BIST 9.627
DOLAR 32,59
EURO 34,83
ALTIN 2.496,03
HABER /  DÜNYA

Suriyeli Bakan'dan İran itirafı!

Tahran'ı ziyaret eden Suriye Savunma Bakanı Fehd Casım Freyc, ‘İran’ın desteği olmasaydı başarılarımızı gerçekleştiremezdik’ dedi.

Abone ol

İran Resmi haber Ajansı (İRNA)’nın haberine göre Casım Freyc, Tahran’da İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehgan ile yaptığı görüşmede ‘İran, direnişin temel taşıdır. İran'ın desteği olmasaydı, bu büyük başarılar elde edilemezdi. Suriye halkı hiçbir zaman İran halkı ve devletinin yardımları ve desteklerini unutmayacaklardır’ ifadelerini kullandı.

Freyc, Dehkan ve diğer İranlı yetkililerle yaptığı görüşmelerde, iki ülke yetkililerinin terörle mücadele konusunda gelecekte atılacak adımlar hakkında hemfikir olduklarını ifade ederek, teröre karşı savaşa devam edeceklerini söyledi.

Gözlemciler, Casım Freyc'in iki günlük İran ziyaretinin muhaliflerin özellikle ülkenin kuzeyinde stratejik bölgeleri peş peşe ele geçirmesinin ardından geldiğine dikkat çekti.

‘Küresel güçler yeni cepheler açıyor’

İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan da, görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında iki ülkenin bölgesel konularda ortak görüşlere sahip olduğunu dile getirdi.

Dehkan, ‘Son on yılda direniş cephesine darbe vurmayı ve İsrail’in güvenliğini sağlamayı hedefleyen küresel güçlerin bu amaçla bölgede terör gruplarını harekete geçirdiğine inanıyoruz’ diye konuştu.
Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Yemen’e düzenlediği askeri operasyona da değinen Dehkan, ‘Küresel güçler bölgede daima yeni cepheler açıyor. Yemen de bunlardan birisi’ dedi.
İran Savunma bakanı, ‘Suudi Arabistan'ın Yemen'e salıdırması ve Irak'taki terör saldırıları, İsral ve ABD'nin ortak stratejisidir. Kuşkusuz bu çirkin senaryo, bölge halkının gösterecekleri direniş ve birlik ile amaçlarına ulaşamayacaktır’ şeklinde konuştu. 

Birçok nokta muhaliflerin kontrolüne geçti

Cisr Şuur ile birlikte operasyon başlatılan Eriha, El Gab, Mastume, Sahl el Gab bölgelerinde birçok noktayı ele geçiren muhalifler, Cisr Şuur ilçesinde bulunan rejim güçlerinin Lazkiye yönünde tek ikmal yolu olan Freyke köyünde de kontrolü sağladı.

Suriye'de Nusra Cephesi örgütünün de dahil olduğu çatı birliği ‘Fetih Ordusu’, dört gün aralıksız sürdürdüğü saldırıların ardından 28 Mart’ta ülkenin kuzeybatısındaki stratejik İdlib kentini ele geçirmişti.

Hedefte Lazkiye var

Cisr Şuur'un düşmesiyle Şam rejiminin İdlip kırsalı ile bağlantısı tamamen ortadan kalkarken, muhalifler Lazkiye yönünde en büyük engeli de asmış oldular.
Suriyeli muhalifler Türkiye sınırına 25 kilometre uzaklıkta bulunan Cisr Şuur ve çevresinde kontrolü tamamen sağlamaları halinde, ülkenin tek otobanı olan 180 km uzunluğundaki Halep-Lazkiye karayolunun yüzde 85 oranındaki bölümünün kontrolünü de ele geçirmiş olacaklar.