BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Suriye'deki Türk nüfusu ne kadar?

Gözler etnik bölünmenin eşiğine gelen Suriye'ye çevrilmişken bu ülkedeki Türkmen varlığı da dikkate değer bir oranda.

Abone ol

İNTERNETHABER - İç savaş ile bölünmenin eşiğine gelen Suriye'de Kürtler bir çok kenti ele geçirip hakimiyet alanlarını ilan ederken, bu ülkedeki Türkmen varlığı gözden uzak düştü. Oysa Suriye'de 1.5 milyon ile 3.5 milyon arasında bir Türk varlığı bulunuyor.

Strateji araştırmacısı Ümit Özdağ'ın köşesinden derlediğimiz rakamlar çarpırtemagicc_0e59c140fb.jpg.jpgcı bir veriyi ortaya seriyor.

Suriye nüfusunun yüzde 60'ını sünni müslüman topluluk oluşturuyor. Yönetimi elinde tutan Nusayriler ile Kürtler'in varlığı uluslararası arenada konuşulmasına rağmen bu ülkedeki Türkmen varlığından neredeyse hiç söz edilmiyor.

NUFÜS SAYIMINDAKİ VERİLER

Suriye’de etnik dağılımı veren bazı yabancı kaynaklarda 22 milyon toplam nüfusun % 1’inin Türk olduğunu kayda geçiriyor.

Oysa 1995’de Suriye nüfusu 14 milyon iken Gazi Üniversitesinden Prof. Dr. Fatih Kirişçioğlu, Avrasya Dosyası dergisinde yazmış olduğu makalede Suriye Türklerinin yerleşim bölgelerini rtemagicc_a0c4478e65.jpg.jpgköy köy tek tek vererek Türk varlığını ortaya koymuş ve kendi hesapları sonucunda Türkmen nüfusun 1 milyon civarında olduğunu kaydetmiştir. Bu ise % 7.5-8 arasında bir orana tekabül etmektedir. Bugün 22 milyonluk bir Suriye’de bunun anlamı 1.5 milyon’dur. 

3.5 MİLYON TÜRKMEN VAR

2011’de ise Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi’nden (ORSAM) Ali Öztürkmen, Bilgay Duman ve Oytun Orhon’un yapmış olduğu yerinde incelemelere dayanan “Suriye’de Değişimin Ortaya Çıkardığı Toplum:Suriye Türkmenleri”  çalışmanın sonucu ise Türk olduğunu bilmekle beraber anadili Türkçeyi konuşamayan Türkler ile birlikte Suriye’deki Türk nüfusunun 3.5 milyon olduğu açıklanmıştır.

rtemagicc_cd86286f8e.jpg.jpgORSAM raporuna kentlerdeki Türk varlığı rakamlarla şöyle;

Şam’da 460 bin,
Halep’de 975 bin,
Hama’da 350 bin,
Humus’da 835 bin,
Lazkiye’de 385 bin,
Tartus’da 50 bin,
Rakka’da 120 bin,
İblid’de 25 bin,
Dera’da 75 bin,
Kuneyra’da 50 bin ve diğer bölgelerde 175 bin olmak üzere 3.5 milyon Türk Suriye’de yaşamaktadır.

ORSAM Türk Dış İşleri Bakanlığına bağlı/destekli olarak çalıştığı için ORSAM’ın bu raporu aynı zamanda Türk devletinin de hafızasını yansıtmaktadır.     

ÜÇ GRUBUN ARASINDA SIKIŞTILAR
 
Suriye bir iç savaşa doğru ilerlerken sayıları 1.5 milyon ile 3.5 milyon arasında değişen Türklerin bir önemli özelliği de iç savaşın üç aktif tarafı olan sünni Araplar, Kürtler ve Nüsayriler ile ayrı ayrı sınırdaş olmalarından dolayı yarın bu üç grup tarafından da ayrı ayrı hedef alınma ihtimallerinin çok büyük olduğudur. Diğer bir ifade ile Suriye’deki en örgütsüz, siyasal bilinci geri ve silahsız toplum olan Suriye Türkleri iç savaşın en kolay avı durumuna düşeceklerdir.