BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,94
ALTIN 2.425,17
HABER /  GÜNCEL

Suriye'den havan topu düştü!

Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'ne havan topu düştü.

Abone ol

Suriye'nin Rakka Kenti'ne bağlı Telebyad ilçesinin muhaliflerin kontrolüne geçmesinin ardından ordu birlikleri tarafından yapılan atışlarda bir havan mermisi Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesine düştü. Şans eseri bir ev ile işyeri arasındaki dar alana düşerek can kayıplarının önlendiği patlamada, 20 kadar ev ve işyeri hasar gördü, 3 kişi hafif yaralandı.

ÇATIŞMA 3 GÜN SÜRDÜ

İç karışıklığın sürdüğü Suriye'de muhalifler 2 hafta önce Akçakale İlçesinin karşısında bulunan Telebyad'da sınır kapısını ele geçirmek için çatışma başlattı.

3 gün süren şiddetli çatışmaların ardından muhalifler, Suriye'nin Türkiye'ye açılan Telebyad Sınır Kapısı'nı ele geçirdi. Muhalifler daha sonra askerler ile çatışarak Telebyad'da bulunan stratejik noktaları da ele geçirdi ve Suriye bayrağını indirdiği direklere Özgür Suriye Ordusu'na ait bayraklarını dikti.

sr.jpg
AKÇAKALE'YE HAVAN TOPU DÜŞTÜ
Bir çok e ve işyeri zarar gördü.
FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

EV VE İŞYERLERİ ZARAR GÖRDÜ

Akçakale'den çıplak gözle izlenen çatışmaların ardından Suriye ordu birlikleri muhaliflerin eline geçen ilçede kontrolü sağlamak için harekete geçti. Ordu birlikleri yaklaşık 10 gündür 12 kilometre uzaklıktaki Ayn El Arus bölgesinden Telebyad'a top atışları başlattı. Zaman zaman Türkiye sınırına yakın noktalara düşen şarapnel parçaları Akçakale'deki 5 kişiyi yaralarken, bazı ev ve işyerleri ile tren vagonlarına zarar verdi.

HAVAN MERMİSİ MAHALLENİN ORTASINDA PATLADI

Son günlerde çatışma seslerinin azaldığı ve zaman zaman top atışlarının sürdüğü Suriye'de, saat 14.00 sıralarında atılan bir havan mermisi Suriye sınırına 1 kilometre mesafedeki Hürriyet Mahallesi'nin ortasına düştü.

İlçe Kaymakamlığı ve Belediyenin arka kısmında bulunan Ahmet Bahçıvan Caddesi üzerinde kullanılmayan bir ev ile işyerinin arasındaki dar geçite düşen havan mermisi büyük bir gürültü ile patladı. Büyük korkuya yol açan patlama sonrası çok sayıda ev ve işyerinde maddi hasar oluştu. Cadde üzerinde bulunan işyerlerinin camları kırıldı, içlerinde tahribat oluştu. Patlama sırasında kırılan cam parçalarının isabet ettiği 3 kişi de hafif yaralandı ve hastanede ayakta tedavi edildi.

Patlama sonrası polis ve jandarma olay yerinde güvenlik önlemi alarak vatandaşları bölgeden uzaklaşmaları konusunda uyardı.

VALİNİN AÇIKLAMASI

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Suriye'nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesinde çıkan çatışmada ateşlenen top mermisinin Akçakale ilçesindeki bir mahalleye düşmesine ilişkin, ''Açıklıkla söylüyorum, buradaki atışlar Akçakale ilçemizi hedef almamaktadır'' dedi.Gazetecilerin Suriye sınırında yaşanan olaylarla ilgili sorularını cevaplayan Güvenç, Suriye'nin sınır komşusu Akçakale ilçesinin Tel Abyad ilçesine çok yakın mesafede bulunduğunu, arada sadece demiryolu olduğunu söyledi.

Yerleşim yerlerinin birbirlerine sıfır noktada bulunduğuna dikkati çeken Güvenç, şöyle devam etti:

BUNLAR BİZİ HEDEF ALAN MERMİLER DEĞİL

''Şimdi Esed güçleri Tel Abyad'ı, yani Akçakale Sınır Kapısı'nı kaybetti. Kapı, muhaliflerin eline geçti. Sınırdan 13 kilometre derinlikteki Esed güçleri daha yakına gelmemek kaydıyla Tel Abyad'a havan ve tank mermisi atmakta. Bu mermiler zaman zaman sekerek sınır bölgesinde bizim tarafımıza düşmektedir. Açıklıkla söylüyorum, buradaki atışlar Akçakale ilçemizi hedef almamaktadır. Böyle bir şey düşünmüyoruz. Bunlar tamamıyla Tel Abyad'ı hedef alan mermiler ancak çok yakın olmamız dolayısıyla zaman zaman Akçakale tarafına düşmektedir.

Sizlerin haberlerde geçtiği gibi 14.00 sularında olmuş ve bir tanesi de ilk defa Hükümet Konağı'nın arkasındaki sokağa düşmüştür. Çok şükür, can kaybımız yok, bir vatandaşımız da hafif yaralı, iki binamızda da hafif hasar var.''

BÖLGEDE DURUM SAKİN

Vali Celalettin Güvenç, konuyla ilgili hükümetin bilgilendirildiğini, askeri birliklerin de Suriye tarafına gerekli uyarıları yaptığını söyledi.

Bölgede durumun sakin olduğunu, konuyu dikkatle takip ettiklerini anlatan Güvenç, ''Altını tekrar çizerek söylüyorum, bizi hedef alarak yapılan atışlar olarak düşünmüyoruz bunu'' diye konuştu.

Akçakale ilçesinde eğitime ara verilmesiyle ilgili soru üzerine Güvenç, ''Biz okullarda, sıfır noktasındaki evlerde tedbir almıştık. Gerekli tedbirleri aldık, almaya devam edeceğiz. Çocukların okula gitmesiyle ilgili planlamamızı yapacağız'' şeklinde konuştu.