BIST 9.771
DOLAR 32,54
EURO 34,99
ALTIN 2.434,85
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

Suriyeliler Türkiye'den toprak mı istiyor?

Bakanlar Kurulu kararı ile İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı “1 adet Daire Başkanlığı ve 4 adet Şube Müdürlüğü” kurulmasına karar verildi.

Abone ol

Bu yeni birimlerin Türkiye’de yaşayan Suriyeliler için kurulduğunu iddia eden MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan konuyu TBMM gündemine taşıdı. Türkkan, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

SURİYELİLER TÜRKİYE’DEN TOPRAK KOPARMAK MI İSTİYOR?

Önergesinde; kararın Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini belirten Türkkan, kurulacak olan dairenin Kimlik Kartı Daire Başkanlığı olduğunu ifade etti. Türkiye’de birçok Suriyeli yaşadığının altını çizen MHP’li Türkkan çoğunun kayıt altına alınmadığını belirtti. İç savaştan kaçıp Türkiye’ye gelen Suriyeliler arasında doğum yapmaya hazırlanan kadınların da bulunduğuna vurgu yapan Türkkan, yaşanan bu gelişmelerin Hatay’ın Türkiye’ye katılmasında daha önce uygulanan plebisitin (Halk oylaması) tekrar gündeme gelebileceğini düşündürdüğünü vurguladı.

İçişleri Bakanı Ala’ya Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Kimlik Kartı Daire Başkanlığı ve bu başkanlığa bağlı 4 adet şube kurulmasına neden ihtiyaç duyulduğunu soran MHP’li vekil, yeni kurulacak daire başkanlığı ve bu başkanlığa bağlı şubelerin nasıl çalışacağı ve sorumluluk alanlarının ne olduğu sorularına da yanıt istedi.

SURİYELİLER İÇİN HALKOYLAMASINA HAZIRLIK MI?

Kimlik Kartı Daire Başkanlığı kurulmasındaki esas neden iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen Suriyelilere kimlik vermek mi diye soran Türkkan, Suriyeli hamile kadınlar Türkiye’de doğum yaparak çocuklarını Türkiye vatandaşı mı yapmak istemektedir sorusunu da yöneltti.
Hatay’daki plebisitin 100’üncü yılında Suriyeliler yeni bir plebisit istemeye mi hazırlanıyor sorusunun da yanıt bulmasını isteyen Türkkan, bu konuda Bakanlık olarak ne düşünüldüğünün açıklanmasını istedi.

İşte Türkkan’ın önergesi;

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde “1 adet Daire Başkanlığı ve 4 adet Şube Müdürlüğü” kurulmasına dair Bakanlar Kurulu Kararı 2015/7192 Karar Sayısı ile 29257 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmış ve yürürlüğe girmiştir. Kurulacak olan Daire, Genel Müdürlük bünyesinde çalışacak olan Kimlik Kartı Daire Başkanlığı’dır. 4 adet şubenin de bu başkanlığa bağlı şubeler olduğu belirtilmiştir. 2013 Yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne göre 1 milyon 503 bin nüfusu bulunan Hatay’da kayıt altına alınmış 245 bin Suriyeli yaşamaktadır. Yalnız Hatay’da değil, Kocaeli Mersin, İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerimiz başta olmak üzere birçok ilimizde de Suriyeliler yaşamaktadır. İç savaştan kaçıp Türkiye’ye gelen Suriyeliler arasında doğum yapmaya hazırlanan kadınlar da bulunmaktadır. Yaşanan bu gelişmeler Hatay’ın Türkiye’ye katılmasında daha önce uygulanan plebisitin (Halk oylaması) tekrar gündeme gelebileceğini düşündürmektedir.

Bu nedenle;

1-Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Kimlik Kartı Daire Başkanlığı ve bu başkanlığa bağlı 4 adet şube kurulmasına neden ihtiyaç duyulmuştur?
2-Yeni kurulacak daire başkanlığı ve bu başkanlığa bağlı şubeler ne zaman faaliyete geçecek ve bu birimler nasıl çalışacaktır, sorumluluk alanları nedir?
3-Kimlik Kartı Daire Başkanlığı kurulmasındaki esas neden iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen Suriyelilere kimlik vermek midir?
4-Suriyeli hamile kadınlar Türkiye’de doğum yaparak çocuklarını Türkiye vatandaşı mı yapmak istemektedir?
5-Suriyeliler Hatay’daki plebisitin 100’üncü yılında yeni bir plebisit istemeye mi hazırlanmaktadır, bu konuda Bakanlık olarak ne düşünülmektedir?