BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,93
ALTIN 2.439,64
HABER /  DÜNYA

Suriye'de en kazançlı grup

İngiliz kanalı BBC, Esed rejiminin devrilmesinin ardından kazançlı çıkacak grupların başında Suriye Kürtleri olacağını iddia etti.

Abone ol

Diplomasi muhabiri Jonathan Marcus tarafından kaleme alınan "Suriye'nin Kürtleri krizden kazançlı çıkacak mı?" başlıklı haberde, ülkedeki krizde olası kazanan ve kaybedenler değerlendirildiğinde, Kürt azınlığın 'kazananlar' arasında olabileceği ileri sürüldü.

Haberde görüşlerine yer verilen Washington merkezli düşünce kuruluşu Woodrow Wilson uzmanlarından Aaron David Miller, Esed rejiminin devrilmesinden sonra ülkedeki Kürtlerin başlıca kazançlı çıkacak gruplar arasında olduğunu düşünüyor.

Suriye'de rejimin sona yaklaştığını ve Esed ailesi liderliğinde tekrar merkezi bir otorite kurulma ihtimalinin çok düşük olduğunu savunan Miller, Suriye'deki krizin, "bölgede ülkesi olmayan en büyük etnik grup" olarak tanımladığı Kürtlere daha fazla imtiyaz elde edebilmeleri için bir fırsat verdiğini; bunun önündeki en büyük engelin ise Türkiye olduğunu düşünüyor. Miller, öte yandan, ABD ve uluslararası toplumun, Suriye'de Kürtlerin özerk bir yapı kurmasına onay vermeyeceğini savunuyor.

Haberde görüşlerine yer verilen diğer bir uzman London Schools of Economics Ortadoğu Politikaları Profesörü Fawaz Gerges ise Suriyeli Kürtlerin, Irak'ta olduğu gibi otonom bir yapı oluşturmak için fırsatta istifade etmek isteyeceklerini düşünüyor.

BÜYÜK KÜRDİSTAN İÇİN ŞİMDİLİK ERKEN

Esed güçlerinin Kürt bölgesinden çekilerek krizi daha da komplike hale getirdiğini ve Suriye'de ikinci bir Kürt otonom bölgesi oluşma ihtimalinin Türkiye'nin endişelerini arttırdığına dikkat çeken Gerges, "1918'de Osmanlı İmparatorluğu'nun parçalanmasının ardından imzalanan ve günümüz sınırlarını belirleyen Sykes-Pico sınırlarının yeniden çizilme ihtimali var." iddiasında bulunuyor. İngiliz Profesör'e göre, 'Büyük Kürdistan'dan bahsetmek için ise şimdilik erken.

Sykes-Pico Anlaşması, 1916 yılında İngiltere ve Fransa arasında Osmanlı'yı parçalamak amacıyla gizli olarak yapılmıştı. Anlaşma, Osmanlı'nın himayesinde bulunan Doğu Akdeniz bölgesinin parçalanıp, günümüz Suriye, Lübnan, Irak ve daha sonra İsrail ulus-devletlerinin oluşmasını sağlamıştı.

KÜRTLER BATIYA SADAKATİNİ İSPAT ETTİ

İsrail Tel Aviv bünyesinde faaliyet gösteren Moshe Dayan Merkezi Kürt Araştırmaları Programı Başkanı Prof. Ofra Bengio da Kürtlerin azınlık olarak bulunduğu ülkelerin zayıflaması sebebiyle Kürt konusunun yakın gelecekte daha önem arz edeceğini savunuyor. Kürtlerin ABD ve Batı'ya yönelerek sadakatlerini ispat ettiklerini ifade eden Bengio, "Batı, Kürtleri desteklemekten hoşlanacaktır." ifdelerine yer veriyor.

Amerikan Oklahoma Üniversitesi'nden Joshua Landis göre ise Esed, kontrol etmekte zorlandığı için Kuzeydoğu bölgesini Kürtlere bırakarak Halep ve Şam'a yoğunlaşmak istiyor. Hem böylelikle Sunni Arapları da zorda bırakmayı hedefliyor. Savaşı kaybetse de Esed'in ülkenin geleceğinde önemli bir aktör olmayı sürdüreceğini öne süren Landis, bu ülkenin kaderinin de Irak ve Lübnan'dan farklı olmayacağını belirtiyor.