BIST 9.072
DOLAR 32,37
EURO 34,97
ALTIN 2.326,17
HABER /  GÜNCEL

Suriye'den yeni açıklama

Suriye yönetimi Türk uçağının askeri amaçlı olduğu yönünde ısrarcı. Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdisi açıklama yaptı.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğ'nun "uçağımız silahsızdır" sözlerine Suriye'den jet yanıt geldi. Suriye, düşürülen Türk uçağının askeri amaçlı olduğunu ve keşif yaptığını savundu. 

EGEMENLİK HAKLARINI SAVUNDUK

Makdissi bugün Suriye’nin hükümet yanlısı gazetelerinden El Vatan’a bir açıklama yaptı.

AFP’nin aktardığına göre, Makdissi Suriye'nin sadece egemenlik hakkını ve savunma vazifesini yerine getirmekte olduğunu vurgulayarak, “Türkiye ve Suriye arasında düşmanlık yoktur, bir siyasi gerginlik vardır. Yaşananlar bazılarının söyleyeceği gibi bir saldırı değil bir kazadır. Çünkü uçak Suriye hava sahasındayken vurulmuştur ve Suriye kara suları üzerinde uçmaktadır” diye konuştu.5.20120624163345.jpg

ASKERİ KEŞİF UÇAĞIYDI

Makdisi, Suriye'nin Türkiye'ye bir düşmanlığı olmadığını ancak iki taraf arasında ciddi bir görüş ayrılığı olduğunu belirtti. Makdisi "Düşürülen uçak askeri keşif uçağıydı. Türk uçağı olduğunu bilmiyorduk, Türkiye düşman değil." dedi.

DAVUTOĞLU: UÇAK AÇIK KİMLİKLE UÇUYOR

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, TRT’de Türk askeri uçağının vurulması ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Uçağın tek başına uçuş yaptığına dikkat çeken Davutoğlu, uçakla ilgili şunları söylemişti:

“Bu, tamamen test uçuşudur, eğitim uçuşudur. Sürekli de yapıldığı için bir risk unsuru gözetilmediğinden, bu uçuş, tamamı ile o mantık içinde tanzim edilmiştir. Yoksa riskli bir göreve hiçbir zaman tek başına bir uçak gönderilmez. İki, uçağımız silahsızdır. Yani riskli bir göreve gönderilen uçak, silah donatımından arındırılmış bir şekilde gönderilmez. Ancak test ve eğitim uçuşu yapılan uçaklar, bu şekilde giderler ve taraflar bunu bilir. Bilmesi illa bildirim olduğundan değil, uçağın bu tür uçuşlardaki kimliği açık olmuşsa ki bizim uçağımız açık kimlikle uçuyor; yani gizlenmiş bir kimlik değil.7.20120624163629.jpg

TEHDİT ALGILAMASI ÇIKARMAK ART NİYET TAŞIR

Açık olarak uçağımızın, herkes tarafından gözlenebilen bir kimliği vardır. Bu kimliğini de gizlememiş bir uçaktır. Böyle bir uçuştan bir tehdit algılaması çıkarmak ya art niyet taşır ya amatörce bir yaklaşım taşır. Böyle bir tehdit algısı doğuracak bir uçak değil. Silahsız, tek başına uçan, kimliğini gizlememiş açık bir uçak. Görev tanımı da Türkiye’nin kendi ulusal radar kapasitesini test etmek, eğitim ve test uçağı. Herhangi bir şekilde Suriye’ye dönük bilgi toplama da dahil bir misyon yürüten uçak değil.”

11.20120624164158.jpg