BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,96
ALTIN 2.433,14
GÜNCEL

Suriye'deki ateşkes sadece kağıt üzerinde mi?

Türkiye’yi de yakından ilgilendiren Suriye meselesi ile ilgili Amerika ve Rusya bir ateşkes imzaladı. Yeni Şafak Gazetesi yazarı Merve Şebnem Oruç’un bu konuyla alakalı görüşlerini sorduk.

Türkiye’yi de yakından ilgilendiren Suriye meselesi ile ilgili Amerika ve Rusya bir ateşkes imzaladı. Yeni Şafak Gazetesi yazarı Merve Şebnem Oruç’a bu konuyla alakalı görüşlerini sorduk. Merve Şebnem Oruç ateşkesin ne anlama geldiğini şu şekilde anlattı:



‘Süper güçler aslında Suriye’nin geleceğini ilgilendiren bir karara imza atma hakkını kendilerinde buldular. Viyana toplantıları, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Cenevre ve en son Münih’te Rusya bir karar aldı. Ancak bu karar Suriye’de tüm tarafların ateşkesi anlamına gelmiyor. Işid ve Nusra gibi önemli terör örgütlerine karşı mücadele devam edecek. Suriye’de herkesin kendine göre bir teröristi var. Örneğin Amerika, Işid ve Nusra ile mücadele ediyor fakat Rusya için ya da Esad için kendine biat etmeyen herkes terörist. Dolayısıyla karşı karşıya kaldığımız durumda ortada bir ateşkes var ama herkes kendi terör örgütü olarak ilan ettikleri grubu vurmaya devam ediyor. Aslında ateşkes ilan edildiğinden beri bunun kaç kez ihlal edildiğini biz görmüş durumdayız. Tam da buna bağlı olarak Suudi Arabistan’ın geçtiğimiz hafta Türkiye’ye gelen savaş uçaklarını Işid’e karşı kullanmaya hazır halde getirmesi önemli bir durum. Eğer bu ateşkes bu şekilde ihlal edilmeye devam ederse bugün nasıl Amerika ve Rusya Işid’i vuruyorum bahanesiyle sahada kendisine alan açmaya çalışıp desteklediği gruplara avantaj sağlıyorsa, bunun devamında Suudi Arabistan da böyle bir şey yapabilir. Bunun yanı sıra orada PKK’nın Suriye uzantısı dediğimiz Türkiye’nin ve hatta Batı’nın da Terör örgütü ilan ettiği PYD var. Türkiye için PKK’nın fıratın batısına geçmesi gibi kırmızı bir çizgisi var. Şuan hareketlilik azalmış durumda ama PYD eğer buradan avantaj sağlayarak Işid’i vurma ya da Nusra ile mücadele bahaneleriyle tekrar harekete geçerse Türkiye’nin de tekrar saldırıya geçmesi durumu söz konusu olabilir. Yani ateşkes aslında kağıt üzerinde bir ateşkesdir. Maalesef fiiliyatta dahi uygulanmaması aslında kağıt üzerindekinin oldukça teoride kalmasıyla alakalı diyebilirim.’

Sitene Ekle
Etiketler