BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,90
ALTIN 2.438,99
HABER /  GÜNCEL

Suriye ordusu Lübnan sınırında üstün

Şam'ın kuzeyindeki Rankus kentinin Suriye ordusunun eline geçmesinin ardından, isyancıların Lübnan sınırındaki ikmal hattını kaybetmiş olabileceği belirtiliyor. Humus'ta Alevilerin yaşadığı bölgede meydana gelen patlamada ise 25 kişi öldü.

Abone ol

Suriye başkenti Şam'ın kuzeyindeki Rankus bölgesinin isyancılardan hükümet güçlerinin eline geçtiği belirtiliyor.

Devlet televizyonu, stratejik öneme sahip kentten yaptığı canlı yayında, Rankus'un 18 saat süren çatışmaların ardından düştüğünü duyurdu.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, varılan ateşkes anlaşması sonrasında kent halkının isteği üzerine isyancıların çekildiğini kaydetti. Lübnan'daki Hizbullah hareketinin televizyon kanalı El Manar da, Suriye ordusunun Rankus'tan civardaki dağlara çekilen isyancıların peşine düştüğünü belirtti.

Humus'ta Alevilerin yaşadığı bölgede meydana gelen patlamada ise 25 kişi öldü.

'Kalamun kontrol altında'

Beyrut'taki BBC muhabiri Jim Muir, yayımlanan televizyon görüntülerinde, el değiştiren diğer kentlerde görülen yıkım işaretlerinin yer almadığını söylüyor.

Muhabirimizin aktardığına göre, hükümet yanlısı medya, geçen yıldan beri operasyonların sürdüğü Lübnan sınırındaki dağlık Kalamun bölgesinin kontrol altına alındığını belirtiyor.

Lübnan'daki Hizbullah hareketi militanları, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad rejiminin bu bölgede muhalif savaşçılara karşı harekâtına katılıyor.

Bölgede 6 aydan fazladır süren çatışmalar nedeniyle binlerce Suriyeli sınırı geçip Lübnan'a sığındı.

Rankus'un düşmesiyle birlikte isyancıların doğudan gelen silah ve savaşçı ikmal hattını kaybetmiş olabileceği söyleniyor.

Ancak kentin yakınlarında çatışma ve top seslerinin sürdüğü de gelen haberler arasında.

Jim Muir, geçen hafta Yabrud kentini hükümet güçlerinin Rankus'u da almasının stratejik bir başarı olduğunun altını çiziyor.

İsyancıların Şam ve Halep civarlarında elinde tuttuğu bölgeler üzerindeki baskı da artıyor. Buna rağmen isyancılar Türkiye sınırında alanlarını az da olsa ve güneydeki faaliyetlerini de sürdürmekte.

BBC muhabiri Muir, mevcut tabloya göre, hükümet güçlerinin isyancılara karşı bir süpürme harekâtının ve kesin zaferinin söz konusu olmadığına dikkat çekiyor.

Devlet Başkanı Esad, müttefiklerine gönderdiği mesajda, savaşın ana bölümünün bu yıl sonunda biteceğini iddia etmişti.

Humus'ta saldırı: 25 ölü

Bu arada, Suriye'nin Humus kentinde 2 bomba yüklü araçla gerçekleştirilen saldırıda en az 25 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı. Ölenler arasında çocuk ve kadınların da olduğu belirtiliyor.

Resmi haber ajansı SANA, Kerem el Luz semtinde yarım saat arayla meydana gelen patlamalardan "teröristleri" sorumlu tuttu.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, patlamanın meydana geldiği bölgede çoğunlukla Alevilerin yaşadığını kaydetti. İktidardaki Esad ailesi de Nusayri-Alevi mezhebinden.

Suriye'de Esad rejimiyle muhalifler arasında yaklaşık 3 yıldır süren çatışmalarda ölenlerin sayısı 100 bini geçti. Evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısının 9 milyonun üzerinde olduğu tahmin ediliyor.