BIST 9.645
DOLAR 32,53
EURO 34,89
ALTIN 2.430,80
HABER /  GÜNCEL

Suriye'deki yangın büyürse Türkiye önündeki tehlike

Hürriyet yazarı Taha Akyol, Suriye'deki son gelişmeleri değerlendirdi, Türkiye önündeki tehlikeleri yazdı.

Abone ol

Taha akyol, Suriye'de ağırlığını koyan Rusya ile PYD-PKK'nın Türkiye için büyük tehlike olduğunu yazdı.

Rusya'nın desteğiyle ilerleyen Esad birlikleri muhalifler karşısında saha kazanmaya devam ediyor. Halep'e giden ikmal yollarının kesilmesi sonrası yeni göç dalgası başladı.

Peki Türkiye'yi mülteci dalgası dışında neler bekliyor? Hürriyet yazarı Taha Akyol "Yangın büyürse" başlıklı yazısında bu kritik konuyu ele aldı.

RUSYA ENGELİ

Türkiye'nin Suriye'ye ilişkin tezleri önünde artık Rusya engeli olduğunu aktaran Akyol, Putin'in güç gösterisini Türkiye üzerinden yaptığı görüşünde.

Yazar, daha sonra yazısında İngiliz The Guardian gazetesinde Natalie Nougayrede tarafından kaleme alınmış çok önemli bir makaleye yer verdi.
 
Makalede Putin Rusya’sının “askeri saldırganlık kapasitesine sahip revizyonist güç” olduğunu yazdığını hatırlatan Akyol, askeri saldırganlıkla haritalarda “revizyon” yapmak isteyen liderlere verildiğini yazdı.

TÜRKİYE’NİN ÖNÜNDEKİ TEHLİKE

Esad rejiminin sahada kazanmaya devam etmesi halinde ortaya çıkacak tabloyu yazar, yazısında böyle anlattı:

"Suriye’de bir tarafta IŞİD, öbür tarafta Putin-Esad ikilisi kalır da ılımlı muhalefet silinirse, Putin-Esad ikilisi masaya çok kuvvetli oturacak, istediklerine tam değilse bile çok benzeyen bir Suriye kurabileceklerdir.

Ankara, Suriye’de Türkiye’ye dost bir rejim kurulsun derken, açıkça düşmanlık eden bir Şam rejimiyle karşı karşıya kalabilecektir.

Türkiye’nin en zor sorununu daha fazla kaşıyacaklardır; sadece PYD değil, PKK ile de Şam ve Moskova’nın yakınlığı biliniyor.

IŞİD’le mücadele ediyor diye ABD ve Avrupa bile PYD’ye sempatik bakıyor.

Irak’taki durumun yarattığından daha büyük risklerle karşılaşabiliriz!

Bugün Şansölye Merkel geliyor, bakalım “Avrupa’ya göçmen gelmesin”den başka bir diyeceği, bir vizyonu var mı? Türkiye’nin önünde büyük sıkıntılar görünüyor.

İktidar reformist ve liberal demokratik standartlara uyan bir Türkiye düşüncesine dönerse içimizde tansiyonun düşmesi, dış dünyada itibarımızın ve etkimizin artması mümkün olacaktır.

İçeride kavgalı, dışarıda sıkıntıları artmış bir ülke olmanın kimseye yararı yok."

Yazının tamamı için