DÜNYA
07 Şubat 2012 Salı 08:071 Yorum2655 okunmaBM'nin yaptırım kararının Rusya ve Çin tarafından vetosundan sonra Suriye sokakları iyice ısındı. Ülkede, iç savaş kuralları işlemeye başladı
- Haber
BM'nin yaptırım kararının Rusya ve Çin tarafından vetosundan sonra Suriye sokakları iyice ısındı. Ülkede, iç savaş kuralları işlemeye başladı
Suriye'de sona doğru yaklaşılıyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'unda Rusya ve Çin'in vetosuyla müdahale kararı alamayan batılı ülkeler iç savaş mesajı veren eylemlere başladılar. ABD Suriye'deki varlıklarını boşalltı. Bunu diğer batı ülkelerinin takip etmesi bekleniyor.
Bu arada Suriye'de şiddet olaylarının her geçen gün arttığı görülürken, muhaliflerinde silahlı çatışmaya girdikleri gözleniyor.
GADDAR BİR İÇ SAVAŞ ÇIKABİLİR
Humus ve diğer yerlerde dün yaşanan şiddet eylemlerinde en az 64 kişinin daha öldüğü söylenirken, Suriye krizinde “iç savaştan” bahsedilmeye başlandı. ABD Dışişleri Bakanı Clinton, “Suriyeliler savunmaya geçerse gaddar bir iç savaş çıkabilir” dedi.
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “İç savaşta taraf tutmayız” diye konuştu. Arap Birliği, “Suriye iç savaşa kayıyor” ifadesini kullandı. Suriyeli muhalifler ise Yüksek Devrim Konseyi adı altında yeni bir örgütlenmeye gitti.
ARAP Birliği, Türkiye, ABD ve AB tarafından desteklenen Suriye tasarısını Çin ile birlikte Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) veto eden Rusya’nın Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bugün Şam’da kritik temaslarına başlıyor. Lavrov’un ziyaretini analiz eden Reuters’e konuşan uzmanlar, Moskova’nın Şam rejimini “kontrollü biçimde yıkmayı” tasarladığını savundu. Buna göre Rusya, bir askeri üssü bulunan Suriye’de, Beşar Esad’ın yer almadığı, fakat Esad hanedanına sadık isimlerin iktidarda kaldığı yeni rejime geçiş için çalışacak. Esad’ın direnmesi durumuna “iç savaşın” kaçınılmaz olacağı yorumları yapılıyor.
TEMAS GRUBU KURULUYOR
Lavrov, veto gerekçelerini açıklarken “BMGK bir iç savaşta taraf tutamaz” dedi. Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el Arabi de askeri operasyonların tırmandığına dikkat çekerek, “Durum bir iç savaşa doğru kaymayı işaret ediyor” diye konuştu. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise uluslararası adımlar yeni bir yol sunmazsa Suriyelilerin hükümete karşı kendilerini savunmaya başlayacağını, bunun da “gaddarca bir iç savaş” olasılığını artırdığını belirtti.
Dün bir araya gelen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Almanya Başbakanı Angela Merkel, Libya harekatı öncesinde kurulana benzer bir “temas grubu” için düğmeye bastılar. Rus ve Çin vetosuna rağmen Şam üstünde baskıyı artırmanın yolları aranıyor. Clinton geriye kalan 13 BMGK üyesiyle yeni adımlar için harekete geçti. Reuters’ın yorumuna göre bu amaçla, Sarkozy’nin kurulmasını önerdiği “Suriye’nin Dostları” ülkeler grubu hayata geçebilir. Clinton, “bölgesel ve ulusal yaptırımlarla Esad rejiminin mali kaynaklarını ve savaş makinesinin çalışmasını sağlayan silah sevkiyatlarını durduracaklarını” vurguladı.
ABD, ŞAM ELÇİLİĞİNİ KAPATTI
ABD Suriye’nin başkenti Şam’daki Büyükelçiliğini süresiz olarak kapattı. ABD Başkanı Barack Obama ise dün NBC’nin sorularını yanıtlarken, “Bu krizi askeri müdahaleye başvurmaksızın çözmeye çalışmanın bizim için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ve bence bu mümkün” dedi. İngiltere de Suriye’deki büyükelçisini geri çağırdı. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Suriye’deki şiddet olaylarının tırmanması nedeniyle elçinin istişarelerde bulunmak amacıyla geri çağrıldığını bildirdi.












BANKACILIKBorsa, döviz ve altında öğle raporu!İMKB, döviz, altın, petrol, faiz, parite ve para piyasalarında neler oluyor? Bilmek isteyeceğiniz bütün verileri gün boyu sizin için güncelliyoruz.
FUTBOLFenerbahçe'den Aslan'a çalımFenerbahçe, Galatasaray'ın uzun süredir gündeminde olan Kayserisporlu oyuncunun transferini bitirmek üzere.
İŞÇİAçlık sınırı asgari ücrete fark attı!Türk-İş'e göre açlık sınırı 925 TL, yoksulluk sınırı 3 bin 14 TL...
DİĞERBakanlığın kenedeki yeni silahıOrman ve Su İşleri Bakanlığı yaptığı çalışmayla ölümlerin önüne geçmeyi hedefliyor
DİĞERŞemdinli şehit binbaşıyı unutmadıŞemdinli'de bir dönem komutanlık yapan ve Amanos Dağların'daki çatışmada şehit düşen Binbaşı Erhan Dikmen için mevlit okutuldu.
DÜNYAMecliste kanlı kavga!Yaşanan kavgalarla sık sık dünya gündemine gelen Ukrayna Parlamentosu’nda tarihi bir gün daha yaşandı
SPOR MEDYASIBaşı derde girenler Cemaati suçluyor!% 100 Siyaset programının bu haftaki konukları gazeteciler Serdar Turgut, Oral Çalışlar ve Nuh Gönültaş ile oyuncu Ali Erkazan oldu.- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
DİĞERBu soruların cevabını bilen kazanıyorBu yarışmayla hem eğlenin hem de bilginizi ölçün. İşte size eğlenceli bir fırsat...
GEZİRegaip Kandili'nde böyle dua edin!Bu gecel Recaip Kandili. Peki ama Üç ayların başlangıcı olarak kabul edilen bu gece nasıl dua edilmelidir?
DİĞERAhmet Kaya ölmedi Pakistan'da yaşıyorTürkçe Olimpiyatları'nın Pakistan finalinde, Ahmet Kaya'nın Giderim adlı parçasını söyleyen genç dinleyenleri mest etti.
3.SAYFASevişirken basılan polis olay olduGünün sıradışı olayının adresi Trabzon. Polis sevgilisi ile arabada sevişirken basılınca ortalık karıştı. - 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
Tel : +90 212 266 99 99 / Faks : +90 212 266 98 98











































