BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,54
ALTIN 2.495,72
HABER /  GÜNCEL

Suriye'den PKK'lı taşıyan gemiye baskın! İşte ayrıntılar...

Suriye'nin Lazkiye kentinden Muğla'ya terörist taşıyan gemiye operasyon yapıldı. Kaptanın itirafları, Köyceğiz'de öldürülen teröristlerin Lazkiye'den nasıl geldiklerini ortaya çıkardı... Öldürülen teröristlerin tabletlerindeki yer işaretlemeleri şok etti.

Abone ol

MUĞLA Cumhuriyet Başsavcılığı, Seydikemer ve Köyceğiz ilçelerinde yürütülen terör operasyonlarına ilişkin, örgüt mensuplarının incelenen tabletlerinde emniyet müdürlükleri, valilikler, hükümet konakları, askeri binalar, AK Parti binalarının işaretlendiği ve bazı kırsal bölgelerde de işaretlemelerin olduğu yapılan çözümlemeler ve araştırmalar sonucu ortaya çıktığı bildirildi.

Başsavcılıktan yapılan yazılı açıklamada, PKK/KCK silahla terör örgütünün kış üslenmesinin yanı sıra batıdaki kentlerde eylemsellik sürecinin başlatılması için öncelikle örgütün sözde özel kuvvetleri olarak adlandırılan silahlı gücünden hazırlanan grupların, Batı Anadolu'ya gönderilmesi talimatının verildiği ifade edildi.

KUZEY IRAK-AFRİN-AMANOSLAR- BATI TOROSLAR HATTI

Daha önce Adana, Kahramanmaraş, Hatay ve Osmaniye kırsalında, Amanos örgütlenmesini tamamlayan örgütün "Akdeniz Açılımı" adı verilen faaliyetleri kapsamında Batı Anadolu'da oluşturulacak silahlı gücüyle, batı bölgelerini Amanoslar'a kadar uzatmayı hedeflediği belirtilen açıklamada, Kuzey Irak-Afrin-Amanoslar-Batı Toroslar hattıyla Ege ve Akdeniz Bölgelerinde tutunmayı sağlayıp Kandil'le birleştirmeyi amaçlayan PKK'nın 5-6 kişiden oluşan grupları batıya kaydırmayı planladığının tespit edildiği kaydedildi.

SURİYE'YE AİT BALIKÇI TEKNESİYLE GELDİLER

PKK/KCK'nın Ege-Akdeniz kırsal açılımının deşifre edilmesine yönelik çalışma yapıldığı aktarılan açıklamada, bu kapsamda Muğla'nın Seydikemer ilçesi Gemiler Burnu koyundan Suriye Arap Cumhuriyetine ait bir balıkçı teknesiyle örgüt mensuplarının geldiği ifade edildi.

PKK/KCK'nın sözde Ege açılımı adı altında Mersin, Antalya ve Muğla'yı kapsayacak şekilde turizm ve ekonomik hedeflere yönelik gerçekleştirmeyi planladığı eylemlerle bu plan çerçevesinde deniz yoluyla örgüt mensuplarının sevkinin yapıldığının tespit edildiği belirtilen açıklamada şu bilgilere yer verildi:

O TEKNE TAKİBE ALINIP OPERASYON YAPILDI

"Bu yolla ülkeye giren 'Serdar A.' kod adlı Mehmet Ç, 11 Eylül'de Van'da yakalanarak Muğla Cumhuriyet Başsavcılığımızın talimatıyla Muğla'ya getirildi. Adli işlemlerin ardından Muğla 2.Sulh Ceza Hakimliğince 22 Eylül'de tutuklandı. Aynı şekilde deniz yoluyla ülkeye girdikten sonra 'Soreş' kod adlı Selcuk Y'de 15 Eylül'de Osmaniye'de yakalanarak, adli işlemlerin ardından tutuklanmıştır. Seydikemer deniz bölgesinde jandarma komutanlığı, emniyet müdürlüğü ve sahil güvenlik komutanlığınca alınan tedbirler neticesi 25 Eylül'de takibe alınan balıkçı teknesinin sahile bir botla 3-4 şahsı indirdiğinin tespit edilmesi üzerine balıkçı teknesine yapılan operasyon sonucu gemi kaptanı Osman J, gemi mürettebatı Monır D. ve Ahmad A.D. ve örgüt mensubu olduğu değerlendirilen Muhammad R. isimli şüpheliler yakalanmış olup, şüpheliler adli işlemlerin ardından 9 Ekim'de Muğla 1. Sulh Ceza Hakimliğince tutuklanmışlardır."

