BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,57
ALTIN 2.492,48
HABER /  POLİTİKA

Suriyelilere TOKİ konutları verilebilir Erdoğan açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriyelilere vatandaşlık tartışmasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriyelilelerin TOKİ'nin elindeki boş konutlara yerleştirilebileceğini söyledi.

Polonya'da NATO Liderler Zirvesi’ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,dönüş yolunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

-Suriyelilerle ilgili vatandaşlık açıklaması yapmıştınız, çok konuşuldu. Bu konuyla alakalı ne söylemek istersiniz?

YILLARDA KAMPLARDA BARINMAYA MAHKUM MU EDECEĞİZ

Şunu çok açık, net söyleyeyim: Bazı siyasilerin vatandaşlık konusunda ileri geri konuşmaları beni ciddi manada üzüyor. Yani bir insanoğlu herhangi bir ülkeye vatandaşlık müracaatında bulunsa, o başvuruya “Hayır ben seni almam” ya da “Almıyorum” şeklinde bir yaklaşımla peşinen karşı çıkılması doğru olur mu? Bugün bir Türk, Almanya’ya gidiyor Alman vatandaşı oluyor da; Amerika’ya gidip Amerikan vatandaşı oluyor da; benzer durumlar bizim ülkemizde yaşayanlar için neden mümkün olmasın? Kaldı ki bizler burada bu insanlarla yıllardır arkadaşlık, kardeşlik, akrabalık hukuku içerisinde yaşamışız. Vatanlarından hicret ederek, ensar olarak bizi görmüş, bize sığınmışlar. Biz bu mültecileri yıllarca kamplarda barınmaya mı mahkûm edeceğiz? Yıllarca boş buldukları apartmanların bodrum katlarına mı mahkûm edeceğiz? Belediyelerimiz bana neler anlatıyorlar neler. Bakıyorsunuz bir bodrumda 9, 10, 15 kişi tıkış tıkış kalıyor. Böyle olacağına, ilgili bakanlıklarımız, öbür tarafta istihbarat teşkilatımız bir dayanışma içerisinde bir çalışma yapsınlar, kamplar, evler, buralardaki insanlar gözden geçirilsin ve bu Suriyelileri biz ülkemizin belli yerlerine yerleştirelim.

BU İNSANLARIN İÇİNDE DOKTORU VAR MÜHENDİSİ VAR

Hatta hatta, gerekirse TOKİ’nin elinde boş konutlar var. Biz nasıl Ahıska Türklerine Erzincan’da konutlar verdiysek, ki onlar bunu taksitlendirdiler ve ödeyecekler, biz bunlara da belirli bir iskan ve istihdam politikası uygulamak suretiyle aynı şeyi yapabiliriz. Mesela bu insanların çoğu şu an kaçak çalıştırılıyor. Biz diyoruz ki tüm bunlara bir çözüm üretilmeli. Bu insanların içinde doktoru var, mühendisi var, avukatı var, sağlık elemanları, öğretmenleri var, bütün bunlardan ülkemiz istifade edebilir; bunlara vatandaşlık verilebilir.

-“Ya geri dönmezlerse” deniyor...

Çifte vatandaşlık esas alınır. Çifte vatandaş olanların, vatandaşlık alanların dönmesi şart mı? Amerika’da vatandaşlık alanlardan kendi ülkelerine dönen de oluyor, dönmeyen de oluyor. Almanya’dan vatandaşlık alan Türklerin tümü ülkelerine dönüyor mu? 1963’te gittikleri zaman kimse onlara “Dönecek misin, dönmeyecek misin?” demedi ki.