BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.324,54
HABER /  DÜNYA

Suriye'den çekilmeyle ilgili yeni iddia New York Times duyurdu

Amerikan basını, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’deki askerlerin çekilme süresini bir ay yerine dört aya çıkarma konusunda ikna olduğunu yazdı. New York Times gazetesine göre Suriye’den çekilme kademeli olacak.

Abone ol

New York Times gazetesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD askerlerinin Suriye’den bir ay içinde çekilmesine yönelik kararına yönelik ordu ve hükümet içindeki itirazların ardından çekilme süresini uzatmaya razı olduğunu yazdı.

Habere göre, Trump askerlerin Suriye’den dört ay içinde kademeli olarak çekilmesini kabul etti. Gazeteye konuşan ABD’li yetkililer, Trump’ın Irak ziyaretinde Doğal Kararlılık Harekâtı Komutanı Korgeneral Paul J. LaCamera ile özel bir görüşme gerçekleştirdiğini ve görüşmede ABD’li komutana Suriye’den çekilmek için gereken sürenin uzatılabileceğini söylediği belirtildi.

"DEAŞ neredeyse bitti"
Trump, önceki gece Twitter adresinden yaptığı açıklamada ise ABD askerlerinin “yavaş bir şekilde” Suriye’den çekileceğini doğruladı; çekilmenin ne kadar sürede tamamlanacağına ilişkin süre vermekten kaçındı. Trump, “Benim başkan olmadan önce DEAŞ ile dolu bir karmaşa olan Suriye’de yaptıklarımı Donald Trump’tan başkası yapmış olsaydı ulusal kahraman olurdu. DEAŞ neredeyse bitti, biz DEAŞ kalıntıları ile mücadele ederken askerlerimizi aileleri ile birlikte olmaları için yavaşça geri getiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Bolton'un Türkiye ziyaretinde konşulacak
ABD Başkanı konuya ilişkin attığı ikinci tweette ise “Şimdi çekilmeye başlayınca yalan haber medyası ya da benden önce işini yapamamış bazı başarısız generaller benden ve işe yarayan taktiklerimden şikâyet etmeyi seviyorlar. Sadece yapacağımı söylediğim şeyleri yapıyorum ancak sonuçlar olacağını söylediğimden çok daha iyi oldu” ifadesini kullandı. Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın 8-9 Ocak tarihlerinde Türkiye’yi ziyaret ederek ABD’nin Suriye’den çekilme takvimi ve yöntemini görüşmesi bekleniyor. Bolton’un Türkiye ziyareti öncesinde İsrail’e geçerek Trump’ın çekilme kararını görüşeceği de ifade edildi.

"Graham ikna etti"
ABD Başkanı Donald Trump’a yakınlığıyla bilinen Cumhuriyetçi Parti’nin Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham önceki gün Trump ile görüşmesinin ardından “DEAŞ’ı bitirmeye söz verdi ve bu sözünü tutacak. İşleri akıllı bir biçimde yavaşlatıyor olduğumuzu düşünüyorum. Başkan işin bittiğinden emin olacağı konusunda teminat verdi” ifadesini kullanmıştı. New York Times’ın haberine göre, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford’un Trump ile Graham görüşmesi öncesinde, Trump’ı ikna edeceğini düşünerek Suriye’den çekilme konusunda Graham ile görüştüğü ifade edildi.

Lindsey Graham, Trump ile görüşmeden sonra Trump’ın kendisine Suriye konusunda ‘bilmediği bazı şeyleri’ anlattığını söylemişti. Trump’ın Suriye kararının ardından istifa eden ABD eski Savunma Bakanı James Mattis de, 30 gün içinde Suriye’den çekilmenin terör örgütü DEAŞ’a büyük bir avantaj sağlayacağını öne sürmüştü.