BIST 9.465
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.488,52
HABER /  DÜNYA

Suriye'de darbe planı şüphesi Esad onu ev hapsine aldı

Cephede yenilgi haberleriyle sarsılan Beşar Esad, en yakınındaki ismi MİT'le iletişime geçip darpe planı yapma şüphesiyle ev hapsine aldı.

Abone ol

Suriye istihbaratı Muhaberat Başkanı Ali Memlük'ün, "Türk istihbaratıyla iletişime geçip darbe planı yapma" şüphesiyle ev hapsinde tutulduğu iddia edildi. Esad'ın "rejime yakın çevreyi" bir arada tutmakta zorlandığı da ileri sürüldü.

İngiliz Daily Telegraph gazetesinde yer alan habere göre, MİT'le temas kuran Suriye Muhaberat Başkanı Ali Memlük, Esad rejimi tarafından ev hapsiyle cezalandırıldı.

MİT İLE TEMASA GEÇTİ İDDİASI

Gazeteye göre, Suriye'de istihbarattan sorumlu ulusal güvenlik birimi olan Muhaberat Başkanı Ali Memlük, "aracılar vasıtasıyla Türk istihbaratıyla iletişime geçip darbe planı yapma" şüphesiyle ev hapsine alındı.

Memlük'ün Suriye ordusunun "İdlib'in ve Cisr el Şuğur"un kontrolünü kaybetmesinden sonra başka ülkeler ve rejimin eski yetkilileri ile iletişime geçtiği öne sürüldü.

Şam yönetimi kaynakları, Memlük'ün bir aracı vasıtasıyla Türk istihbaratıyla iletişim kurduğunu iddiasında..

Suriyeli istihbarat yetkilisinin 1980'lerde darbe girişiminde bulunmakla suçlanan ve sürgünde yaşayan Beşşar Esad'ın amcası Rıfat Esad'la bağlantıya geçmek için Halepli bir işadamını da kullandığı ileri sürüldü.

Suriyeli yetkililer ve ordu içinde Rıfat Esad'ın geri dönmesi yönünde büyük bir istek olduğu iddia ediliyor.

ESAD REJİME YAKIN ÇEVREYİ TUTMAKTA ZORLANIYOR

The Daily Telegraph'ın haberinde Beşşar Esad'ın "rejime yakın çevreyi" bir arada tutmakta zorlandığı da ileri sürüldü.

Suriye savaşında İran'ın oynadığı rolün tartışmalara neden olduğuna da dikkat çekildi. İranlı yetkililerin, hükümetten merkez bankasından savaş stratejilerine kadar geniş alanlarda komutayı ellerine aldıkları iddialarına da yer verildi.

suriye-istihbarat.jpg

Muhaberat başkanı Ali Memlük

SÜLEYMAN SAH TEPKİSİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nun yeni yerine yaptığı ziyarete Suriye'den tepki geldi.

Davutoğlu'nun Türkiye sınırına birkaç 100 metre uzaklıktaki Eşme köyüne taşınan Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'na gerçekleştirdiği sürpriz ziyaretin ardından bir açıklama yayımladı.

Yayımlayan Suriye hükümeti şu ifadeleri kullandı:

"Davutoğlu'nun Suriye hükümetinin rızası olmadan Suriye topraklarına sızması; egemenliği olan bir ülkeye açık bir saldırı ve uluslararası anlaşmalar ile hukukun ihlalidir."

Açıklama, Suriye resmi haber ajansı SANA tarafından duyuruldu.

ESAD'A BİR DARBE DAHA