BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Suriye'de neler oluyor! Esad jeti düşürdü İsrail bombalıyor

Suriye Devlet Televizyonun son dakika geçtiği habere göre İsrail'e ait savaş uçağının düşürüldüğü iddia edildi.. Suriye ordu kaynakları hava savunma sistemlerinin jeti düşürdüğünü iddia etti. Pilotlar, düşen uçaktan yaralı olarak kurtuldu. İsrail sonrasında Esad'ın sarayının yakını da dahil Suriye'de 12 hedefi vurduğunu açıkladı.

Abone ol

Suriye rejimine ait Devlet Televizyonu bomba bir iddiayı ortaya attı. Suriye'ye yönelik hava saldırıları devam eden İsrail'e ait bir jetin savunma sistemleri tarafından düşürüldüğü iddia edildi. Açıklama İsrail'in, Suriye'den fırlatılan İran'a ait insansız hava aracını düşürdüğünü duyurmasından kısa bir süre sonra geldi. Suriye ordu kaynaklarına dayandırılan açıklamada birden fazla İsrail jetinin düşürüldüğü de ifade ediliyor.

SURİYE'DEN SERT AÇIKLAMA: Ortadoğu'da sıcak saatler yaşanırken, Suriye ordusundan ilk açıklama geldi. Esad rejimine bağlı ordu birlikleri, sabah saatlerinde yaşanan uçak kriziyle ilgili olarak, 'İsrail'in hedef aldığı insansız hava aracı DEAŞ'la mücadele kapsamında kullanılıyordu. İsrail'in 'hava sahamızı işgal ettiler' sözü büyük bir yalandır. İsrail bundan böyle 'terörist saldırılarına' karşılık bulacaktır. " dedi. 

İSRAİL'E İRAN'DAN JET YANIT: YALANCI: İsrail'in Suriye'den topraklarına girmeye çalışan "İran'a ait bir insansız hava aracını (İHA) düşürdüğü" iddiasına Tahran'dan ilk yanıt geldi. Tesnim Haber Ajansı'na göre, Suriye-İsrail sınırında İran'a ait İHA'nın İsrail tarafından düşürülmesi iddiaları hakkında konuşan İran Devrim Muhafızları Genel Komutanı Yardımcısı Tuğgeneral Hüseyin Selami, "yalancı" olarak nitelendirdiği Tel Aviv yönetiminin hiçbir açıklamasını teyit etmeyeceklerini söyledi.

Selami, böyle bir açıklamanın ancak Suriye tarafından yapılması halinde muteber olacağını ifade etti. Rusya Dışişleri Bakanlığı ise tarafları sağ duyuya davet etti.

Uçak enkazından ilk fotoğraf yayınlandı

İSRAİL DOĞRULADI: İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, "Suriye'den kalkan İran yapımı bir insansız hava aracı, İsrail topraklarına girmek isterken ordu tarafından düşürüldü. Buna karşılık savaş uçaklarımız, Suriye'deki bazı İran hedeflerini vurdu. Saldırı sırasında uçaksavarlar İsrail jetlerini hedef aldı. Jetlerimizden biri düştü." ifadelerine yer verildi.

Uçağın enkazından görüntü

JETİN DÜŞÜRÜLMESİNİN ARDINDAN ESAD'A BOMBARDIMAN: İsrail ordusu, sabah saatlerinde savaş uçağının düşürülmesinin ardından Suriye'deki rejim ve İran hedeflerine yönelik yeni hava saldırısı düzenlediğini açıkladı. 

Ordudan yapılan açıklamada, İsrail jetlerinin Suriye'de 12 hedefi vurduğu belirtildi. Açıklamada, vurulan yerler arasında "Esed rejimine ait üç hava savunma sistemi ile İran'a ait dört askeri üssün de bulunduğu" kaydedildi. 

Buna karşılık Suriye tarafından uçaksavar ateşi açıldığı ve İsrail'in kuzeyinde sirenlerin çaldığı ifade edildi. Açıklamada ayrıca, "İsrail ordusu, tüm senaryolara hazırdır ve durum değerlendirmelerine göre hareket edecektir." denildi.

ESAD'IN SARAYININ YAKINLARI VURULDU: Şam, Humus ve Dera'daki İsrail savaş uçaklarının saldırısında Beşşar Esed'in sarayına yakın yerleşimlerde 6 büyük patlama meydana geldi. Ayrıca Şam'ın batısındaki 104. Tugay, Cebel Manaa'daki cephanelik, Dimas askeri noktaları ile Humus ilindeki T4 hava üssü ve ülkenin güneyindeki Dera ilinde yer alan Cibab bölgesindeki hedefler İsrail savaş uçaklarınca vuruldu.

İKİ PİLOTTAN BİRİNİN DURUMU AĞIR

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, uçaktan atlayarak İsrail'in kuzeyine iniş yapan iki pilotun Hayfa kentindeki Rambam hastanesine kaldırıldığı ve birinin durumunu ciddiyetini koruduğu, diğer pilotun ise hafif yaralı olduğu belirtildi. 

Açıklamada, düşen savaş uçağının nerede olduğunun bilinmediği ve konunun araştırıldığı ifade edildi.

KIRMIZI ALARM SİRENLER ÇALIYOR

İsrail medyası, Suriye tarafından fırlatılan füzelerin ülkenin kuzeyinde kırmızı alarm sirenlerin çalmasına yol açtığını bildiriyor. Sirenlerin çaldığı ilk yer, Golan Tepeleri'ndeki Beyt Şean oldu, ardından diğer yerlerde siren sesleri duyuldu.

Sınırda yaşayan bölge sakinleri, son yarım saatte çok sayıda patlama sesi duyduklarını aktarıyor.

İSRAİL HAVA SAHASINI KAPATTI

Suriye'ye saldırı düzenleyen İsrail savaş uçağının düşürülmesinin ardından Tel Aviv yönetimi hava sahasını 15 dakikalığına tüm uçuşlara kapattı.

İsrail Havalimanları Otoritesi Sözcüsü Lisa Drir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İsrail hava sahası 15 dakikalığına tüm uçuşlara kapatıldıktan sonra yeninden açıldı. Şu anda her şey normal işleyişinde devam ediyor. İsrail'in kuzey bölgesindeki hava sahası ise hala kapalı tutuluyor." dedi. 

İki gün önce de İsrail Suriye'nin başkenti Şam yakınlarına çok sayıda füzeyle saldırmış, Suriye Devlet Televizyonu saldırıda hava savunma sisteminin devreye girerek füzelerden birkaçını havada imha ettiğini açıklamıştı.