BIST 9.453
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.499,33
HABER /  DÜNYA

Suriye'de şok gelişme! O silahlar PKK'nın eline geçti

SURİYE'de YPG'ye bağlı SDG Rakka’yı IŞİD’ten aldı. SDG'nin IŞİD'den alırken kullandığı silahların fotoğrafları internette yayınlandı.Silahlar Sırbistan'ın çıktı.

Abone ol

PKK'nın Suriye kolu PYD'nin de içinde bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Rakka’yı IŞİD’ten kurtarırken kullandıkları silahların fotoğrafları internette yayınlandı.

Kullanılan silahların Yugoslavya'da (ve ardından Sırbistan'da) üretilen ve ‘Sırp Kalaşnikof' diye adlandırılan M-70 otomatik tüfeklerinin olduğu anlaşılıyor. Fotoğraflar, çelişkili yorumların ve komplo teorilerinin yolunu açmış oldu.

AFRİKA'YA İHRAC EDİLMEK ÜZERE SİLAH ÜRETİLİYOR

Sırp askeri uzman Aleksandr Radic, Sputnik'e verdiği mülakatta Sırbistan'da üretilen silahların nasıl Ortadoğu'ya gönderilmiş olabileceği konusunda tahminlerde bulundu. Radic, "Yugoslavya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya ihraç edilmek üzere birçok silah üretiyordu, piyadeler için silah üreten fabrikalarımız ise yurtdışında da açılıyordu" diye konuştu.

“IŞİD YANLILARINDA GÖRÜLMESİ DİKKAT ÇEKİCİ”

Radic'in başka bir tezi ise, silahların savaş sonrası döneminde oluşan Bosna-Hersek'teki ‘pasif rezervlerden' 2004-2006 döneminde Balkanlar'dan Irak'a ordunun modernizasyonu için veya terörle mücadeleye katılan diğer ülkelerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere ABD'nin talimatıyla gönderilmiş olabileceği.

Radic, "Ancak sonrasında Washington Irak'taki güvenliğin üzerindeki kontrolü kaybetti, dolayısıyla Iraklı birliklerin dağılması, toplu hırsızlıklar ve genel kaos sonucunda silahlar sıradan sivillerden tutun, sonradan IŞİD'e katılan kişilerin eline düşmüş olabilir. Yüzbinlerce silah söz konusu. Söz konusu silahların 2007'de ABD Silahlı Kuvvetleri'nin operasyon yaptığı Felluce'deki IŞİD yanlılarında görülmesi dikkat çekici" ifadelerini kulandı.

“NEREDE ÜRETİLDİĞİ YÜZDE 100 TEYİT EDİLEMEZ”

Öte yandan silahların üretildiği fabrikanın Sputnik'e konuşan yetkilileri, Suriye'de görüntülenen otomatik tüfeklerin gerçekten de onların ürettikleri silahlara benzediklerini, ancak yüzde 100 olarak nerede üretildiklerini teyit edemeyeceklerini belirtti. Yetkililer ayrıca devletin izni olmadan fabrikadan “kuş bile uçurtulmadığını”, silahları satın alan işverenlerinse uluslararası kuruluşlar ve Birleşmiş Milletler (BM) karşısında sorumluluk taşıdığını ifade etti.

HİÇBİR SİLAH YANLIŞ ELLERE GEÇMEDİ

Silahların sonradan Hindistan, Zambiya, Etiyopya, Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi ülkelerden hareketinin fabrika tarafından kontrol edilemediğini belirten yetkili, ancak “Sırp Silahlı Kuvvetleri'ne, İçişlerine ait olan veya fabrika sahasında bulunan hiçbir silahın yanlış ellere geçmediğini” kaydetti.

Yani Sırp üretimi silahlar Ortadoğu'ya geçmiş olsa da, büyük bir olasılıkla Sırbistan'dan yasal yollardan çıkarıldı ve ardından farklı yöntemlerle Rakka'yı kurtaran SDG de dahil olmak üzere çatışmanın taraflarından herhangi birinin eline geçmiş olabilir.