BIST 9.638
DOLAR 32,50
EURO 34,63
ALTIN 2.480,12
HABER /  GÜNCEL

Suriye'ye kara operasyonu Türk yetkili açıkladı

Suriye'de son durum ne? Türkiye, Suriye'ye kara operasyonu yapacak mı sorusunu Reuters'a açıklama yapan bir Türk yetkili yanıtladı.

Abone ol

Suriye'deki son gelişmelere ilişkin bir Türk yetkili, Reuters'e son dakika açıklamalarda bulundu.

Türk yetkili, Türkiye'nin kara operasyonu yapma iddialarına ilişkin "Suriye’deki savaşı kara harekatı olmadan durdurmak imkansız hale geldi, ABD ve Batı ülkeleri de bu harekatta yer almalı. Suriye'de kara operasyonu olasılığını koalisyon ile görüşüyoruz. Müttefikler arasında anlaşma olursa Türkiye kara harekatına katılır, tek başına kara harekatına girişmez." dedi.

Bu ay sonuna kadar 5 adet Suudi savaş uçağının İncirlik Üssü'ne konuşlanacağını belirten yetkili, İsrail-Türkiye görüşmelerine ilişkin "İsrail ile normalleşme sürecinde bütün konularda uzlaşı tamamlanmak üzere" dedi.

"KARA HAREKATI ORTAK KARAR SONUCUNDA"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, dün katıldığı bir programda ise  "Kara harekatı, Türkiye'nin koalisyon güçleriyle ortak karar vereceği sonuca göre atılacak adımlardandır" dedi.

Çelik, Türkiye'nin ulusal güvenliği için her türlü tedbiri almak zorunda olduğunu dile getiren Çelik, "YPG/PYD Suriye Kürtleri için değil, Esad için hizmet eden paralı asker konumundadır" dedi. Çelik açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Cerablus-Mare hattı bizim için son derece önemli. Sınırımızda güvenlik riski yaşamak istemiyoruz. Bu tedbirleri alıyoruz diye kimse savaşa girdiğimizi düşünmesin. Savaşa sürüklenmeyelim diye atılan adımlardır bunlar. İnsani yardım koridorunun korunması içindir. Oradaki örgütlerin Türkiye'yi savaş içine çekmesine karşı tedbir niteliğindedir. YPG mesajı almazda daha büyük karşılık verilir"

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: ÖNCE HAVA SALDIRILARI DURMALI

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün Ukrayna ziyareti öncesi uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Suriye'ye müdahale olur mu?" sorusuna Başbakan Davutoğlu kesin bir yanıt vermedi ve "Önce hava saldırıları durdurulmalı" dedi.

Davutoğlu, Suriye'deki PYD/YPG'nin ilerleyişi ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

"Azez'in düşmesine izin vermeyeceğiz. YPG Fırat'ın batısına Afrin'in doğusuna geçemeyecek. YPG'ye gerekli olan yerde gerekli müdahale yapılacak. Havalanından çekilecekler çekilmezlerse kullanılamaz hale getirilecek. YPG Rusya'nın Suriye'deki estrümanıdır piyonudur. YPG'yi Suriye'de bir aktör olarak görmek mümkün değildir. Türkiye'de PKK Suriye'de YPG Rusya'nın piyonudur. Kimse savaş çığırtkanlığı lobisi yapmasın. Rusya savaş çıkabilir algısıyla dünyayı tedirgin etmeye çalışıyor"

YPG