BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,13
ALTIN 2.303,58
HABER /  GÜNCEL

Suriye'de tutuklulara cinsel işkence ve tecavüz iddiaları

Suriye hapishanelerinde cinsel işkence ve tecavüzün yaygın olduğu iddia ediliyor. Şimdilik soruşturulması mümkün olmayan iddiaların sahipleri BBC'ye konuştu.

Abone ol

Suriye'deki hapishanelerde sürekli olarak cinsel şiddet uygulandığı iddia ediliyor.

Şam hükümetinin yalanladığı iddiaları soruşturmak şimdilik mümkün değil.

Kilise merkezli bir insan hakları grubunda çalıştığı sırada, geçen kasım ayında tutuklanan eylemci, tecavüzün tanıklarından olduğunu ve kendisine de "hayvanca" tecavüz edildiğini söylüyor.

BBC muhabiri Fergal Keane'in görüştüğü bir eylemci, silah kaçırdığını ve yabancı haber kuruluşlarına görüntüler aktardığını itiraf etmeye zorlandığını anlatıyor.

Hapishanede tutulduğu sırada, bir kadına tecavüz edildiğini şu ifadelerle aktarıyor: "Ona tecavüz ettikleri açıktı. Vücudundan kan geliyordu ve köşede öylece duruyordu."

Görevliler tarafından dövüldüğünü ve içlerinden birinin kendisine cinsel tacizde bulunduğunu söyledikten sonra, başlarına gelenleri şöyle dile getiriyor: "Üç adam, hayvan gibiydiler. Kendimi korumaya çalıştım ama ufak bir adamım. Bana tecavüz ederlerken, 'Lütfen yapmayın, lütfen yapmayın' dedim."

Tecavüzcülerin, "Esad'ın çekilmesini mi istiyorsun? Bu, Beşar Esad'ı sevmediğin için" dediğini de ifadelerine ekliyor.

Şam'daki Askeri İstihbarat Filistin Şubesi'nde iki ay tutulan bir kadın da tecavüz mağdurlarından olduğunu belirtiyor.

Humus'ta bir kontrol noktasında tutuklanmış.

Kadınlara tecavüz sırasında sıçan ve farelerin kullanıldığını, bir kadına sıçanla cinsel işkence yapıldığını gördüğünü söylüyor: "Çığlık atıyordu. Sonra yerde kan gördük. Ona 'Bu sana yeterli mi' dediler. Onunla dalga geçiyorlardı. Izdırap çektiği belliydi. Onu görebiliyorduk. Daha sonra hiç hareket etmedi."

Hapishane sorumlusu isyancılarla birlikte

Diğer tanıklıklara başvurulamadığından ve BM insan hakları gözlemcilerinin Suriye'ye girişi kabul edilmediğinden, tecavüz iddialarını soruşturma imkanı yok.

Mağdur olduğunu söyleyen erkeğin tutulduğu hapishanenin sorumlusu Tuğgeneral Awad Al Ali, şimdi isyancıların saflarında yer alıyor.

BBC muhabirinin İstanbul'da görüştüğü eski Suç ve Asayiş şefi, bazı hapishanelerde tecavüzler olduğunu ancak kendisinin buna izin vermediğini savunuyor.

"Eğer bu doğru olsaydı bununla yüzleşirdim. Çünkü ben sorumluydum ve herhangi bir ulusal veya uluslararası otorite tarafından soruşturulabilirim." diyor.

İnsan Hakları İzleme örgütü, birçok mağdurun yaşadığını anlatmaktan kaçındığına dikkat çekiyor: "Birçok durumda kurbanlar utanç ve korku nedeniyle ailelerinin ve toplumun tecavüzden haberdar olmasını istemiyor."

Birleşmiş Milletler'in (BM) Suriye ile ilgili son raporuna göre, "cinsel şiddet, Suriye'de işlenen insanlığa karşı suçlardan biri."

Raporun "adil ve objektif olmadığını" öne süren Suriye hükümeti ise suçlamaları reddediyor.

BM'nin insan hakları şefi Navi Pillay, cinsel şiddeti de içeren suçlamaların Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin gündemine getirilmesi çağrısı yaptı.

Ancak BM Güvenlik Konseyi'ndeki bölünmeler nedeniyle böyle bir şeyin gerçekleşmesi zor.