SAHİL GÜVENLİĞİ GÖRÜNCE SİLAHLARI DENİZE ATMIŞLAR

"Seydikemer deniz bölgesinde sahil güvenlik komutanlığınca yakalanan "Santo" isimli gemi kaptanı Ossama J. ifadesinde 'Türkiye'ye 26 Ağustos'tan önce Amir isimli Suriyeli şahsın kaptanlığını yaptığı 'ŞAM' isimli tekneyle geldiklerini ve sahil güvenlik botunu görmeleri üzerine paniğe kapılarak yanlarında getirdikleri silah, teçhizat ve erzak çantalarını denize atarak Lazkiye Limanı'na döndüklerini belirtti. Ossama J'nin ifadesinde Lazkiye’ye dönüş yapan gemi kaptanı Amir isimli Suriyeli şahsın Suriye İstihbarat Servisi El Muhaberat tarafından 260 bin dolarla cezalandırıldığını, sonrasında öldürüldüğünü duyduğunu anlattı." ifadelerini yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

SURİYE'DEN DENİZ YOLUYLA 6 SEFER YAPTIM

"Ossama J. Amir isimli Suriyeli şahıstan sonra bu işi kendisinin yapmaya başladığını belirtti. Türkiye'ye altı sefer deniz yoluyla geldiğini bildirdi. Kaptanlığını yaptığı 'SANTO' isimli tekneyi Suriye Gizli Servisi El Muhaberat'a çalıştığını bildiği Cafer Z. isimli şahsın ayarladığını, örgüt mensuplarının Suriye Lazkiye'den tekneyle limandan çıkışlarında Suriye veya Amerikan bayrağı çekildiğini, Lazkiye limanından çıkıp 12 deniz mili kadar ilerledikten sonra Kongo ülkesi bayrağını çektiğini, Türk kara sularına yaklaştığında ise Türk bayrağını çektiğini beyan etti.

YAKALANACAKLARINI ANLAYINCA MERSİN'DEKİ ÖRGÜTÇÜLERDEN YARDIM İSTEDİLER

Kırsal bölgeye inen PKK/KCK mensuplarını yakalamak için yapılan çalışmalar neticesi operasyonlar düzenlendi. Seydikemer ilçesi Karadere Mahallesi kırsal alanında bulundukları tespit edilen örgüt mensuplarının, Mersin'den irtibat kurdukları şahıslar tarafından bölgeden alınmalarını talep ettikleri duyumunun alınması üzerine güvenlik güçlerince örgüt mensuplarını alacak şahıs ve araçların takip edilmesi sonucu 4 Ekim'de 'Gabar' kod adlı  Ekrem A, 'Firaz' kod adlı Mehmet C.Y, 'Kamuran' kod adlı Veysi Ş. ve 'Ferat' kod adlı Velat A. isimli 4 PKK/KCK mensubu olduğu değerlendirilen şüphelilerle Adnan Y., Mustafa Y. ve İsmail B. isimli üç şüpheli yakalandı. Bu kişiler de adli işlemlerinin ardından tutuklandı." 

ELE GEÇİRİLEN CEPHANELİK

Muğla'ya Suriye Lazkiye Limanı'ndan yapılan seferle Seydikemer ilçesinden karaya çıkan örgüt mensuplarıyla ilgili yapılan araştırmalar sonucu, 5 Ekim'de Köyceğiz ilçesi Toparlar mevkisi kırsalında tespit edilen PKK/KCK mensuplarına yönelik yapılan operasyonda bölgenin değişik mevkilerinde terör örgütü mensuplarıyla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada, "Alişar" kod adlı Rojhat S, "Warger" kod adlı İlyas D, "Fırat" kod adlı Musa A. ve açık kimlik bilgileri tespit edilemeyen "Xalıt" kod adı ile "Adıl" kod adlı PKK/KCK mensubu şüphelilerin etkisiz hale getirildiği hatırlatılan açıklamada, çatışmada bir jandarma personelinin hafif şekilde yaralandığı belirtildi.

