BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,96
ALTIN 2.427,48
HABER /  MEDYA

Sütten çıkmış ak Cemaat

Hükümet cemaat kavgasını yakından takip eden yazarlardan Ruşen Çakır, yazısında Cemaati özeleştiri yapmaya çağırdı.

Abone ol

Operasyona üçüncü kişilerin "keser döner, sap döner" diye tepki gösterdiğini söyleyen Vatan si yazarı Ruşen Çakır, Cemaatin kendisini sorgulamasını istedi.

Kamuoyu, 99 kişinin gözaltına alındığı Emniyet içindeki "paralel yapıya" karşı düzenlenen operasyonu konuşuyor. 17 Aralık sürecinde alenileşen Hükümet-Cemaat kavgası farklı bir boyuta taşındı.

Tarafların mücadelesini yakından takip eden Ruşen Çakır, bu kez operasyon sonrası tepkileri yazdı. "Sütten çıkmış ak Cemaat" başlıklı yazısında Çakır, olayın toplumsal boyutunu ele aldı:

Malum, bu tür sert çatışmalarda, doğrudan taraf olmayan kesimlerin tavırları yer yer çok etkili, hatta belirleyici olabiliyor. Nitekim her iki taraf da üçüncü şahısları olabildiğince yanına çekmeye ve kendi yanlarında sahaya sürmeye çalıştı. Şu ana kadar hükümetin bu konuda daha başarılı olduğu kesin. Bunun hiç kuşkusuz ilk nedeni, ellerindeki imkanları sonuna kadar kullanarak diğer İslami cemaatleri, medyanın büyük bölümünü kendi çizgilerine çekebilmeleridir.

Ama hükümet bir şey daha yaptı, Cemaat ile ortak geçmişleri hakkında, “Çok safmışız, bizi kandırmışlar” gibi sözlerle mahçup da olsa pişmanlık işaretleri verdi. Bu da geçmiş konusunda Cemaat’e daha fazla öfkeli olanlar için hükümetle yan yana durmada yeterli olabildi.

PİŞKİNLİK
 
Cemaat ise hiçbir şekilde yakın geçmişe yönelik bir özeleştiriye girişmedi. Bazı polis şefleri ve savcıların dillendirdiği, “yaptığımız her şeyden, attığımız her adımdan Başbakan’ın haberi vardı” iddiasını kalkan yaparak yanlış yapmadıklarını, yanlışlar varsa da bunların yegane sorumlusunun hükümet olduğunu göstermeye çalıştılar. Cemaat sözcülerinin Ahmet Şık, Nedim Şener, Hanefi Avcı olayları hakkındaki tavırlarınıysa kısaca “pişkinlik” olarak özetleyebiliriz. Bu komplolardan birinci derecede sorumlu kişiler ve onların medyadaki uzantıları öyle açıklamalar yaptılar ki, insan Ahmet, Nedim ve H. Avcı’nın, sırf Cemaat’i zor durumda bırakmak için kendi kendilerine komplo kurduklarını düşünebilir.

CEMAAT KENDİ İÇERİSİNDE ARAMALIDIR
 
Sonuçta dün sabah yapılan ve tıpkı yakın geçmişteki Ergenekon, Balyoz, KCK soruşturmalarında olduğu gibi, son derece rahatsız edici yönleri bulunan operasyonlara Cemaat dışı çevrelerden çok da fazla itiraz gelmedi. Eğer üçüncü şahısların çoğu, gözaltına alınanlarla dayanışma refleksi göstermek yerine, “etme bulma dünyası”, “su testisi su yolunda kırılır”, “keser döner sap döner...” gibi cümlelerle kayıtsız bir tutumu tercih ediyorsa, Cemaat bunun sorumlusunu dışarıda değil kendi içinde aramalıdır.
 
Zira Gülen cemaati hiç de sütten çıkmış ak kaşık değil ve kamuoyu da büyük ölçüde bunun farkında.
 
Not: Dünkü operasyonun hemen ardından kaleme aldığım “9 soruda 22 Temmuz Cemaat operasyonu” yazısını şu bağlantıdan okuyabilirsiniz: http://rusencakir.com/9-soruda-22-Temmuz-Cemaat-operasyonu/2750



Kadir Gecesi sözleri