954’te henüz 19 yaşındayken Riyad Valisi olarak başladı. 1960 ile 1962 arasında kraliyet ailesindeki taht mücadelesinde bir süre ara verdiği valilik görevini 50 yıldan fazla sürdürdü.

2011 yılında Savunma Bakanlığı görevine getirildi, bir yıl sonra da veliaht prens oldu.

Selman bin Abdulaziz, muhafazakar ve gelenekçi bir isim olarak biliniyor. Oğulları devlet kademesinde önemli görevlerde.

80 yaşındaki Selman bin Abdulaziz’in sağlık durumunun, yoğun çalışma temposu için elverişli olup olmadığı tartışma konusu.

Kaynak: El Cezire

Suudi Arabistan kanunları gereği, Veliaht Prens Selman bin Abdulaziz'in kral olarak ülke yönetiminin başına getirildiği belirtilen açıklamada, bu konuda beyat alındığı bildirildi. 

Açıklamada, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'e veliaht olarak Mukrin bin Abdulaziz'in tayin edildiği ifade edildi.

OBAMA: HUZUR İÇİNDE YATSIN

ABD Başkanı Barack Obama, Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz’in vefatı nedeniyle Kral Abdullah’ın ailesine ve Suudi Arabistan halkına başsağlığı dileğinde bulundu.

Obama, yaptığı yazılı açıklamada, “Derin saygılarımla kişisel taziyelerimi ve Amerikan halkının üzüntülerini Kral Abdullah bin Abdulaziz’in ailesine ve Suudi Arabistan halkına iletiyorum” ifadesini kullandı.

Abdullah’ın, her zaman içten ve fikirlerini cesurca savunan bir lider olduğunu belirten Obama, ABD-Suudi Arabistan ilişkilerinin önemini, Ortadoğu’da ve ötesinde bir istikrar ve güvenliğin gücü görmesinin, onun değişmez ve tutkulu düşüncelerinden biri olduğunu bildirdi. Obama, iki ülke arasındaki yakınlık ve ortaklığın gücünün Kral Abdullah’ın mirasının parçası olduğunu kaydetti.

Obama, açıklamasını, “Huzur içinde yatsın” diye tamamladı.

ÜRDÜN'DE 40 GÜN YAS İLAN EDİLDİ

Ürdün Kraliyet Divanı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Kral İkinci Abdullah'ın emriyle ülke genelinde bugünden itibaren 40 gün yas ilan edildiği belirtilerek, Suud ailesine başsağlığı dileklerinde bulunuldu.

Ürdün Kralı İkinci Abdullah'ın, bu zor ve üzücü günde Suudi Arabistan yönetimi ile halkının yanında olduğu kaydedildi.

Açıklamada, Kral İkinci Abdullah'ın, cenaze törenine katılmak için İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu'nu (WEF) yarıda kestiği aktarıldı.

KRAL ABDULLAH KİMDİR?

Abdullah bin Abdülaziz, 1 Ağustos 1924 yılında, Necid Sultanlığı'nın Riyad Bölgesi'nde doğdu. Babası Abdülaziz El Suud, annesi Fehda bint Asi Surayim idi. Soylu Suudi Ailesi'nin bir üyesidir.

kralabdullah.jpg 

İlk kamu görevi, Mekke'nin belediye başkanlığı oldu. Ardından babası Abdülaziz El Suud tarafından Suudi Arabistan Ulusal Muhafızları'nın komutanı görevine geçti. Kardeşi Fahd bin Abdül Aziz ölünce yerine o tahta geçti. Milli Muhafızların kontrolünün onda olması, veliaht ve kral olmasında önemli bir rol üstlenir. En son olarak 1 Ağustos 2005 tarihinde resmi kral olur. Eşi Fehda bint Asi Surayim tarafından 25 çocuk sahibi olmuştur. Veliahtı Salman bin Abdülaziz el Suud olmuştur.

89 yaşındaki Kral Abdullah son yıllarda önemli sağlık problemleri yaşamış ve bu nedenle defalarca hastaneye kaldırılmıştı. Son aylarda kamuoyu önüne çıkmayan Kral Abdullah'ı, törenlerde veliaht prens temsil ediyordu.