BIST 9.722
DOLAR 32,51
EURO 34,93
ALTIN 2.426,61
HABER /  DÜNYA

Suriyeli kaçakların umut yolculuğu hüsranla bitti

Muğla’nın Fethiye ilçesinden yasa dışı yollarla Yunanistan’a gitmek isteyen 70 Suriyeli kaçak göçmen bekledikleri tekne gelmeyince dört saat...

Abone ol

Muğla’nın Fethiye ilçesinden yasa dışı yollarla Yunanistan’a gitmek isteyen 70 Suriyeli kaçak göçmen bekledikleri tekne gelmeyince dört saat boyunca yağmur altında ıslandı. Göçmenler ormanlık alanda yapılan operasyonla tek tek toplandı.
Edinilen bilgilere göre, Ölüdeniz Jandarma Karakol Komutanlığı 3 ticari minibüs ile Fethiye’nin Kayaköy köyüne kaçak göçmen götürüldüğü istihbaratını aldı. Bölgede geniş çaplı inceleme ve araştırma başlattı. Akşam Gemiler Koyu yolu üzerindeki bir restaurantta Arapça konuşan 3 kişi yakalanıp gözaltına alındı. Jandarma Gemiler Koyu ve Darboğaz mevkilerindeki ormanlık alanı tararken aşırı yağmur başladı. Yaklaşık 4 saat süren yağmura rağmen yapılan aramalar sırasında, kaçak göçmenler gruplar halinde ıslanmış vaziyette bulundu. Göçmenler Jandarma araçlarıyla Kayaköy’de 2 ayrı noktada toplandı. Çocuklar ve kadınlar için sobalar yaktırıldı. Bazı köylüler, evlerinden getirdikleri battaniye, giysi, ekmek ve yiyecekleri jandarmanın yardımıyla dağıttılar.
Ölüdeniz Minibüs Kooperatifinden temin edilen dolmuş ve Jandarma araçlarına bindirilen Suriyeli 70 kaçak göçmen gece yarısı saat 02.00 sıralarında Fethiye Kapalı Spor Salonu’na getirildi. Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü yetkililerine spor salonu açtırılarak 70 Suriyelinin sorgulama ve konaklama işlemi burada gerçekleştirildi. Aç ve susuz oldukları gözlenen kaçak göçmenler kadınlar önce sırılsıklam olan çocuklarının kıyafetlerini çıkarıp salondaki koltukların üzerine serdi. Bazı çocuklar çıplak vaziyette köylülerin verdiği battaniyelere sarılırken, Fethiye Garnizon Komutanı Jandarma Binbaşı Faruk Akıncı, Fethiye Kızılay Derneği Başkanı ve Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan’ı arayarak çocuk ve kadınlar için battaniye talebinde bulundu. Kızılay’dan temin edilen 52 battaniye çocuk, kadın ve erkeklere Jandarma tarafından dağıtıldı.

ESED’TEN KAÇMIŞLAR
Kaçakların Esed rejiminden kaçarak yurt dışındaki akrabalarının yanına gitmek amacında olduklarını söyledikleri öğrenildi. Bir kaçak göçmen patlayan bomba sırasında yaralanan ayağını göstererek Suriye’de savaş olduğunu dönmek istemediklerini söyledi.
4 saat boyunca aşırı yağmur altında çocuk ve kadınlarla birlikte ıslandıklarını çocukların şimşek ve gök gürültüsünden çok korktuklarını söyleyen bazı kaçak göçmenler umut yolculuğunda Rodos’a götürülmek istenirken, Fethiye’ye getirildiklerini söyledi. Sabaha kadar Fethiye Kapalı Spor Salonunda misafir edilip sorgulanan Suriyelilerin sağlık kontrolleri de aynı yerde yapıldı. Kaçaklar Muğla Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi’ne teslim edilecek.
(İHA)