BIST 9.736
DOLAR 32,52
EURO 34,81
ALTIN 2.422,92
HABER /  GÜNCEL

Suriye'yi neden vurmuyoruz?

Askeri kaynaklar basında yer alan ve Suriye tarafından dikkate alınmayan uyarılarla ilgili yapılan eleştirilere açıklık getirdi

Abone ol

Askeri kaynaklar, sınıra 5 kilometreden fazla yaklaşılmaması konusunda Suriye’ye uyarı yapılmasına ve buna uyulmamasına rağmen “Neden Suriye’yi vurmuyoruz” şeklinde basında yer alan eleştirilerle ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada, "5 kilometrelik saha kuralını ihlal edecek olsa dahi düşmanca hareketi olmayan Suriye hava araçlarına karşı ateş açılması, uluslararası hukuk kurallarına göre söz konusu değildir" denildi.

Askeri kaynaklar; bazı basın yayın organlarında yer alan Suriye Hava Kuvvetleri'ne ait uçak ve helikopterlerin, daha önce Hükümet tarafından belirtilen 5 kilometrelik saha içine defalarca girdikleri ve hatta Türkiye sınırına 300 metreye kadar yanaşarak belirledikleri hedefleri vurdukları; bu durumun Ankara’nın daha önce aldığı, "Suriye hava araçlarının Türkiye sınırına 5 kilometreden fazla yaklaşmama kararına aykırı olduğu" şeklindeki haberlere ilişkin açıklama yaptı. 1971 tarihli Türkiye-Suriye Hudut Komisyonu Halep Toplantısı Protokolü'nün 15 numaralı kararı ile belirlenmiş 5 kilometrelik sahanın, olabilecek bir sınır ihlalini önlemeye yönelik olduğunu ve bu saha içine girecek hava araçlarının bildirimde bulunmalarını öngördüğünü vurgulayan kaynaklar, şunları kaydetti:

ULUSLARARASI HUKUK KURALLARINA GÖRE SÖZ KONUSU DEĞİL

"Bu protokolde yer alan 5 kilometrelik saha kuralını ihlal edecek olsalar dahi, kendi sınırları içerisinde kalmaya devam eden ve Türkiye sınırları içerisine isabet edecek tarzda ateş açmayan, düşmanca bir hareketi olmayan Suriye hava araçlarına karşı ateş açılması, uluslararası hukuk kurallarına göre söz konusu değildir ve bu durum angajman kurallarının ihlal edildiği manasına da gelmemektedir."

TÜRKİYE SINIRINDAN İÇERİ DOĞRU GİRİŞ YAPARLARSA ANGAJMAN KURALLARI UYGULANIR

Suriye hava araçlarının, Türkiye sınırından içeri doğru bir giriş yaptığı takdirde angajman kurallarının uygulanacağını belirten kaynaklar, "Burada bilinmeyen veya yanlış anlaşılan husus şudur ki; Suriye hava araçları Türkiye sınırını ihlal etmemişler, Türkiye sınırları içerisine düşecek şekilde bombalama yapmamışlardır.

Ancak burada Suriye, Türkiye-Suriye Hudut Komisyonu Halep Toplantısı Protokolünün 15’inci maddesinde yer alan karara uygun davranmamıştır. Bu durum, Dışişleri Bakanlığı tarafından bir nota ile Suriye makamlarına iletilmiştir. Bu da, Suriye hava araçlarını vurma anlamına gelmemektedir" ifadelerini kullandı.