BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,24

Sütten ağzı yanmış !

Ğlkemizde evliliklerin artması ve evlilik yaşının düşme nedenleri ne olabilir?

Türkiye’de yazar olmak zor vesselam. Yazarken pek bir dikkatli olmak gerekiyor.
Dikkatsizce kullanılan bir kelime ve/ya cümle sonrasında kendinizi bir ateş çemberinde bulmanız an meselesi. Belki de yaşadığınız beyin yorgunluğu dolayısıyla anlık bir dalgınlık sizi her türlü sıfatla muhatap edebiliyor.
Yer adı belirterek genelleme yapmanın en tehlikeli olduğu yer kuşkusuz bizim ülkemiz. Dikkat ve her zaman dikkat ! Sütten ağzı yanmış bir yazar olarak yola devam…
Ülkemizde evlilik kurumundaki yozlaşmayı ele almıştım. Şimdi yozlaşmayı bir kenara bırakıp, geçtiğimiz sene evlilikler mi yoksa boşanmalar mı artmış bir göz atalım:
İlk önce bir orta Avrupa ülkesi olan İsviçre’de, Federal İstatistik Müsteşarlığı tarafından yapılan açıklamaya bakalım; Geçtiğimiz sene İsviçreli çiftler arasında boşanma sayısı tam olarak %29,5 oranında azalmış.
Buna karşılık değişik milletlerden oluşan çiftler arasında boşanma sayıları ise az oranda düşmüş. Yetkililer bu durumun nedenleri konusunda net bir açıklama yapamıyor.
İşin ilginç yanı, kurum tarafından yapılan açıklamada, ekonomik durumun kötüye gitmesinin bu gelişmenin nedeni olabileceği belirtilmekte. Ancak uzmanlar daha önce ekonomik gelişmelerin kötüye gitmesi ile boşanma sayısının arttığına dikkat çekerek bunun gerçekçi olmadığını söylüyorlar.
Diğer ilginç ve çelişkili durum ise; değişik milletlerden oluşan çiftler arasında boşanma sayısının sadece %8 oranında düşme göstermesi. Her iki oran arasında bu kadar büyük bir fark olması yine uzmanlar tarafından açıklanamıyor.
Gazetecilerin sorularını ’’bunun bir açıklaması olmasına gerek yok, ancak yine de üzerinde durulması gereken önemli bir gelişme’’ şeklinde cevaplandıran kurum uzmanı şaşkınlığını gizleyemiyor (ah! İsviçreli bilim adamları ve araştırmacılarını hepiniz bilirsiniz)…
Açıklanan rakamlar özellikle 15 yıldan sonra evliliklerin daha sık boşanma ile son bulduğunu göstermekte.
Ayrıca boşanma talebinin üçte ikisinin kadınlarla alakalı olması dikkat çekmekte. Son yıllarda boşanma taleplerinin kadınlardan gelmesi giderek artarken, geçen yıl bu konuda tam bir patlama yaşanmış ve %67 gibi rekor bir düzeye ulaşılmış.
Buna karşın İsviçre'de boşanma oranın bu son gelişme ile %50'nin altına düşmüş olması, aile açısından olumlu bir gelişme olarak yorumlanmakta.
Geçen yıl bu oran ilk defa %50'nin altına düşmüş ve Kilise ile aile kurumlarının endişelenmesine neden olmuştu.
Kurum uzmanının cevaplayamadığı soruyu ben cevaplamak istiyorum; ekonomik sebeplerden dolayı boşanmaların yaşanması genelde yurt dışındaki göçmenlerde görülüyor. Göçmenler boşanmaya kalkarken boşanma masraflarını hiç hesaba katmıyorlar. Avrupa’da boşanmak başlı başına olay. Avukat ve mahkeme masrafları dünya para. İsviçreliler bunun çok bilincinde olduklarından, yani boşanma masraflarını hesaba kattıklarından ya hiç evlenmiyorlar ya da çok önemli bir şey olmadıkça boşanmıyorlar. Mesela aldatma sebebi ile boşanan çok az aile vardır, hatta bu bazen kabullenilebilir. Tabii şartlar hafifledikçe boşanmalar da azalacaktır (!)
Gelelim ülkemize; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2012 yılı sonuçlarına göre, evlenme sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre (Nisan-Mayıs-Haziran) %2 artarak 173 bin 462 ye yükselmiş. Boşanma sayısında ise azalma görülmüş.
Bu ülkemiz için sevindirici bir gelişme olabilir ama bundan yirmi sene önce evlilik yaşının gitgide yukarılara sarktığını görüp, artık neslin olgunlaştığını, böyle ciddi kararlar için okul, askerlik, meslek v.s.Bu aşamalardan sonra evliliğin gelmesi gerektiğini savunuyorduk.
Sanılan gibi olmadı. Evlilik yaşı yine düştü.
Özellikle ülkemizde neden evlilikler bu kadar arttı ve evlilik yaşı yine düştü?
Mesela ben diyorum ki; janjanlı evlilik organizasyonları gençlerin gözünü boyuyor.
Ve/ya iktidarın üç çocuk söylemi gençlere baskı yapıyor, bir an önce evlenelim ancak üç çocuk yaparız (!) diye düşünüyorlar…
Ve/ya yüksek tahsil yaparken evlenmekte bir sorun görmüyorlar…
Ne dersiniz, ülkemizde evliliklerin artması ve evlilik yaşının düşme nedenleri ne olabilir?