BIST 9.084
DOLAR 32,38
EURO 35,04
ALTIN 2.326,25
HABER /  GÜNCEL

Suriyelilere Türkiye'deki gibi davranılsın

MDK Hukuk Komitesi Başkanı Malih "Suriyeliler, Türkiye'de Türk vatandaşı gibi" dedi.

Abone ol

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Hukuk Komitesi Başkanı Heysem Malih, Mısır'ın başkenti Kahire'de Arap Birliği Genel Merkezi'nde Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi ile görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, "Arabi, 'SMDK'nın 2 yıldır boş olan Suriyesandalyesini elde etmesi, devrimin başarılı olmasına fayda sağlamaz' dedi. Ben de 'Bu, Suriye devrimi için yararlı bir siyasi uygulamadır' şeklinde cevap verdim. Arabi, Suriye devriminden yana. Devrimin başarıya ulaşması için yardım etmek istiyor ancak bu konuda karar mercii değil. Bu karar, Arap ülkelerinin elinde" diye konuştu.

SMDK'nın Arap Birliği'nin toplantılarına katılması konusuna da açıklık getiren Malih, şunları söyledi:

"Arabi ile SMDK'nın Arap Birliği'nin toplantılarına 'gözlemci' olarak katılması konusunu ele aldık. Arabi bu konuda gerekli görüşmelerin yapılarak atılacak adımları SMDK'ya bildireceğinitaahhütetti. Ayrıca Arabi'ye Suriye'deki durumu anlatmak için Addis Ababa'da Afrika Birliği Genel Merkezi'ni ziyaret etmek istediğimizi ve bu konuda yardım beklediğimizi ilettik."

Mısır makamlarından Türkiye gibi muamele etmesini istiyoruz

Arabi'nin Cenevre-2 görüşmelerine devam edilmesi konusunu sorduğunu belirten Malih, "Görüşmelerin devam etmesi için yeni bir fırsat yok. Cenevre bitti ve Suriye'de yıkım devam ettiği müddetçe görüşmeler söz konusu değil" ifadesini kullandı.

Malih, Mısır makamlarından Suriyelilere Türkiye'deki gibi muamele edilmesini isteyerek, "Suriyeliler, Türkiye'de Türk vatandaşı gibi. Mısır'dan da Suriyelilere kendi vatandaşları gibi muamele etmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

Geçen yıl Doha'da düzenlenen Arap Birliği zirvesinde 2 yıl boş kalan Suriye sandalyesinin SMDK'ya devredilmesi kararı alınmıştı. Bu yıl mart ayında Kuveyt'te düzenlenen 25. zirvede ise Suriyesandalyesinin SMDK'ya teslim edilmesi beklenirken, bazı Arap ülkelerinin SMDK'nın statüsünün belirgin olmadığı gerekçesiyle itiraz etmesi sonucu Suriyesandalyesi boş bırakılmıştı.

Zirvenin sonuç bildirgesinde Suriyesandalyesikonusuna değinilmemiş, SMDK'nın, istisnai olarak birlik toplantılarına katılması için davet edilmesi kararlaştırılmıştı.

MDK