BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,97
ALTIN 2.325,12
HABER /  DÜNYA

Suriye'de ateşkes tehlikede ABD ile Rusya...

SURİYE'de ateşkes için belirlenen tarihe 3 gün kala Rusya ile ABD arasında 'B Planı' anlaşmazlığı çıktı.

Abone ol

ABD ile Rusya'nın Suriye'de 27 Şubatta yürürlüğe girmesi planlanan ateşkes için anlaştıklarını açıklamasından bir gün sonra taraflardan tutarsız açıklamalar gelmeye başladı.

Moskova Yönetimi ile Washington arasında A planı, B planı tartışması patlak verdi.

İlk kritik açıklama, Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü General İgor Konaşenkov’dan geldi. Suriye ateşkes planının duyurulmasından 24 saat sonra sahneye çıkan Konaşenkov, “ABD ile Rusya arasında 22 Şubat tarihinde sağlanan mutabakat gereği ateşkesin denetimi için Hmeymim Havaüssü’nde kontrol gurubu çalışmalarına başlamış bulunuyor” dedi.

 İgor Konaşenkov

Konaşenkov, askeri üste ayrıca Suriye içindeki kavgalı tarafların uzlaşmaları için görüşme alanı olacağını belirterek, “ABD askeri yetkililerine bilgi alışverişinde bulunacağımız acil hat numaralarını verdik. ABD yönetiminin de benzer şekilde kendi acil irtibat kanallarını duyurmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

KERRY: B PLANI SEÇENEKLERİMİZ VAR

Bunun üzerine, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’den ‘B planı’ açıklaması geldi. ABD Senatosu’nun Dış İlişkiler Komitesi’nde soruları yanıtlayan Kerry, "Beşar Esad’ın gerçek bir geçiş yönetimi sürecinin oluşturulması konusunda gerçek kararlar alması gerekecek. Eğer bu olmazsa, muhakkak ki değerlendirilen B planı seçenekleri bulunmaktadır” diye konuştu.

MOSKOVA'NIN 'B PLANI'NDAN HABERİ YOK

Kerry’nin ‘B planı’ çıkışına Moskova’dan yanıt gecikmedi. Rus İnterfaks haber ajansına konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, “Moskova’nın “B” planından haberi yok. Rusya ile ABD arasında Suriye’de ateşkes görüşmeleri yapılırken alternatif plan üzerinde durulmadı. Bize göre şu anda tüm taraflar ‘A planı’nın başarıya ulaşması için çalışmalı” açıklamasını yaptı.