BIST 9.133
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,55
HABER /  DÜNYA

Suriye'de hardal gazı ülkeden çıkarıldı

Suriye'de kimyasal silahların imhasıyla ilgili olarak BM'den açıklama geldi.

Abone ol
BM ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) Ortak Misyonu Koordinatörü Sigrid Kaag, Suriye'deki hardal gazı stoklarının ülke dışına çıkarıldığını bildirdi.
 
Kaag, yaptığı yazılı açıklamada, "Suriye'nin hardal gazı stokları bugünkü sevkiyatla ülke dışına çıkarıldı. Bu sevkiyattan memnuniyet duyuyoruz. BM ve KSYÖ ortak misyonu olarak Suriye rejiminin, kalan diğer kimyasal materyalleri de güvenli, zamanında, sistematik ve yüksek miktarlarda ülke dışına sevkini sağlamasını bekliyoruz" ifadesini kullandı.
 
Kaag, açıklamada, Suriye'nin kimyasal maddelerinin ülkeden çıkarılması işlemlerinin, BM Güvenlik Konseyi'nde alınan kararda belirtilen zaman dilimleriyle uyumlu bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.
 
Suriye rejimi ile BM arasındaki anlaşmaya göre, ülkedeki hardal gazı gibi en öldürücü maddelerin 31 Aralık 2013, diğer tüm kimyasal stokların da 5 Şubat'ta ülkeden çıkarılmış olması gerekiyordu.
 
Suriye'nin bu tarihlere uymaması nedeniyle uluslararası toplum ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun endişelerini belirtmişti.