BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.420,47
HABER /  GÜNCEL

Suriye muhalefetine destek sözü

Suriye'nin dostları oluşumunun İstanbul'da yaptığı toplantıya dışişleri bakanı düzeyinde katılan Amerika Birleşik Devletleri, muhaliflere yaptığı yardımı iki katına çıkaracağını açıkladı.

Abone ol

Suriye'deki Beşar Esad yönetimine karşı olan ülkelerin İstanbul'da yaptığı toplantıya dışişleri bakanı düzeyinde katılan Amerika Birleşik Devletleri, muhaliflere yaptığı yardımı iki katına çıkaracağını açıkladı.

Associated Press Ajansı, Suriye'deki ayaklanmanın baş destekçilerinin ise Devlet Başkanı Beşar Esad'ın devrilmesi için iki yıldır yürütülen savaşa desteklerini ilerletip, genişletmeyi vaad ettiklerini bildiriyor.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Kerry toplantıya katılan tarafların Suriye'de barışçıl bir geçiş sürecinden yana olduklarını söyledi.

İstanbul'daki toplantıda konuşma yapan Kerry, ülkesinin Suriye'deki gerillalara 123 milyon dolarlık yeni bir yardım yapacağını söyledi.

ABD'nin Esad sonrasına bakışı

Kerry, ABD Başkanı Barack Obama'nın "Esad sonrası birleşik ve demokratik bir Suriye'den" yana olduğunu söyledi.

Toplantının yapıldığı İstanbul'dan iki üç saatlik uçuş mesafesinde olan Suriye'de iki senedir devam eden çatışmalarda 60.000'den fazla insanın öldüğü tahmin ediliyor.

İstanbul'daki toplantıya Beşar Esad yönetimine karşı olan ülkelerin dışişleri bakanları katıldı.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry toplantıda önemli ilerlemeler elde edildiğini söyledi.

Gerillalara silah meselesi

Öte yandan Kerry şunları söyledi: "Suriye'de korkunç bir durum var... Esad yönetimi halkına karşı balistik füze atıyor; hava kuvvetlerini halkına terör saçmak için kullanıyor."

Amerika Birleşik Devletleri'nin ağır eleştirisine hedef olan Esad yönetime karşı savaşan gerillalar ise askeri malzeme istiyor ve İstanbul'daki toplantıda "askeri yardım gönderilmesi halinde bunun yanlış elle geçmeyeceği" güvencesi vermeye çalıştı.

Muhalefetin ise olduğu yorumları yapılıyor.

Silah yardımı konusunda Amerika Birleşik Devletleri ile Avrupa Birliği belli bir politika izliyor; bu politikanın sonucu olarak gerillalara ölüme yol açabilecek silahlar verilmiyor.