BIST 9.717
DOLAR 32,51
EURO 34,93
ALTIN 2.434,34
HABER /  GÜNCEL

Suriyeli pilot ikazlara kulak asmamış!

Düşürülen Suriye savaş uçağıyla ilgili detaylar netleşmeye başladı.

Abone ol
TÜRKİYE, Haziran 2012’de F 4 tipi savaş uçağının Suriye tarafından düşürülmesi sonucu değiştirdiği angajman kuralları çerçevesinde,  ikinci kez bir Suriye hava unsurunu vurarak düşürdü. 

Hatay’ın Yayladağ ilçesinin hemen karşısındaki  Keseb  kasabası  yakınında  saat 13.00 sıralarında Suriye Hava Kuvvetleri’ne ait bir savaş uçağı Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait unsurlar tarafından vurularak  düşürüldü.
 
Üç günden beri çatışmaların devam ettiği sınır boyunca öğle saatlerinde Suriye’ye ait iki savaş uçağı Türkiye’nin Haziran 2012’de değiştirdiği angajman kurallarını ihlal ederek uçmaya başladı. Türkiye değiştirilmiş angajman kuralları uyarınca uyarma şartı olmamasına rağmen uçakların pilotunu ikaz etti.

BİR TANESİ UZAKLAŞTI

Bu ikaza rağmen uçaklardan birisi sırfır noktada uçmaya devam ederken diğeri bölgeden ayrıldı. Bunun üzerine havada devriye uçuşu yapan F-16’ladan Suriye uçağına havadan havaya füze atıldı. Suriye uçağı bölgeden uzaklaşamadan füzenin isabet etmesi sonucu düştü.

GENELKURMAY'DAN AÇIKLAMA

Genelkurmay Başkanlığı, resmi internet sitesinden düşürülen Suriye uçağıyla ilgili açıklama yaptı. İşte o metin:

Suriye’ye ait iki adet MIG-23 uçağının, Suriye hava sahasında kuzeye doğru uçuşu, 23 Mart 2014 saat 13.01’den itibaren Diyarbakır’daki Birleştirilmiş Kontrol İhbar Merkezi (BİKİM) tarafından 80 deniz mili mesafeden izlenmeye başlanmış ve Suriye uçakları Türk hududuna on deniz mili mesafeden itibaren Türk hava sahasına yaklaştığına ilişkin dört kez ikaz edilmiştir.

Yapılan ikazlar üzerine, Suriye uçaklarından birisi hava sahamıza girmeden bölgeden uzaklaşmış; ancak ikinci Suriye uçağı, uyarılara rağmen saat 13.13 sularında Hatay/Yayladağı’na bağlı Çamlı Tepe Hudut Karakolu bölgesinde Türk hava sahasına girerek yaklaşık bir kilometre kadar hava sahamızı ihlal etmiş, daha sonra batıya doğru yönelerek 1,5 kilometre kadar hava sahamızda uçmaya devam etmiştir.

Bu esnada bölgede hava devriye görevinde (havada hazır) bulunan iki adet F-16 uçağımızdan birisi, angajman kuralları gereğince saat 13.14’de Suriye uçağına füze atmış ve isabet alan Suriye uçağı hududun 1200 metre güneyinde ve Suriye topraklarında yer alan Kesep bölgesine düşmüştür. Uçağın Kesep bölgesine düşüşü, bölgede bulunan hudut birliklerimiz tarafından gözlemlenmiştir."

ANGAJMAN KURALLARI DEĞİŞMİŞTİ
 
Türkiye, Haziran 2012 tarihinde değiştirdiği angajman kuralları kapsamında da Eylül 2013’te de bir Suriye helikopterini,  savaş uçağından fırlatılan havadan havaya füze atarak düşürmüştü. Değişen angajman kuralları gereği 3 Ekim 2012 tarihinde Suriye tarafından Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesine düşen top mermisi nedeni ile 5 Türk vatandaşı hayatını kaybetmesi üzerine Türkiye anında misilleme olarak Suriye’de tespit edilen askeri bölgeleri top atışına tutmuştu.