BIST 9.080
DOLAR 32,40
EURO 35,09
ALTIN 2.325,61
HABER /  GÜNCEL

Suriye'de tartışma yaratan uydu fotoğrafı

“Gizli CIA” olarak bilinen Stratfor'un yayınladığı Suriye fotoğrafı ortalığı karıştırdı. Rusya, fotoğrafla ilgili ortaya atılan iddiaları yalanlarken, bölgede neler olduğunu şimdilik kimse bilmiyor.

Abone ol

Suriye'deki El- Tias askeri üssünde bulunan Rus helikopterleriyle ilgili yayınlanan bir uydu fotoğrafı ortalığı karıştırdı. Stratfor, çıkan yangında askeri helikopterlerin kullanılamaz hale geldiğini iddia ederken Rusya, iddiaları doğrulamadı.

Terör örgütü IŞİD militanları 14 Mayıs tarihinde Rus üssüne saldırı düzenlediklerini ilan etmelerinden 10 gün sonra ABD’de faaliyet gösteren ve “Gizli CIA” olarak adlandırılan Stratfor, Rusya’ya ait dört Mİ-24 taarruz helikopterinin El-Tias üssünde yandıklarını gösteren uydu görüntüsünü yayınladı. Kül olan Rus helikopterleri resimleri internete düşer düşmez Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü General İgor Konoşenkov yalanlama açıklaması yaparak “Bilgi doğru değil. Bizim tüm hava araçlarımız Suriye’deki üstlerinde sapasağlam görevlerini yerine getiriyor. Can kaybı da söz konusu değil. Bu IŞİD propagandası" açıklaması yaptı.

YANGIN ÇIKTI AÇIKLAMASI

Rus General Konoşenkov Moskova’da yalanlama açıklamasını yaptığı sırada, Şam’daki bir Suriye yetkilisi Rusya’nın resmi RİA ajansına çok farklı yeni bir bilgi verdi “El-Tias hava üssünde geçtiğimiz günlerde yangın çıktı. Yollar kapalı olduğu için itfaiye araçları zamanında yetişemediği için yangın yayıldı ve helikopterlerin bulunduğu bölgeye sıçradı. Stratfor tarafından yayınlanan uydu resimleri bu yangının yarattığı sonuçları gösteriyor” dedi.

'YANGIN OLAMAZ' İDDİASI

Stratfor İnternet sitesi ise bunun yangın olamayacağını, 4 helikopter yanı sıra hava üssünün bir başka noktasında cephane yüklü araçların da nasıl vurulduğunu gösteren resimlerle gösterdi. 14-17 Mayıs tarihleri arasında Rusya’nın kullandığı El-Tias üssünde neler olup bittiği böylece sır olarak kalmaya devam ediyor.