BIST 9.458
DOLAR 32,59
EURO 34,79
ALTIN 2.497,94
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'den Suriye'ye sert mesaj

Suriye Türk savaş uçağını düşürdü. Ankara'da Erdoğan başkanlığında acil toplanan zirveden Suriye'yi ilk tepki gösterildi.

Abone ol

Ankara'da 2 saat süren Güvenlik Zirvesi'nin ardından "Olayın tam olarak aydınlatılmasının ardından nihai tavrını ortaya koyacak, atılması gereken adımları kararlılıkla atacaktır" açıklaması geldi.

Türk Hava Kuvvetleri’ne ait bir savaş uçağı, Malatya’dan havalandıktan sonra Akdeniz üzerinde kayboldu. Genelkurmay Başkanlığı, savaş uçağıyla telsiz bağlantısının kesildiğini açıklamasının ardından akşam saatlerinde Erdoğan başkanlığında Güvenlik Zirvesi toplandı. Yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından TSK'ya ait uçağın Suriye tarafından düşürüldüğü ve kayıp pilotların kurtarılması için arama çalışmalarının devam ettiğini duyurdu.

ERDOĞAN BAŞKANLIĞINDA 2 SAATLİK ZİRVE

Yurtdışı seyahatini yarıda keserek Ankara'ya dönen Erdoğan, ayağının tozuyla Güvenlik Zirvesi'ni topladı. Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki toplantıya İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan katıldı. Başbakanlık Resmi Konutu'nda yapılan toplantı yaklaşık 2 saat 10 dakika sürdü.

BM'DEN TARAFLARA ÇAĞRI

Düşürülen uçakla ilgili BM Genel Sekreteri açıklama yaptı Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye tarafından düşürülen Türk uçağıyla ilgili, "Çok ciddi bir olay. Konu diplomatik yollarla çözülmeli" ded

"GEREKEN ADIMLAR KARARLILIKLA ATILACAK"

Zirvenin ardından Başbakanlık'tan bir açıklama yapıldı ve ilk belirlemelere göre uçağın Suriye tarafından düşürüldüğünün tespit edildiği kaydedildi. Oldukça diplomatik bir dil kullanılan açıklamada, Malatya'dan havalandıktan sonra Akdeniz üzerinde düşen uçakla ilgili olarak şöyle denildi:

"22 Haziran 2012 tarihinde görev uçuşu için Malatya Erhaç meydanından kalkış yapan uçağımızla radar ve telsiz temasının kesilmesi akabinde yaşanan gelişmeler, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan toplantıda ele alınmıştır.
 
İlgili kurumlarımızın sağladığı verilerin değerlendirilmesi ve Suriye ile yürütülen ortak arama kurtarma faaliyetleri çerçevesinde elde edilen bilgiler neticesinde, uçağımızın Suriye tarafından düşürüldüğü anlaşılmıştır. Pilotlarımız dahil, arama kurtarma çalışmaları halen devam etmektedir.
 
Türkiye, olayın tam olarak aydınlatılmasının ardından nihai tavrını ortaya koyacak, atılması gereken adımları kararlılıkla atacaktır."

UÇAKSAVAR ATEŞİ İLE DÜŞÜRÜLMÜŞ

Suriye'nin Sana Haber Ajansı, askeri sözcünün açıklamasına dayandırılarak Türk uçağının düşürülmesi ile ilgili habere yer verdi.

Ajans, askeri sözcünün Türk uçağının Cuma günü öğleden önce saat 11.40 sularında Suriye bölge suları üzerindeki hava sahasının batı yönünde, alçaktan hızla uçan yabancı bir cismin göründüğünü bildirdiğini yazdı.

Habere göre sözcü, Suriye hava sistemlerinin sahilden 1 km uzaklıkta olan uçağa uçaksavarla karşı koyduğunu ve hedefe isabet ettiğini, isabet alan uçağın yanarak Lazkiye kentindeki Um el-Tuyur köyünün doğusuna kara sularımız içine, sahilden 10 km uzaklıkta denize düştüğünü açıkladı.

120.jpgABD'DEN İLK AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan, Türk jetinin Suriye tarafından düşürülmesi konusunda açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "Konu henüz NATO'nun gündemine getirilmedi. Şu noktada tüm gelişmeleri izliyoruz, Türkiye'nin açıklama yapması daha doğru. Talep olursa arama çalışmalarına katılırız" dedi.

GÜN BOYU NELER YAŞANDI?

Türkiye, kayıp uçak haberini Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamayla öğrendi. Dün öğle saatlerinde yapılan açıklamada "Malatya Erhaç Meydanı’ndan kalkış yapan bir uçağımız ile bugün saat 11.58’de Hatay ili güneybatısında deniz üzerinde radar ve telsiz teması kesilmiştir" denildi.

Radardan kaybolan ve telsiz bağlantısı kurulamayan savaş uçağını aramak için Malatya Erhaç’taki 7’nci Ana Jet Üs Komutanlığı ile Ankara Etimesgut Askeri Havaalanı’ndan kalkan askeri uçaklar bölgeye sevk edildi. Uçakların arama kurtarma çalışmaları sürerken, Adana İncirlik’ten de askeri helikopterler destek için bölgeye gitti.

"TERMİNATOR" VE "PHANTOM"LAR BULUNUYOR

Malatya’daki 7’nci Ana Jet Üs Komutanlığı’nda, F-4E 2020 ’Terminatör’ uçaklarının görev yaptığı 171’inci Filo ile RF- 4E keşif uçaklarının görev yaptığı 173’üncü Filo konuşlu bulunuyor. ’Phantom’ olarak adlandırılan bu uçaklarda 1 pilot ve 1 silah sistem subayı olmak üzere 2 personel görev yapıyor.

TÜRKİYE: HAVA SAHASI İHLALİ YOK

Bu arada irtibat kesilen RF- 4E 'Phantom' keşif uçağının düştüğü yerin, Hatay'ın güneyinde, Suriye'nin Lazkiye kentinin 8 mil açağı olduğu kesinleşti. Askeri kaynaklar, olayın Suriye'nin hava sahasını ihlal olmadığını, Türk ve Suriye'nin Sahil Güvenlik botlarının uçağın düştüğü bölgede müşterek arama çalışması yaptığını bilgisini verdi.