YAKALANACAĞINI ANLAYINCA KENDİNİ PATLATTI

Cesetlerde yapılan adli muayene ve otopsi işlemleri sonucu çok sayıda ateşli silah mermisi giriş çıkış deliğine rastlanıldığı aktarılan açıklamada, kesin ölüm sebeplerine ilişkin düzenlenecek raporun henüz Cumhuriyet Başsavcılığına intikal etmediği bildirildi.

Firari şüphelilerden olan ve açık kimliği tespit edilemeyen "Erdal" kod adlı örgüt mensubunun 9 Ekim'de Köyceğiz ilçesinde üzerinde bulunan patlayıcı maddenin infilak etmesi sonucunda öldüğü hatırlatılan açıklamada, arazide ve yakalanan örgüt mensuplarının üst aramasında çok sayıda mühimmat ele geçirildiği vurgulandı. 

TERÖRİSTLERDEN CEPHANELİK ÇIKTI

Açıklamada, ele geçirilenlerle ilgili şu bilgi paylaşıldı:

"2 M-16 tüfek ve bu silaha ait 10 şarjör, 180 zırh delici uzun namlulu silah fişeği,160 uzun namlulu silah fişeği, 9 el bombası, 2 dürbün, bir telsiz, bir kasatura, 2 glock tabanca ve bu tabancalara ait iki şarjör, bir HS tabanca ve bu tabancaya ait bir şarjör, 69 tabanca fişeği, 7 telefon, birtablet bilgisayar, çok sayıda yaşam malzemesi, 2 bin 500 Dolar, bin 500 avro, 9 bin 750 lira para ele geçirildi. Arazide ve öldürülen örgüt mensuplarının üst aramasında ise bir Ak-S kalaşnikof tüfek ve bu silaha ait 5 şarjör, 2 M16 tüfek ve bu silaha ait 10 şarjör, 4 glock tabanca ve bu tabancalara ait 4 adet şarjör, 21 adet el bombası, yaklaşık 2,5 kilogram plastik patlayıcı, 93 elektrikli kapsül (fünye), 2 elektrikli bomba düzeneği, 4 kutu 5,56 fişek, bir apeks ibareli silah üstü termal dürbün, bir top infilaklı fitil, bir kutu içerisinde İ.45ncrc 120 Wt patlayıcı, bir elektronik led lambalı devre, bir akü, 2 tablet, bircep telefonu, bir Powerbank, 6 bin 500 avro, 4 bin 500 lira ele geçirildi."

TABLETLERDE AK PARTİ VE KAMU KURUMLARI İŞARETLENMİŞ

Operasyonların devam ettiği aşamada bir kısım fotoğrafların basına sızdırılması olayına ilişkin ise suç fail ya da faillerinin tespiti amacıyla ayrıca bir soruşturma başlatıldığı belirtilen açıklamada, "Seydikemer ilçesinde yakalanan 'Gabar' kod adlı örgüt mensubu ve Köyceğiz ilçesinde ölü ele geçirilen 'Xalit' kod adlı örgüt mensuplarının üzerinden çıkan tabletlerindeki "OFFLİNE MAPS" isimli program içerisinde noktaların işaretlendiği, güzergahlar çizildiği görüldü. Bu noktaların emniyet müdürlükleri, valilikler, hükümet konakları askeri binalar, AK Parti binalarının işaretlendiği, bazı kırsal bölgelerde de işaretlemelerin olduğu yapılan çözümlemeler ve araştırmalar sonucu ortaya çıktı." denildi.

Açıklamada, soruşturma başlangıcında Muğla'da oldukları değerlendirilen 19 teröristten 12'sinin tutuklandığı, 5'inin operasyonda, bir kişinin üzerinde bulunan patlayıcı madde ile öldüğü, bir kişinin ise aranmasına devam edildiği bildirildi.