BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,06
HABER /  GÜNCEL

Suriye'de Esad'lı geçişin ayrıntıları netleşti

Yeni Şafak yazaır Abdülkadir Selvi, bugünkü yazısında Suriye'de Esad'lı geçiş formülünün ayrıntılarını yazdı.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Moskova gezisi sırasında Rusya Devlet Başkanı Putin'le yaptıkları görüşmede gündeme gelen Esad'lı geçiş nasıl olacak?

4 yıldır süren iç savaş ve milyonlarca mültecinin ülke dışında olduğu Suriye'nin geleceğiyle ilgili kritik gelişmeler yaşanıyor. Gündeme oturan Esedli geçiş süreci önerisi BM Zirvesi nedeniyle Başkan Obama ile Putin arasında yapılan görüşmede masaya gelmiş.

Yeni Şafak gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, tartışılan konunun ayrıntılarını kaleme aldı. Yazar, Bir yetkili ile yaptığı sohbetin detaylarını bugünkü köşesinde böyle anlattı:

ESAD ETKİSİZ DEVLET BAŞKANI OLACAK

"Esedli geçiş süreci Rusya'nın, Esed giderse Suriye hızla çöker itirazları üzerine geliştirilmiş. Arkasında Suriye konusunda etkili olan 9'lar denilen ülkelerden oluşan bir güç var. Esed görevinin başında kalsın ama etkisiz ve yetkisiz onursal bir Devlet Başkanı olarak. Bu arada bir geçiş yönetimi oluşturulsun.

ORDU GEÇİŞ YÖNETİMİNE BAĞLI OLACAK

Muhaberat ve Suriye ordusu Esed'e değil, Geçiş Yönetimine bağlı olsun, Geçiş Yönetimi hem Esed sonrasına ülkeyi hazırlasın hem de Esed'in geleceğini belirlesin. Rusya'nın Esed savaş suçları mahkemesinde yargılanmasın, ailesinin can güvenliği sağlansın, hangi ülkede yaşayacağına karar verilsin gibi itirazlarını bu yönetim karara bağlayacak.

Rusya'yla görüşmelerde “Esed'i siz alın o zaman” denilmiş. Rusya, “Bizim Batı ile ilişkilerimizde bir engel olarak karşımıza çıkar. Savaş suçlusu olarak bizden istenebilir” karşılığını vermiş.
Esedli 6 aylık geçiş süreci masada. Türkiye bu konudaki ısrarını sürdürecek. Ama söz konusu Suriye olunca sonucu şimdiden kestirmek mümkün değil."