BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,88
ALTIN 2.430,64
HABER /  GÜNCEL

Suriye ordusu Haseke'de bir bölgeyi geri aldı

IŞİD'in saldırılarına hedef olan Haseke'de yoğun çatışmalar yaşanıyor. IŞİD hem Suriye ordusu hem YPG ile savaşıyor. Rusya'nın Suriye hükümetine yardım vaadinde bulunduğu açıklandı.

Abone ol

Suriye ordusunun, şiddetli çatışmalara sahne olan Haseke'de Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) eline geçen önemli bir bölgeyi geri aldığı bildiriliyor.

Suriye devlet televizyonu, Haseke'nin güneyindeki Naşva semtinin IŞİD militanlarından 'temizlendiğini' duyurdu.

Suriye ordusundan bir kaynak da kentin güneydoğusundaki Hivran semtinde de IŞİD militanlarının bomba yüklü 2 aracı infilak ettirdiklerini söyledi.

Militanların bindikleri iki kamyonu patlatarak intihar saldırısı düzenledikleri, IŞİD'in açtığı top ateşinde de yakıt depolama tanklarında ve bir tekstil firmasında yangın çıktığı bildirildi.

Suriye devlet televizyonu, sözkonusu askeri kaynağa atfen, bombalı saldırıların Hivran semtinde büyük bir kavşağı ve bir cami yakınlarındaki alanı hedef aldığını duyurdu.

YPG güçleri

Kürt bölgesi de saldırı altında

Son birkaç gündür Haseke'ye yönelik saldırılarını artıran IŞİD, kentte hem Suriye ordusuyla hem de YPG güçleriyle çatışıyor.

Bölgede bulunan Cizir Kantonu Yasama Meclisi Başkanı Hekem Xalo, BBC Türkçe'den Hikmet Durgun'a, "IŞİD ağır silahlarla saldırıyor. Kentte şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Çatışmalar nedeniyle on binlerce kişi kenti terk ediyor" dedi.

Xalo'ya göre, IŞİD Haseke'de sadece rejimin olduğu bölgelere değil, Kürtlerin bölgesine de saldırıyor.

YPG ile IŞİD arasında şiddetli çatışmaların sürdüğünü belirten Xalo, "Haseke'de Nasra, Tılhecer, Mufti, Salihi, Aziziye mahalleri YPG'nin kontrolünde. IŞİD dün gece YPG'nin denetiminde bulunan Aziziye mahallesine girmek istedi, ancak giremedi. YPG sert bir şekilde karşılık verdi. Çatışmalar hala Aziziye Mahallesi yakınlarında devam ediyor" dedi.

Xalo, Suriye ordusunun Haseke'de YPG'den IŞİD'e karşı ortak cephede savaşmak için talepte bulunduğunu, ancak YPG'nin bu talebi kabul etmediğini de sözlerine ekledi.

Suriye'nin kuzeydoğusunda, Irak sınırı yakınlarındaki Haseke, Suriye ve Irak'ta IŞİD'in eline geçen bölgelerin arasında bulunuyor.

Haseke kentinde Kürtler, Araplar ve Asuriler yaşıyor.

Muallim Rusya'dan destek bekliyor.

Rusya'dan yardım vaadi

Suriye hükümeti ise Rusya'nın kendilerine yardım vaadinde bulunduğunu bildirdi.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim, Moskova'da Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile görüştü.

Muallim, görüşme ardından Moskova'nın 'siyasi, ekonomik ve askeri' yardım gönderme vaadinde bulunduğunu söyledi, ancak ayrıntı vermedi.