BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Suriye ve İran'ın sinsi Türkiye planı

Suriyeli muhalif işadamı Gazi Mısırlı, Esad ve ortağı İran'ın Halep'e yönelik saldırıların arkasındaki planı anlattı.

Abone ol

Star gazetesine konuşan Suriyeli Muhalif işadamı Mısırlı, IŞİD’in ve Şam rejiminin Halep’i hedef alan saldırılarının asıl amacının Türkiye’yi köşeye sıkıştırmak olduğunu belirtti. Mısırlı’ya göre yeni bir göç dalgasıyla iç huzuru bozup hükümetin sorumlu tutulması planlanıyor.

Türkiye ve Suriye vatandaşı olan Şişli’de şirketleri bulunan iş adamı Gazi Mısırlı, Suriye muhalefetinin toplanmasındaki en önemli isimlerden. Halep’in durumunu anlatan Mısırlı, “Halep 5 milyonluk bir şehir. Savaşla birlikte daha da göç aldı. Beşir Esad ve ortağı İranın amaacı varil bombalarıyla halkı korkutup, ÖSO ‘nun elinden Halep’i alıp Türkiye’ye 2 milyonluk bir göç dalgası yaratmak. Bu da Türkiye’yi zorlayacak ve Erdoğan zorda kalacak. Asıl hedef Erdoğan. Çünkü başka şekilde meselenin çözülmediğini gördüler. Kobani konusuyla Kürt sorununa basınç yaptılar, sıra şimdi Halep’te. ÖSO, Esad rejiminin uçakları için istediği ABD füzelerini söz verilmesine karşın IŞİD’in eline yanlışlıkla geçti. Şimdi IŞİD en güçlü silahlara sahip, oyun da çok ortada” dedi.

Hükümet felaket senaryosu hazırladı

Türkiye Halep'in düşmesi durumunda 300 bin kişiyi kapsayan bir göç senaryosu hazırladı. Ankara, Halep’in düşmesi halinde yaşanacaklar konusunda ABD ve bölgede etkin olan ülkeleri uyardı. Suriye’nin Halep kentinde, Esad güçleriyle ÖSO arasındaki çatışmalar şiddetlendi. Habertürk gazetesinde yer alan habere göre Ankara, Halep’in düşmesi durumunda 300 bin kişilik göç için senaryo hazırladı. Türkiye’ye 150 bin kişi gelecek


TÜRKİYE DİKKATLİ OLMALI

Suriye’nin stratejisinin savaşın etkilerini bölge ülkelere yaymak olduğunu anlatan Mısırlı, “Amaç, Türkiye’ye kaldıramayacağı kadar mülteciyi gönderip, ekonomiyi bozmak. Bundan da hükümeti sorumlu tutumak. Ve ‘Erdoğan’ın politikaları sonucu oldu’ demek. Buna da ABD politikaları yardımcı oluyor. Türkiye bu konuda dikkatli olmalı” diye konuştu.

HALEP ESAD-IŞİD KISKACINDA

Koalisyon’un Kobani operasyonlarının ilk gününden bu yana Halep’te muhaliflerin denetiminde olan bölgelere saldırılarını artıran Esad güçlerinin kentin tek çıkış noktası olan Handarat ve Sıfet’e bombardımanı devam ediyor. Kuzeyden IŞİD kuşatması altındaki bölgeye güneyden saldıran Şam yönetiminin, muhaliflere karşı savaşmak üzere İran üzerinden Şii Afgan militanlar getirdiği ifade ediliyor.  Rejim karşısında Halep’teki tüm muhalif tugay ve cephelerinin tek çatı altında toplandığı Handarat’ın düşmesi halinde Halep halkının dünya ile bağlantısı kesilmiş olacak. Rejimin yoğun saldırılarılarına muhaliflerin, mutfak tüpünde bozma “Cehennem Topu” adı verilen havan topları ve katyuşa füzeleriyle karşılık verdiği belirtiliyor.

Nusra Cephesi’nin ılımlı muhaliflere bağlı birliklere yönelik saldırılarıyla IŞİD benzeri bir rol oynadığını da belirtiliyor.  IŞİD, şehre kuzey yönünden Esad güçleri ise ÖSO’yu kuşatmak için güneyden ilerliyor. Bu durum, ÖSO’yu radikal gruplarla rejim arasında cereyan edecek savaştan çekilmeye sevk ediyor. Rejimin saldırılarından dolayı bölgedekiyaklaşık 2 milyon sivilin olası bir göçte Türkiye’ye yönelecekleri düşünülüyor. Suriye’nin ikinci büyük kenti Halep’te 4,5 milyon insan yaşıyor. İç savaşla göç veren şehrin muhaliflerin kontrolündeki yüzde 60’lık kesiminde yaklaşık 2 milyon sivil bulunuyor.