BIST 9.080
DOLAR 32,39
EURO 35,11
ALTIN 2.325,82
HABER /  DÜNYA

Suriye'de kanlı cuma

Suriyeli muhalifler bugün Arap Birliği gözlemcilerini etkilemek amacıyla büyük çaplı protesto gösterileri düzenledi.

Abone ol

Suriye'de birçok kentte Cuma namazından sonra on binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen eylemlerde, 8 kişi yaşamını yitirdi. Başkent Şam'da da cuma namazından dağılan cemaate ateş açıldı.

Suriye'de bugün birçok kentte Cuma namazından sonra yönetim karşıtı düzenlenen gösterilerde 8 kişi yaşamını yitirdi. Suriyeli Yerel Komiteler, çoğunluğu ülkenin orta kesimlerinde yer alan Humus kentinde olmak üzere ülke genelinde güvenlik güçlerinin ateş açması sonucunda 8 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.Suriyeli muhalifler günü "Özgürlük meydanlarına yürüyüş Cuması" olarak adlandırırken, aktivistler de dün güvenlik güçlerinin operasyonlarında 18'i Şam'ın banliyölerinde olmak üzere ülke genelinde 50 kişinin yaşamını yitirdiğini kaydetti.

NAMAZ ÇIKIŞI CEMAATE ATEŞ AÇILDI

Başkent Şam'ın Daraya banliyösündeki bir camide cuma namazından sonra dağılan cemaate açılan ateşte de ölü ve yaralıların olduğu bildirildi.

Suriye Genel Devrim Konseyi'nin internet üzerinde paylaştığı videoda, Daraya bölgesinde yer alan Semih bin Melik Horani camisinin cuma namazından cami cemaatinin dağılmasından sonra güvenlik güçlerinin ateş açmasında ölü ve yaralıların olduğu belirtildi.Görüntülerde, insanların çığlıklarla tekrar camiye döndüğü görülürken güvenlik güçleri caminin dış kapısındaki avlunun dışında olduğu gözlendi.

Suriyeli muhalifler, ülkede incelemelerini sürdüren Arap Birliği gözlemcilerini, içinde bulundukları zor durum konusunda ikna edebilmek için bugünkü gösterilerin düzenlediğini duyurmuştu. Beşşar Esad rejiminin dokuz aydır süren demokrasi yanlısı eylemlere karşı uyguladığı şiddete son verme sözünü tutup tutmadığını denetleyecek olan gözlemcilerin hafta başından beri Suriye'de olmasına rağmen ülkede şiddet devam ediyor.

ÇATIŞMA KORKUSU

Suriye'de dün yaşanan çatışmalarda, 38 kişi hayatını kaybetti. Ülkede bugün düzenlenecek protesto gösterilerinde, güvenlik güçleri ve muhalifler arasında benzer çatışmaların yaşanmasından endişe edildiği belirtildi.

GÖZLEMCİLER HAFTA SONUNA KADAR SURİYE'DE

Birleşmiş Milletler, Esad yönetimine karşı süren isyan hareketinde 5 binden fazla kişinin öldüğünü açıkladı. Arap Birliği Suriye'deki şiddet olaylarını yerinde incelemek için işe 50 gözlemciyle başladı. Gözlemci sayısının hafta sonunda 150'ye çıkması bekleniyor.